Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 13-03-2011, 16:18   #1
Dost
Maralım - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2011
Mesajlar: 95
Tesekkür: 174
65 mesajina 594 kez tesekkür edildi
 Maralım isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Japonya'da nükleer kriz büyüyor


siteadi.com - Japonya'da nükleer kriz büyüyor
TOKYO (13.03.2011)- Japonya'da depremin ardından baş gösteren nükleer sızıntı tehlikesi büyüyor. Fukuşima nükleer santralinde bulunan bir reaktörde daha erime riskinin bulunduğu açıklandı. Cuma günü meydana gelen felaketin boyutları ağırlaşıyor.

Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da felaketin ardından başlayan nükleer kriz büyüyor. Dünya tarihindeki en büyük depremlerden biri olan depremin ardından, ikinci Çernobil faciasının yaşanmasından korkuluyor. Etkisi on yıllarca süren nükleer sızıntı tehlikesini önlemek için çalışmalar yapıldığı iddia edilirken, Japonya Devlet Bakanı, patlama olması durumunda insanların etkilenmeyeceğini ileri sürdü.

Üst düzey bir yetkili, Fukuşima nükleer santralinde bulunan bir reaktörde daha acil soğutma sisteminin devre dışı kaldığını ve reaktörde kısmı bir erime yaşanıyor olabileceğini duyurdu. Yetkililer, santralin diğer reaktörlerinde sıcaklığı düşük seviyede tutarak felaketin büyümesinin önüne geçmeye çalıştıklarını belirtti.

Japonya Devlet Bakanı Yukio Edano, bugün yaptığı açıklamada, erime riskinin olduğu Fukuşima nükleer santralinde bulunan 3. Ünite'de bir hidrojen patlaması yaşanabileceğini söyledi. Patlama riskini göz ardı edemeyeceklerini belirten Edano, "Bir patlama meydana gelirse, bunun insan sağlığı üzerinde önemli sonuçları olmayacak" iddiasında bulundu.

Edano, 3. Ünite'de kısmı bir erime yaşanması olasılığının hayli yüksek olduğunu ifade etti, "Erime reaktörün içinde meydana geldiği için doğrudan kontrol etme imkânımız bulunmuyor, bu yüzden erime yaşandığını varsayıyoruz ve önlemlerimizi buna göre alıyoruz" dedi.

1. ünitedeki erime riski sürüyor

Fukuşima santralinin 3. Ünitesi, depremden sonra yaşanan enerji kesintisi nedeniyle otomatik olarak devre dışı kalan ve soğutma işlevini yitiren santraldeki üç reaktörden biriydi. 2. Ünite'nin zarar gördüğüne dair bir işaretin bulunmadığı fakat 1. Ünite'de erime riskinin devam ettiği ifade ediliyor.

Dün 1. Ünitenin duvarlarını yıkan bir patlama meydana gelmişti. Patlamanın ardından, reaktörde yaşanabilecek aşırı ısınmayı engellemek için bor ve deniz suyu karışımından faydalanıldığı açıklandı. Bor, nükleer zincir reaksiyonlarını bozan bir element olarak biliniyor. Elektrikli soğutma sistemlerinin çalışmadığı koşullarda, reaktördeki sıcaklıkların bu şekilde kontrol altında tutulması amaçlanıyor.

170 bin kişi tahliye edildi

Yetkililer, santralden şu anda sızan radyasyonun insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde olmadığını iddia etti. 170 binden fazla insan önlem olarak bölgeden tahliye edilmiş durumda.

Reaktörde tümden bir erime yaşanması, tesisin tüm sistemlerinin çökmesi ve sıcaklıkları belli bir değerin altında tutacak soğutma mekanizmalarının tümden bozulması anlamına geliyor. Bu durumda nükleer santralden yayılacak uranyum ve başka zararlı maddelerin insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edecek bir düzeyde olacağı biliniyor.

Japonya Nükleer Kurumu sözcüsü Ryo Miyake, tahliye edilmeyi bekleyen 160'a yakın kişinin radyasyona maruz kalmış olabileceğini söyledi. Maruz kaldıkları radyasyonun seviyesi ve bir tehlike teşkil edip etmediği henüz bilinmiyor. Miyake, söz konusu kişilerin hastanede kontrol altında olduklarını açıkladı.

Radyasyona maruz kalmış olabilecek kişiler için testler yapılıyor. Reaktörlere yakın bölgelerden tahliye edilen kişilerin bulunduğu acil durum merkezlerinde şimdiye kadar bin 500'e yakın kişinin radyasyon testi yaptırdığı bildirildi.

6 nükleer reaktör risk altında

Yetkililer, soğutma sistemlerinin devre dışı kalması nedeniyle Fukuşima santralindeki 1. Ünite'nin de dâhil olduğu beş nükleer reaktörle ilgili acil durum ilan etmişti.

Bu sabah bu listeye bir reaktör daha eklendi. Bu reaktörlerin üçü Fukuşima Santrali'nde, diğer üçü ise yakında bulunan bir başka santralde bulunuyor. Listede bulunan tüm reaktörlerin çevresi boşaltılmış durumda. Japonya'da bulunan 17 nükleer santralde toplam 55 tane nükleer reaktör bulunuyor.

Felaketin boyutları ağırlaşıyor

Nükleer sızıntısı tehlikesi yüzünden diken üstünde olan Japonya'da, cuma günü meydana gelen deprem ve tsunmaminin bilançosu da giderek netleşmeye başladı. İki gün önce meydana gelen 8.9 şiddetinde deprem ve ardından oluşan tsunami nedeniyle en az bin kişi yaşamını yitirdi.

Ülkenin kuzeydoğu kıyılarını vuran dev dalgaların çekilmesiyle birlikte sahilde 200 kişinin cesedi daha bulundu. Felaketten en fazla zarar gören bölgelerden biri olan Miyagi'de ölü sayısının 10 binlere ulaşabileceği belirtiliyor.

Depremin ardından kıyı bölgelerine ulaşan yardım ekipleri yüzlerce kilometre genişliğinde bir alanda arama çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede geniş alanların suyla çevrili olduğu ve buralara ulaşmanın imkânsız olduğu belirtiliyor.

Felaketten sağ kurtulan binlerce kişinin acil durum merkezlerinde toplandığı bölgede, depremden bu yana en azından bir milyon eve su verilemezken, 2.5 milyon evin de elektriksiz olduğu belirtiliyor. Gıda ve gaz sıkıntısının boy göstermesinin ise yakın olduğu bildiriliyor. Yetkililer kesintilerin sürebileceği uyarısında bulunuyor.

Ülkede yaşanan artçı depremler ise sürüyor. Bugün merkez üssü başkent Tokyo'nun yaklaşık 180 km doğusu olarak belirtilen 6.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Denizde meydana gelen depremin herhangi bir can kaybına ve yaralanmaya yol açmadığı bildiriliyor.

Kaynak: atilim

__________________
Başkalarının düşünceleriyle bilgelik etmektense, kendi hesabına delilik etmek daha iyidir...!
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Maralım üyemize tesekkür ettiler
cilek_22 (13-03-2011)
Cevapla

Tags
büyüyor, japonyada, kriz, nükleer


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:29 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1