Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Güncel Olaylar (http://www.dostunsayfasi.com/guncel-olaylar/)
-   -   Çalışan Hamilelere Devletten Müjde! (http://www.dostunsayfasi.com/guncel-olaylar/122604-calisan-hamilelere-devletten-mujde.html)

config.php 21-04-2017 10:11

Çalışan Hamilelere Devletten Müjde!
 
https://i.hizliresim.com/W0R1RN.jpg

Devlet tarafından daha fazla kadının çalışma hayatına kazandırılması adına anne adaylarına özel kurallar getiriliyor. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni yönetmelikte hamile olup da çalışan kadınlar için yeni düzenlemeler yer alıyor. Yeni yönetmeliğe göre bundan böyle hamile personel çalıştıran işverenlerin de bir dizi önlem alması gerekecek. Ayrıca kadının da hamile kaldığında ya da emzirmeye başlamadan önce işvereni bilgilendirmesi gerekecek.

Hamile olan kadınlar bu durumlarını bir rapor ile belgeleyerek işverenine sunduğu takdirde doğum yapana kadar gece çalıştırılamayacak. Hamile ya da emziren kadınlar bundan böyle günde 7.5 saatten daha fazla çalıştırılamayacak. Bu saat limitinin dışında ise anne adayları doktor kontrolleri için sınırsız izin kullanabilecek. Hamileler, doktor kontrolleri ya da tedavileri süresinde ücretsiz izinli sayılacak.

Hamile kadının durumunu belgelemiş olmasına rağmen işveren bu şartları uygulamadığı takdirde kadının tazminat davası açma ve sözleşmeyi tek taraflı olarak haklı fesih etme hakkı bulunuyor. Ayrıca işten çıkartmalarda da hamilelik bundan böyle gerekçe olarak gösterilemeyecek. İşten çıkartırken kadının hamile olmasını gerekçe gösteren işveren yüklü miktarda tazminat ödeyecek. Kadınlara işe başlarken imzalatılan sözleşmede hamile kalmayacağını taahhüt etmesi ile ilgili bir şart bulunduğu takdirde ALO 170 şikayet hattına bildirmeleri gerekiyor.

İşyerinde hamile personel çalıştıran işverenler bundan böyle aşağıdaki tedbirleri almak zorunda.
-Hamile ya da emziren çalışanın çalışma saatleri ile ara dinlenme zamanları yeniden düzenlenecek.
-Günün erken saatlerinde ve gece çalıştırılamayacak.
-Çalışma düzeni hamile personelinin sağlığına uygun hale getirilecek.
-Hamile olan personelin stresli işlerde olmamasına dikkat edilecek.
-Hamile personel sarsıntıya, ani darbelere, uzun süreli titreşimlere maruz kalacağı işlerde ya da iş makinelerinde çalıştırılamayacak.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:58 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1