Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 01-01-2007, 15:49   #1
yusuf_dicle
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Arrow 2006'ya damgasını vuran olaylar

2006'ya damgasını vuran olaylar
siteadi.com - 2006'ya damgasını vuran olaylar TÜREY KÖSE Cumhuriyet 31.12.2006


ANKARA - 2006 yılında iç politikaya Danıştay saldırısı, Şemdinli iddianamesi, AB sürecindeki gelişmeler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer , TBMM'nin yeni yasama yılının başlaması nedeniyle 1 Ekim'de gerçekleştirilen oturumda milletvekillerine son kez seslenirken "irtica tehlikesi " konusunda uyarılarda bulundu. Danıştay'a yapılan saldırı sonunda yaşamını yitiren Mustafa Yücel Özbilgin 'in cenazesinde fenalaşarak hastaneye kaldırılan eski başbakanlarda Bülent Ecevit , 2006'da aramızdan ayrıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın grup toplantısına katılmak üzere TBMM'ye gelirken fenalaşması üzerine götürüldüğü Güven Hastanesi önündeki "araçtan balyozla Başbakan kurtarma" operasyonu görüntüleri belleklere kazındı.

2006 yılına damgasını vuran bazı olaylar ana başlıklarıyla şöyle:

Şemdinli iddianamesi tartışması: Şemdinli'de Seferi Yılmaz 'a ait kitapçı dükkânı 9 Kasım 2005 tarihinde bombalandı, bir kişi öldü. Van Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan Şemdinli olayları iddianamesinde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt 'ı hedef alan ifadelerin yer alması büyük tartışmalara yol açtı. Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya 'nın hazırladığı iddianamede Orgeneral Büyükanıt "yargıyı etkilemeye çalışmak" , " örgüt kurmak", " sahte belge düzenlemek" ve " görevini kötüye kullanmakla" suçlandı.

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "İddianamenin söz konusu bölümlerinin maksadını aşan, hukuki olmaktan çok siyasi içerikli, bazı mensuplarını hedef alarak TSK'yi yıpratmaya ve terörle mücadeledeki azim ve iradesini zayıflatmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır'' denildi.

Baykal, bu süreci "TSK'ye karşı sivil darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Adalet Bakanlığı'nca başlatılan soruşturma sonucunda iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya meslekten ihraç edildi. Şemdinli olaylarıyla ilgili açılan davada astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ate ş ise çeşitli cezalara çarptırıldı

Şemdinli Araştırma Komisyonu raporu: TBMM'de kurulan Şemdinli Araştırma Komisyonu, olayların yaşandığı Hakkâri, Şemdinli ve Yüksekova'da incelemelerde bulundu. Komisyonun ANAVATAN'lı üyesi İbrahim Özdoğan , "can güvenliği olmadığı'' gerekçesiyle bölgeye gitmedi. Olayların kim tarafından yapıldığına dair net bir saptama yapılmadığı kaydedilen raporda, "At izinin it izine karıştığı sezinlenmektedir'' değerlendirmesine yer verildi.

Sağlı sollu ittifak: İttifak ve bütünleşme arayışlarına hep mesafeli, tepkili olan Bülent Ecevit yaşamının son döneminde şaşırtıcı bir girişimde bulundu. Ecevit, "İttifaklar yapılırken demokratik sol veya sosyal demokrasinin özgünlüğünün gözden uzak tutulmaması gerektiğini'' söyledi ve ittifakın başbakan adayı olarak Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 'i önerdi. Ecevit bu yönde bazı görüşmeler de yaptı, ancak sonuç almaya sağlığı el vermedi. Hastanedeyken eşi Rahşan Ecevit, "sağlı sollu ittifak" için temaslara başladı.

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile CHP, DYP, DSP genel başkanlarıyla görüşmeler yaptı. CHP lideri Deniz Baykal, "Yapay çözümlerle, olmayacak işlerle yola çıkarak Türkiye sorunlarının çözülemeyeceğini' ' söyledi. Baykal, " Ne çatı, ne hülle, ne ittifak arayışımız var. Doğal olmayan, hukuk, siyasi etik dışı arayışlarla hiçbir ilgimiz olmaz'' dedi. Ecevit'in son siyasal girişimi, ittifak çabalarıydı. Ancak ömrü yetmedi.

Hatay'da 'Ali Dibo' : DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, AKP Hatay Milletvekili ve Grup Başkanvekili Sadullah Ergin 'in Antakya Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'ndeki ihalelerin kimlere verileceği talimatının yer aldığı belgeyi basına dağıttı.

Belgede, Antakya Doğumevi'ne ait üç ayrı bakım onarım ihalesinin karşısında AKP İl Disiplin Kurulu üyesi bir kişinin, genel meclis üyesinin kardeşinin ve yönetim kurulu yedek üyesi bir kişinin isimleri yer alıyordu. Sadullah Ergin, "karalamaların kendisine ait olduğunu, ancak talimat anlamına gelmediğini" savundu.

Ancak, Kamu İhale Kurumu, çoğunluğunu AKP'lilerin aldığı Hatay ihalelerinden 145'ini mevzuata aykırı buldu. AKP'de "Ali Dibo sarsıntısı" yaşandı. Hatay Milletvekili Fuat Geçen ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partiyle ilgili eleştirilerde bulunan Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak partiden ihraç edildi.

Çankaya kavgaları: "Çankaya'ya kim çıkacak" tartışması yıl boyunca sürdü. Yılın son aylarında bu konudaki tartışmalar yoğunlaşırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Nisan ayına kadar konuşmayacağım" dedi. Erdoğan yine de zaman zaman yaptığı açıklamalarda, "Barışa, sevgiye, birliğe beraberliğe, dostluğa zemin hazırlayacak, bu zemini iyi koordine edecek ve lider özelliği olan bir insan" , "Cumhurbaşkanını bu Meclis seçecek, biz seçeceğiz" mesajları verdi.

Tartışmalar, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan 'ın türbanlı olmasında odaklanırken " Çankaya kamusal alan, eşi türbanlı olan biri Cumhurbaşkanı olamaz" görüşünü dile getirenler de oldu. CHP lideri Deniz Baykal ise sine-i millete dönmesi istekleri dile getirirken "sendikaların, TÜSİAD'ın bu konudaki görüşünü ortaya koyması gerektiğini" bildirdi. TÜSİAD, "erken seçim değil, istikrar, uzlaşma" isterken sine-i millet tartışmaları da rafa kaldırıldı.

Töre cinayetleri: Töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporunda
"Türkiye'de de polisin sorumluluk bölgesinde, son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1091 cinayet işlendiğine' ' dikkat çekti.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 01-01-2007, 16:09   #2
Can Dost
Corumlu - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Bulunduğu Yer: BELCIKA
Yaş: 51
Mesajlar: 3,426
Tesekkür: 1634
731 mesajina 15073 kez tesekkür edildi
 Corumlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

guzel calisma tesekkurler

__________________
Nedenki Bu amaçsız yaratilis, yokolacaksa bir gün her yaratılmış ?

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
2006ya, damgasını, olaylar, vuran


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:33 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1