Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Etkinlikler (http://www.dostunsayfasi.com/etkinlikler/)
-   -   Kaypakkaya anıldı (http://www.dostunsayfasi.com/etkinlikler/24017-kaypakkaya-anildi.html)

Abudeniz 18-05-2009 23:09

Kaypakkaya anıldı
 
DİYARBAKIR Zindanları’nda 4 ay boyunca gördüğü ağır işkenceler sonucu öldürülen İbrahim Kaypakkaya mezarı başında anıldı. Çok sayıda siyasi çevre ve kitle örgütünün katıldığı anmada jandarmanın engellemeleri tepkilere neden oldu.
İBRAHİM Kaypakkaya, aylarca işkence gördükten sonra yaralı olarak götürüldüğü ‘Diyarbakır Zindanları’nda hayatını kaybetti. 4 ay boyunca işkencelere maruz kalan Kaypakkaya, 18 Mayıs 1973’te yapılan işkenceler nedeniyle öldü.
İbrahim Kaypakkaya, 1949’da Çorum’da doğdu. İstanbul’daki Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nun ardından, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nü kazandı. 1968’de Fikir Kulüpleri Federasyonu’na bağlı Çapa Fikir Kulübü’nün başkanlığını yaptı. 6. Filo’ya karşı bildiri dağıttığı gerekçesiyle okuldan atılan Kaypakkaya da dönemin politik gençleri gibi Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesiydi.
AYAK PARMAKLARI KESİLDİ
Bir süre sonra TİP’ten ayrılan Kaypakkaya, Aydınlık ve Türk Solu dergisinde yazılar yazdı. 1972’de Doğu Perinçek’le de yollarını ayıran Kaypakkaya, TKP/ML TİKKO’yu kurdu.
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde çalışma yürüten Kaypakkaya, 24 Ocak 1973’te Vartinik köyünde çatışmaya girdi. Bu çatışmada Kaypakkaya, yaralı olarak kurtuldu. Bir köye sığındı, 5 gün sonra bir ihbar üzerine yakalandı. Çatışmada botlarını kaybetmişti, ayakları karda dondu. Götürüldüğü hastanede ayak parmakları kesildi.
‘İNTİHAR ETTİ’ DENİLDİ
Kötü koşulları ve hak ihlalleriyle ünlü Diyarbakır Cezaevi’ne, yani Diyarbakır Zindanları’na götürüldü. Gördüğü ağır işkencelere rağmen tek kelime bile etmeyen Kaypakkaya, 4 ay boyunca sistematik işkence gördü. Mahkemeye çıkartılmasına az kalmıştı, işkencelere daha fazla dayanamadı. 18 Mayıs 1973’te yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni resmi kayıtlara, ‘intihar’ olarak geçti. Diyarbakır Cezaevi’ni, The Times gazetesi, dünyanın en kötü tanınan 10 cezaevinden biri sayıyor.

--------------------------------------------------------------------------------
MEZARI BAŞINDA ANILDI
İbrahim Kaypakkaya, ölümünün 36. yılında Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya köyündeki mezarı başında anıldı. Anma törenine Ankara ve İstanbul’dan Devrimci 78’liler Federasyonu, DHF, ESP, SGDF, Sosyalist Parti, Dev-Lis, DTP, Partizan, SDP, Kaldıraç, Ankara 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği katılırken, Çorum’dan ise Emek Partisi (EMEP) üyeleri katıldı. Hukukçuların tüm itirazlarına ve tepkilere rağmen anma töreninde arama, kimlik yazımı ve tutanakların imzalatılması saatlerce sürdü. Bu sırada etkinliğe katılanlar tek tek fotoğraflandı. İşkenceye dönüşen aramanın ardından kortej oluşturulup mezarlığa yüründü.
Birçok kentten insanların geldiği anma töreninde güvenlik güçlerinin aldığı ‘olağanüstü güvenlik önlemi’ tepkiyle karşılanılarak, “Ölülerimizden bile korkuyorlar” sözleriyle GBT yapılması ve üst araması protesto edildi. Mezarı karanfiller, kendi fotoğrafları ve pankartlarla süslenen Kaypakkaya, babası Ali Karakaya ve yakınlarının da bulunduğu 200’e yakın kişi tarafından mezarı başında anıldı. (Çorum/EVRENSEL

pınar09 18-05-2009 23:29

Her an aklımızda, ibrahimlere denizlere ulaşlara yapılan şerefsizlikler unutulmaz. sadece anma günlerinde değil her daimi aklımızdalar...Teşekkürler paylaşımına yoldaş...

kızılırmak_ 19-05-2009 12:37

Selam olsun sana ölümsüzlük sembolü!

emeğine sağlık yoldaşım....


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:28 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1