Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 16-06-2007, 14:02   #1
Onursal Dost
ZiLAN - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 1,415
Tesekkür: 0
41 mesajina 63 kez tesekkür edildi
 ZiLAN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğini referanduma sunuyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören anayasa değişikliği paketini, halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nin konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi: "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5678 sayılı ’Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u, Anayasa’nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde dava açacaklarını ifade etmişlerdir." Cumhurbaşkanı Sezer’in daha önce TBMM Başkanlığına iade ettiği yasa, 31 Mayıs 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edilmişti.
siteadi.com - Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğini referanduma sunuyor
DEĞİŞİKLİK PAKETİNDE NELER VAR
Sezer'in halk oyuna sunulmasına karar verdiği Anayasa değişikliği paketinde şu düzenlemeler yer alıyor; Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması, Meclis’in, yapacağı seçimler dahil, Genel Kurul’da bütün toplantılar üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak.

GÖZLER ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÇEVRİLDİ Cumhurbaşkanı seçim sürecinde 367 tartışmalarıyla tüm gözlerin çevrildiği Anayasa Mahkemesi, ikinci kez kamuoyunun dikkatlerini üzerine çekti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunma kararı ile birlikte Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açacağını duyurması dikkatleri Yüksek Mahkeme’ye çevirdi.

CHP’nin yaptığı iptal başvurusu ile ilgili olarak raportörün ilk incelemesini tamamlamasının ardından esasa ilişkin incelemesini de tamamlamasını isteyen Yüksek Mahkeme, başvuruyu en kısa sürede gündeme alarak görüceğini açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “Raportör şu anda esasını inceliyor. Tamamladıktan sonra gündem oluşturulacak. Bu arkadaşımızın kararına bağlı. Arkadaşımız çalışmasını tamamladıktan sonra en kısa zamanda biz gündeme verir ve görüşürüzö demişti. Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Sezer’in yaptığı başvuruyu, CHP’nin iptal başvurusuyla birleştirip karar verebilecek. MAHKEME 120 GÜNDEN ÖNCE KARAR VERİRSE HALK OYLAMASI ZOR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in paketin halkoyuna sunma kararı prosedür gereği, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 120 günden sonraki ilk Pazar günün halkoyuna sunulacak. Yüksek Mahkeme, ondan önce karar verirse halkoyunun da bir dayanağı kalmayacak. Hukukçular, raportörün incelemesi 120 günden fazla sürer, ve halk oylamasıyla aynı zamana gelirse, o zaman hukuki anlamda büyük bir kaos çıkacağını dile getirdi. Halkoyunda, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın tersi bir karar çıkma ihtimali hukuki olarak büyük sorun oluşturabilir.

Öte yandan, halk oylamasını 120 günden 45 güne indiren düzenlemede ise Sezer, en son 18 Haziran’a kadar incelemesini yapabilecek. Ancak bu madde seçim yasası çerçevesinde olduğu için bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

İKİ SANDIK ZOR GÖZÜKÜYOR 22 Temmuz’da halkın önüne iki sandığın konulabilmesi için referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa önem taşıyor. Sezer’in bu yasayı inceleme süresi ise 18 Haziran’da dolacak. Sezer’in bu yasayı veto etmesi halinde, 3 Haziran’da beşinci yasama yılını tamamlayarak dağılan TBMM’nin yeniden toplanıp vetolu referandum yasasını görüşmesi gerekiyor. Ancak, milletvekili aday listelerinin açıklanmasının ardından Meclis’in yeniden toplanması oldukça zor görünüyor.

AKP MECLİS’İ TOPLAMAYI DÜŞÜNMÜYOR İktidar kulislerinden sızan bilgiye göre; AKP, Köşkten çıkacak kararı beklemekle birlikte, Meclis’in yeniden toplanması konusunda bir girişimde bulunmayı düşünmüyor. Diğer taraftan CHP cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne götürerek, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddenin oylanmasında 367 oy çıkmadığı için Anayasa değişiklik paketinin tümünün iptalini istemişti. Anayasa Mahkemesi’nin, CHP’nin başvurusu doğrultusunda karar vermesi ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren paketin tümünü iptal etmesi durumunda cumhurbaşkanını 22 Temmuz’dan sonra oluşacak yeni Meclis seçecek.

__________________
Serbest piyasa dostluklar

ikilem kıskacında

Hüküm sürüyor iktidar

Hükümlü olmuşuz

Hükmettiğimiz çarkın sahte zarında

Her gün,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki canavarı

Her kuvvet,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki şeytanı


DİLİMİN SINIRI DÜNYAMIN SINIRLARIDIR...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 16-06-2007, 15:36   #2
Onursal Dost
Memoli - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: KKTC
Mesajlar: 2,222
Tesekkür: 15
108 mesajina 493 kez tesekkür edildi
 Memoli isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Cok güzel Yaşa sezer amca

__________________
Yenilikci bir tarzımız için PAYLAŞIMLAR KENDİ uploandmuz olacaktır .... RAR olarak paylaşılan bütün dosyalarda Sitemizin Reklamları Olacaktır.. Aynı zamanda bütün Paylaşmış olcagım Paylaşımlar Anti Virüs Eset Smart sucrity programı ile Taranmış ve Anti virüs ve sapam Hiç bir şekilde olmayacaktır... Ama Hersey Rahmen Bütün Paylaşımları indirdikten sonra Kullanmış oldugunuz Anti virüs Programı ile tarama Yapın... Sorumluluk Kabul edilmez...

İletişim Msn - E - posta

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
anayasa, cumhurbaşkanı, değişikliğini, referanduma, sunuyor


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:25 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1