Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 15-04-2011, 19:14   #1
Dost
Maralım - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2011
Mesajlar: 95
Tesekkür: 174
65 mesajina 594 kez tesekkür edildi
 Maralım isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı 14 yaşında çocuğa tecrit işkencesi!

Ö.S. henüz 14 yaşında. 10 aydır tutuklu. Hakkında iddianame bile henüz hazırlanmış değil, ama o 4 ayrı cezaevine sürgün edildi. Cezaevi yetkililerinin hakaretlerine maruz kaldı, yetişkinlerle aynı koğuşta tutuldu, hatta bir keresinde yetişkin mahkûmların saldırısına uğradı. 2 Mart’tan bu yana da Rize L Tipi Cezaevi’nde bir koğuşta tek başına tecrit altında tutuluyor. Küçük çocuğun avukatı Müşir Deliduman, Ö.S’yle benzer durumda olan tüm çocuklar için bugün bir günlük açlık grevine giriyor.
siteadi.com - 14 yaşında çocuğa tecrit işkencesi!
4 CEZAEVİNE SÜRGÜN EDİLDİ
Ö.S. tam da Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik öngören yasanın çıktığı 20 Temmuz 2010 tarihinde Erzurum’da gözaltına alındı. Bu yeni yasa gereği dosyasının derhal çocuk savcısına gönderilmesi gerekiyordu, ama o, Terörle Mücadele Şubesi’nde özel yetkili savcı tarafından sorgulandı. Henüz iddianame tamamlanmadığından hâkim karşısına bile çıkmadı, ancak 4 ayrı cezaevine sürgün edildi. Önce Erzurum E Tipi Cezaevi’ne, oradan Erzurum’un Oltu ilçesine, oradan yeniden Erzurum’a, oradan Bayburt’a, son olarak da Rize L Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Erzurum ve Bayburt’ta yetişkinlerle aynı koğuşta kalan Ö.S, Erzurum’dayken birlikte kaldığı yetişkin mahkûmların saldırısına uğradı ve yaralandı. Küçük çocuk, 2 Mart’tan bu yana Rize L Tipi Cezaevi’nde bir koğuşta tek başına tutuklu bulunuyor.

RUHSAL SAĞLIĞI BOZULDU
Geçtiğimiz ay Ö.S.’nin vekilliğini üstlenen Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Avukat Müşir Deliduman, çocuğun cezaevi yetkilileri tarafından küfür ve hakaretlere maruz bırakıldığını, tecrit altında olması nedeniyle ruhsal durumunun oldukça kötü olduğunu söyledi. 14 yaşında bir çocuğun 10 aydır hâkim karşısına bile çıkarılmadan tecrit koşullarında tutulmasının insan haklarına, Çocuk Koruma Kanunu’na, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğunu vurgulayan Deliduman, şöyle devam etti:
“15 Mart’ta Rize L Tipi Cezaevi’nde Ö.S’yi ziyarete gittim. Tek başına bir koğuşta tutulduğundan ruhsal durumu çok bozuktu. Cezaevi görevlilerinin küfür ve hakaretlerine maruz kaldığını, sosyal ve sportif faaliyetlere katılamadığını, tüm bunlar nedeniyle Mart ayı başında 4 gün açlık grevi yaptığını anlattı. Erzurum’dayken müessir fiile (haksız eylem, yaralama) maruz kalmıştı, vücudunda izler vardı.”

“AİHM’E GİDECEĞİZ”
Cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve çocuğun tecrit koşullarından çıkarılmasını talep ettiğini söyleyen Deliduman, “Bu görüşmenin ardından 25 Mart’ta Erzurum’a gittim. Bu haksız ve hukuksuz uygulamaları yazılı şekilde Erzurum Cumhuriyet Savcılıklarına ilettim. Dosyanın fotokopisini aldım, dosyada çok sayıda hukuksuzluk olduğunu gördüm. Bunları tetkik için Erzurum eski Cumhuriyet Başsavcısı’na gittim. Savcıların hukuka aykırı davrandığını, dosyanın başka savcıya verilmesi gerektiğini söyledim. Başsavcının zoruna gitti, bana hakaret etti” dedi.

Av. Deliduman, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesine göre, adil yargılama yapılmadığını, bu nedenle nihai hüküm elde edilmiş olmasa da dosyayı AİHM’e götüreceğini söyledi.

Açlık grevi bugün başlıyor
ÇHD üyesi Av. Müşir Deliduman, “Çocuk Koruma Kanunu ve uluslar arası sözleşmelere göre tutuklama tedbiri, suça itilmiş çocuklar için başvurulacak son tedbir olmalıdır. Ama yasalar uygulanmıyor” dedi. Ö.S’nin yaşadığı türden hukuksuzlukların oldukça yaygın olduğunu belirten Deliduman, bir diğer çocuk müvekkilini örnek gösterdi: “Müvekkilim 17 yaşındaki Ü.Y, 1 Mart 2011’de İstanbul Sultanbeyli’de gözaltına alındı. Bu çocuğun anne ve babası yok, vasi tayin edilemediğinden nüfus cüzdanı da yok. Suça sürüklenen bu çocuğa bir nüfus cüzdanı vermekten imtina ettiler. Bir ay sonra üniversite sınavına girmesi gerekirken cezaevine girdi. Sınava giremedi.”
Adana’da geçtiğimiz günlerde bir çocuğun marketten çekirdek çaldığı için 10 yıl hapsinin istendiğine, çocuklara cinsel istismarda bulunanlarınsa küçük cezalarla salıverildiğine dikkat çeken Av. Müşir Deliduman, “Tüm bu hukuksuzluklara, çocuk hakları ihlallerine işaret etmek ve bu çocukların acısını yüreğimde hissetmek için bir günlük açlık grevine giriyorum. Ne acıdır ki bu ülkenin çıkardığı yasaların tatbik edilmesi için yapıyorum bu eylemi. Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Tüm duyarlı kamuoyunun desteğini bekliyorum” diye konuştu.

Avukat Müşir Dalaman’in bugün 14.00’de ÇHD İstanbul Şubesi’nde başlayacağı açlık grevi, yarın saat 15.00’te sona erecek. Eyleme ÇHD de destek verecek.


Kaynak: BirGün

__________________
Başkalarının düşünceleriyle bilgelik etmektense, kendi hesabına delilik etmek daha iyidir...!
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Maralım üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (15-04-2011), Corumlu (15-04-2011), MEHMETDOST (15-04-2011), Sisi (15-04-2011)
Eski 15-04-2011, 21:18   #2
Onursal Dost
Lavinia - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Yaş: 35
Mesajlar: 696
Tesekkür: 958
563 mesajina 5000 kez tesekkür edildi
 Lavinia isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

akil almaz iddialarla dolu bir yazi gercektende.
asli var mi bilmek isterdim acikcasi.
gitsinler aihm ye okuruz karari.

__________________



heyhat..! yaşıyoruz.





  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
çocuğa, işkencesi, tecrit, yaşında


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:11 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1