Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Etkinlikler (http://www.dostunsayfasi.com/etkinlikler/)
-   -   Ulaş Bardakçı’yı anıyoruz (http://www.dostunsayfasi.com/etkinlikler/23003-ulas-bardakci-yi-aniyoruz.html)

pınar09 19-02-2009 10:47

Ulaş Bardakçı’yı anıyoruz
 
19 Şubat 1972’de İstanbul Arnavutköy’de saklandığı eve yapılan polis baskınında katledilen THKP-C ve Dev-Genç önderi Rasih Ulaş Bardakçı, Ankara’daki mezarı başında ve farklı illerde düzenlenecek olan programlarla anılacak.

Rasih Ulaş Bardakçı 1947 yılında Nevşehir Hacıbektaş’ta doğdu. Üniversitede ODTÜ Fizik bölümünü kazanan Bardakçı, burada sosyalist fikirlerle tanışarak sonradan Dev-Genç’e dönüşen FKF içerisinde devrimci faaliyetler yürüttü. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’nin kurucu unsurlarından olan Bardakçı, aralarında İsrail Büyükelçisi Ephraim Elrom’un kaçırılmasının da bulunduğu silahlı eylemler içerisinde yer alarak çeşitli sorumluluklar üstlendi. 12 Mart darbesinde başlatılan Balyoz Harekatı’nda yakalanan Bardakçı, Mahir Çayan ve diğer THKP-C’lilerle birlikte yargılandı. THKP-C ve THKO’nun ortak eylemiyle Maltepe Askeri Cezaevi’nde firar eden Bardakçı, İstanbul’da devrimci faaliyetlerine gizli bir şekilde devam etti. 19 Şubat 1972 günü Arnavutköy’de saklandığı ev polisler tarafından kuşatılan Bardakçı, yaşanan silahlı çatışma sonucu hayatını kaybetti.

THKP-C İddianamesi’nde Bardakçı’nın öldürüldüğü çatışmayla ilgili bölüm:

“Ulaş Bardakçı'nın Arnavutköy Üvez Sokak No. 8/1'deki evde gizlendiği istihbar edilmesi üzerine, 19 Şubat 1972 günü saat 07.00'de mezkur mahalle Komiser Muavini Alican Özgenler başkanlığında polis memurları Reşat Okutan, Tamer Gürbüz, Tayfun Ergüven, Turan Koçak, Salim Somun ve Habib Gür'den müteşekkil tim gelmiş, ayrıca ev çevresinde asker ve toplum zabıtası kuvvetlerince çevre emniyeti alınmasını müteakip Alican Özgenler, Reşat Okutan, Tamer Gürbüz ve Turan Koçak, Ulaş Bardakçı'nın gizlendiği öğrenilen Lale Arıkdal'a ait daire kapısını çalmışlardır. Görevliler, kapıyı açan Lale Arıkdal'a evde arama yapacaklarını, başkaca kimse olup olmadığını sorduklarında, adı geçenin gayet soğukkanlı bir şekilde evde yalnız oturduğunu başka bir kimse olmadığını beyan etmesi üzerine tim mensupları derhal eve girerek salon salomanje, bir küçük oda, bir küçük koridor, mutfak ve 2 odadan ibaret dairede arama yapmaya başlamışlardır. Komiser muavini Alican Özgenler ve görevli memurlardan ikisi Lale Arıkdal'dan gerekli görülen bazı konuları sorarken, polis memuru Reşat Okutan küçük koridor nihayetindeki odaya girmiş, oda kapısı soluna düşen köşedeki karyola üzerinde bir erkek ceketinin bulunduğunu görerek arkadaşlarına burada erkek elbiseleri var diye seslendiğinde bu sırada karyolanın karşısındaki duvara bitişik bulunan vinylexten mamul gardrop ön tarafının açıldığını, bir tabanca namlusunun dışarı doğru uzatıldığını görmesiyle birlikte, Ulaş Bardakçı tarafından tabanca ile atışa başlanılmıştır. Bu durum karşısında polis memuru Reşat Okutan ile oda penceresi dışında bulunan diğer görevliler de karşı atışta bulunmaları sonucu, Ulaş Bardakçı, isabet eden kurşunlar sebebiyle ölmüş, görevli polis memuru Reşat Okutan ve Tamer Gürbüz hayati tehlike arzedecek şekilde yaralanmışlardır.

Görevlilerce mahallinde yapılan tesbit ve tahkikte: Ulaş Bardakçı tarafından çatışmada kullanılan 9 mm. çaplı Smith-Wesson marka tabanca ve 62 adet aynı çaplı mermi, yasaklanmış Marksist-Leninist kitaplar ile Ulaş Bardakçı'nın üzerinden 11853,50 lira ve ayrıca gizli haberleşmeyi sağlamada kullanılan harfleri ifade eden muayyen şekillerden ibaret şifre belgesi bulunarak, güvenlik kuvvetlerince zaptedilmiştir.”

Sendika.Org

Saygıyla anıyoruz.

DEDE KARTAL 19-02-2009 11:23

saygi duyulacak bir devrim neferiydi vurulduktan sonra gazetedeki resmini hic unutamam tesekkürler pinar09


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:10 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1