Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 01-02-2010, 16:22   #1
Dost
pınar09 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Yaş: 37
Mesajlar: 3,610
Tesekkür: 201
173 mesajina 805 kez tesekkür edildi
 pınar09 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Akp’den işçilere alicengiz oyunu

Erdoğan ile Türk-İş masaya otururken, hükümet ihbar ve kıdem tazminatlarını bugün ödüyor; 8.500 işçinin iş akdi feshediliyor. İşçiye 4-C dışında alternatif bırakılmıyor
siteadi.com - Akp’den işçilere alicengiz oyunu OYALAMA TAKTİKLERİ
AKP hükümeti, TEKEL işçisinin haftalardır süren eylemine hep karşı çıktı, işçileri suçladı. İhbar ve kıdem tazminatlarının yatırılması gereken 1 Şubat’a 3 gün kala 4-C’de ısrarlı olan Erdoğan, Türk-İş’le masaya oturdu, “çalışma yapacağız” dedi, pazartesiye kadar zaman kazandı. Bugün itibariyle işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları yattı. İş akdi feshiyle karşı karşıya işçi sayısı 8.364.

Başbakan TEKEL işçilerinin ihbar ve kıdem tazminatlarının bugün bankaya yatırılacağını söyledi. Uzmanlar bu konuşmayı TEKEL bitti, 8.500 işçinin iş akdi fesh edildi olarak yorumladı. Hükümet bugün muhtemelen TEKEL işçilerini temsil eden Türk-İş’le görüşecek ancak güvencesiz çalışma 4C’li çalışma dışında hiçbir öneride bulunulmayacak. Başbakan Erdoğan, TRT-1’de yayımlanan "Enine Boyuna" programına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. TRT'de Taha Özhan’ın sunduğu programa katılan Başbakan Erdoğan, 8500 civarında TEKEL işçisinin ihbar ve kıdem tazminatlarını yatıracaklarını söyledi. Çalışma Ekonomisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aziz Çelik, bunun TEKEL işçilerinin prosedür gereği işten çıkmaları, önümüzdeki dönemde ise ancak güvencesiz olarak çalışmaları anlamına geldiğini söyledi.

4C’Lİ NE İŞÇİ NE KAMU EMEKÇİSİ
İş Yasası'nda 4C statüsünün ne kamu emekçisi ne işçi kapsamında yer aldığını söyleyen Çelik, "Başbakan'ın açıklamaları hükümetin işçilerin karşısına 4C'nin dışında bir farklı alternatifle çıkmayacağını gösteriyor. Hükümet güvencesiz çalıştırma 4C'de ısrar ediyor. İşçiler 4C’yi kabul ederse çalışma süreleri çalıştıkları yere göre keyfi olarak belirlenecek, ücretlerinde düşüşler olacak" şeklinde konuştu. 4C konusunda ne söylense az diye konuşan Çelik, "İşçiler açısından kabul edilemez bir düzenleme" diye konuştu.
TRT'de katıldığı programda TEKEL işçilerinin kendilerini iktidara getirmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan'ın konuşmasındaki satır başları şu şekilde: “Artık TEKEL fabrikalarının işlevi kalmadı. Yanılmıyorsam 2 veya 3 ilde kalanları bitirmek için bir organizasyon söz konusu. Toplama bakıldığında 8500 civarında TEKEL işçisi görünüyor. Bu işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları bankaya yatırılıyor. 2004’te bir 4C konusunu gündeme getirdik. Sendikalar o tarihte bize çok teşekkür etti. O, tarihten beri gündemde o zamanlar kimsenin sesi çıkmıyordu. İyi niyet göstergesi olarak bunları da 4C’ye alalım dedik. İhbar kıdem tazminatı artı 4C’deki çalışma süreci. Bu adımlar atılırken 4C’ye bir isyan başladı. Bu uygulama başlarken bizi alkışlayanlar şimdi “4C’yi istemezük” diyorlar. Kendilerine son görüşmede dedik ki biz ihbar ve kıdem tazminatlarını veriyoruz.”

BAKANLARA FIRÇA ATMA HABERİ YALAN
Başbakan ayrıca şunları söyledi: “Güya ben 4C’yi bilmediğimi söyleyip bakanlarıma fırça atmışım. Ben bakanlarıma sadece şunu dedim: Kıdem tazminatına gerek duymadan devam edilebilir mi. Araştırım. Onu söyledim. Sendika başkanına da birkaç gün çalışalım dedim. 4C’nin içeriğinde bir değişikliğe gidebilirsek bunu yapın adımları ona göre atalım dedim. Bizi TEKEL işçisi iktidar yapmadı. Bizi Millet iktidar yaptı.
Onlar da milletin ferdidir. Onlara saygım vardır. Ama hukuk içinde. Şu anda biz hukuksuzluğa göz yumuyoruz. Orada yaşanan hukuksuz bir durumdur. Demokrasi adına buna biraz da ha katlanalım dedik. Gerçekten kıdem tazminatının devamına yönelik bir imkan varsa bunu yapacağız. Ama yoksa o zaman paralarını almış olacaklar ve yeni bir süreci, başlatacağız.
SADECE 8.500 KİŞİYİ ATTIK,2 BİNİ KALIYOR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise dün başka bir televizyon kanalında, TEKEL işçilerinin durumuna yönelik olarak, "TEKEL işçilerinin hepsinin iş akdi fesh edilmiyor. Toplamda 12 bin 154 kişi var, bunun bir kısmı memur onlar zaten devlete doğrudan doğruya geçiyor, işçilerse toplamda 10 bin 818 kişi diyelim, bunun da bir kısmını depoları açık tutacağımız için bir süre daha istihdam ediyoruz. Aslında iş akdi feshedilmesiyle karşı karşıya olanların sayısı yaklaşık 8 bin 364 kişi." diye konuştu.
"Basın-yayın organlarında Tek Gıda-İş Başkanının 4-C’yi kölelik düzeni olarak nitelendirdiği ve Başbakan Erdoğan’ın konudan yeterince bilgisi olmadığı" yönünde haberler olduğu sorusu üzerine de Şimşek, 4-C’nin kölelik düzeni olmadığını ifade etti.Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: "Bunlara ödediğimiz maaşlar aylık 772 lirayla 938 lira arasında değişiyor. Bugün Türkiye’de en az 3 milyon asgari ücretli vatandaşımız var. En az 3 milyon-3,5 milyon işsiz vatandaşımız var. Hakkikaten kölelik sistemi ise onu zamanında sendikalar önerdi. Bugün beğenilmeyen 4-C düzenlemesi yapılırken, sendika başkanları çıktılar Başbakanımıza teşekkür ettiler, alkışladılar. Bu bir açılım olarak sunuldu. Sayın Başbakanımızın 4-C’nin doğasını bilmemesi diye birşey olamaz. Basına kapalı bir toplantının içeriğinin - ve bu iddialar yalan - bu şekilde aksettirilmesi doğru değil. Sendika, ’Maliye Bakanlığı sadece bizi inceledi’ dedi. 2007’den bu yana tam 57 sendikayı inceledik, 20’sinin inceleme raporları tamamlandı. Bahse konu olan sendikanın inceleme raporları tamamlanmadı. Sırf bu TEKEL eylemi nedeniyle Maliye Bakanlığını sendikaları incelediği iddiası var, öyle birşey söz konusu değil. Sadece bir sendikaya ilişkin inceleme yapıldığı iddiası tamamen asılsız."
Bakan Şimşek’in işçilerin durumuna yönelik popülizm iddiası ise dinleyenleri şaşırttı.
4C’li işçi hangi koşullarda çalışıyor?
4C statüsünü sendikalılar ne işçi ne kamu emekçisi olduğu için "Ne kuş ne dört ayaklı hayvan" olarak nitelendiriyor. 4C statüsünde çalışanların iş güvenceleri olmadığı gibi, yıllık izinleri de belli olmuyor. 4C'nin diğer özellikleri ise şu şekilde:
4C kapsamında çalışan işçiler en az 4 en fazla 10 ay çalışıyor.
4-C’de çalışma süresi yok. Yani 8 saat, 10 saat, 20 saat çalışabilirsiniz.
Mesela 4-C’li birisi çalışırken işi bitmedi ama akşam saat 20.00 oldu, saat 22.00 oldu. Hiç farketmiyor. İşini bitirecek öyle gidecek.
Yemek parası, yol parası, ikramiye vs. vs. Buna 6772 sayılı yasada ödenmesi gereken ilave tediyeler de dahil buna.
4-C kapsamında çalıştıkları süre için kıdem tazminatı alamaz
4-C’de işveren belli olmadığından işgüvenceside yok
Türk-İş hükümete teslim oldu bile...
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, iki koyunu güdemeyip birini kaybedecek olan birilerinin, mangalda kül bırakmayıp genel grev laflarıyla hamasi nutuklar attığını söyledi. Tes-İş'in 9. Olağan Genel Kurulu'na katılan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekel işçilerinin 45-46 gündür Türk-İş önünde eylem yaptığını hatırlatarak, Başkanlar Kurulu kararıyla bir dizi eylemi hayata geçirdik. Ardından da Ankara'da son 25 yılın en büyük mitingini gerçekleştirdik. Tekel işçisi arkadaşlarımız, çoğunlukla onlarla nasıl bütünleştiğimiz, sorunun çözümü için nasıl canımızı dişimize taktığımızın farkında oldu; ama onlar da zaman zaman Türk-İş'i yuhalamayı itibar ve meziyet sayanların; ya da kendi güçsüzlüklerinin panzehirini Türk-İş'i yıpratmakta arayanların oyununa geldi. Hedefi şaşırıp, öfkelerini bize yönelttikleri zamanlar oldu. Tabii sonra bin pişman olup özür dilediler, dilemeselerdi de ben onlara kırılmazdım, gücenmezdim. Çünkü o davranışların şuurla sergilenmediğini biliyorum. İçinde bulundukları şartlar çok zor ve oraya gelen ziyaretçilerle birlikte bir o kadar da provokasyona açık.'' şeklinde konuştu

Kaynak: Çalışma Yaşamı : AKP’den işçilere alicengiz oyunu - Halkın Gazetesi BirGün

__________________
Ben bir ırmağım, dağlardan coşarım
Akma deme bana, ben akarak yaşarım
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
akp’den, alicengiz, işçilere, oyunu

Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş arama yap
Modları Göster

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:36 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1