Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Her Konuda ALEVI'lik
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

 
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Prev Önceki Mesaj   Sonraki Mesaj Next
Eski 29-07-2012, 11:57   #1
Dost
Sisi - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Mesajlar: 940
Tesekkür: 1356
683 mesajina 12244 kez tesekkür edildi
 Sisi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı DAK: “Alevi Hümanizmi”

DAK: “Alevi Hümanizmi” Boynunu Cellâda Uzatmak Değil, Mazlumun Hakkını Savunmaktır!
siteadi.com - DAK: “Alevi Hümanizmi”


Alevi Hümanizmi” Boynunu Cellâda Uzatmak Değil,

Mazlumun Hakkını Savunmaktır!


Bazı Alevi örgütlerinin sık sık dile getirdiği, faşizmin de alkış tuttuğu bir “Alevi Hümanizmi” demagojisi yıllardır yürütülüyor.


Bu tartışma Alevi sosyal yaşantısında ve de zulme karşı mücadelesinde birçok yerde ortaya çıkıyor.


Kimi zaman bir katil sırf “Alevi” diye sahipleniliyor. Alevilere karşı onlarca katliamın planlayıcısı ve uygulayıcısı MHP’yle yan yana olmaktan rahatsızlık duyulmuyor.

Tarihteki tüm Alevi katliamlarını sahiplenen, Sivas katliamının birinci derecede sorumlusu AKP’nin “açılım” oyununa ortak olunabiliyor.


Katiline yamanan ondan Alevilik için özgürlük isteyen bu tavır “incinsen de, incitme” deyişiyle meşrulaştırılmaya çalışılıyor.


Peki, Aleviliğin hümanizm anlayışı gerçekten zalimin sofrasına oturmayı, katille el sıkışmayı kaldıran bir anlayış mıdır? Böyle bir şeye hümanizm demek mümkün müdür?


Hümanizmin kelime anlamı şöyledir: “insana saygı gösterilmesi ve insana refah, huzur, mutluluk sağlanması gerektiğini savunan bireyci Rönesans İdeali”dir. Türkçe de ise “insanlık” olarak kullanılır.


Kelime anlamı itibariyle bakıldığında Aleviler için bu kavramın kullanılmasının yadsınacak bir yanı yoktur.


Ancak egemen sınıfların Alevi değerlerinin içini boşaltma politikalarına, sistemli olarak sürdürülen asimilasyon saldırılarına bakıldığında bununla neyi amaçladıkları daha net görülecektir.


Zalimle mazlumu karıştıran 72 millete bir nazarla bakamaz!


“Aleviler cana kıymaz”, “Alevilerin kâbesi insandır” denir. Evet, bunlar Aleviliğin önemli köşe taşlarındandır. Fakat hiçbiri muğlak, ne anlatmak istediği bilinmeyen değildir. Sınırları nettir. Arada gri tonlar yoktur. Her şey zalimle mazlumun karşı karşıya geldiği sınıf gerçekliği ile “teraziye” vurulur.


“72 millete bir nazarda” bakılır fakat imam Hüseyin ile yezit, Pir Sultan ile Hızır paşa aynı kefeye konulmaz. Yezitler bu 72 millete dâhil değildir. İnsan sıfatında görülmezler. Aleviliği böyle içi boş, mazlumla -zalimi, ezenle -ezileni birbirinden ayırmadan sözde Alevi “Hümanizmini” savunanlar Yezit’le birlikte imam Hüseyin’e kılıç çalarlar…


Örneğin Madımak’ın “kültür evi” yapılması ve açılışında 33 canımızı yakanlarla 33 canımızın isimlerinin yan yana yazıldığı görülmüştü. Sivas valisi (Kolat); “insani açıdan baktık” diye bunu savunmuştu.


Alevi hümanizmi vali Kolat’ın savunduğu “insani açı” değildir. Bu Alevileri yakanların, katledenlerin, Yezit’lerin açısıdır. Alevi hümanizmini, muğlâklaştıran Alevi kınalı keklikleri, bezirgânları, reformistleri sonuçta bu katillerin, “insani Açısı”yla buluşuyorlar.


Alevilikte en önemli değer “kulluk Hakkı”dır. Hak yeme ve hakkını yedirme yoktur.

Bu yüzden Alevilik haksızlıkların karşısında mazlumların yanındadır. Haktan ve haklıdan yanadır. Adaletlidir… Çünkü “Haksızlığın önünde eğilirseniz haklarınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz” (Hz Ali) sözünü rehber alırlar.


Alevi bezirgânlarının yozlaştırdıkları bu değerdir; Aleviliğin “kul hakkı” değeri, zalime karşı direnme değeri. “incinsen de, incinme” kul köle ol demek değildir!


Aleviler haksızlıklara karşı direnmeleriyle, isyancı özleri ve bu düzende zulme, baskıya haksızlığa uğramalarıyla düzene muhaliftirler.


Aleviliğin, zulüm düzenine alternatif toplumsal bir düzen kurma ideali vardır. Alevi tarihi bu düzeni kurma kavgasıyla doludur. Onca katliama, zulme, baskıya karşın bu isyancı özünü koruması yanıyla oligarşi için tehlike arz eder. Bu yüzden de katliamlarla değerlerini yok edemediği Aleviliği düzenine tabi “Alevilik” le, düzene uyumlu hale getirmeye çalışır.


Alevilere, “sömürülsen de, ezilsen de, haksızlıklara uğrasan da, katledilsen de sesini çıkarma! Sen Alevisin, “incinsen de, incitme” der. Bunu da “kendi Alevi’si” eliyle yapar. Alevi değerlerinin içi boşaltılmadan bu yapılabilir mi? yapılamaz. Bunun için ilk adım düzene yakınlaştırmadır.


Taleplerini ezemediği noktada talepleri kabul eder gözükerek, Aleviliği tanıyor gibi yaparak Alevileri düzen sınırlarına çekmek ister. Bilir ki gemi kıyıya ne kadar yanaşırsa kayalara bindirme olasılığı o derece artar. Aleviler de düzene ne kadar yanaşırlarsa, ne kadar yakınlaşırlarsa Aleviliğin özünden o kadar uzaklaşırlar.


Alevilik; Halka karşı Hoşgörü... Zalime karşı isyan!


Alevilik, halk arasında yaşanan sorunların çözümünde adil olmalıdır. Kimsenin hakkını yememedir.


Birbirine hoşgörülü olmalıdır. Mazlumdan yana olma, onun hakkını savunmadır.

Kibirli olmama, birinin diğerini ezmemesi, hor görmemesidir. Dayanışmacı ve paylaşımcı olmadır.


Alevi halk bunu, birbirini kırmama, incitmeme olarak yaşar ve yaşatır. Birbirinin malına, mülküne, namusuna kem gözle bakılmaz. Aleviler bilirler ki “doğruluk dost kapısıdır” ve onların “incinsen de, incitme” ilkesi insan-ı kâmillik mertebesidir.

Cahillikten arınmadır. Canlarla yaşanan sorunlarda “bahane” aranmaz, önce kendine döner, kendine bakar. Sorunların nereden kaynaklandığını özüne inerek çözümünü arar. Beslendikleri kaynağı kurutur. İncinse dahi incitmez.


Bu noktada kimi Alevi örgütlerinin Alevi değerlerine düzenin yüklediği anlamı yükleyerek oligarşinin diliyle konuşmaları Aleviliği –Alevileri değil tersine düzenin temellerini güçlendirir. Oligarşiye manevra alanı bırakır. Alevi değerleri yozlaştırmasına hizmet eder. Kimi “Alevi” örgütlerinin-“aydınlarının” diline de yansıyan bu anlayış örneğin:


“Evinde yiyecek ekmeği olmayan yoksul halkın eline kılıcı alıp ayaklanmamasına şaşarım” diyen Ebuzer’in, İmam Hüseyin’in, Pir Sultan’ın dili değildir!


Alevilikte insancılıktan bahsedilecekse halk saflarında adalet ve dayanışmanın yanında halk düşmanlarına karşı isyanla birlikte bahsedilmelidir. İmam Hüseyin’den

Pir sultan’a, Bedreddin’e tüm Alevi önderler bilirler ki zalime öfke duyulmadan mazlum sevilmez.


Bu nedenledir ki yüz yıllardır Alevi tarihi esas olarak zalime karşı isyanlar tarihidir.

“Gelin canlar bir olalım” diye halkı birliğe ve dayanışmaya davet eden Pir Sultan “münkire kılıç çalalım / mazlumun hakkın alalım” diyerek birliğin hedefini de göstermiştir.


Açıktır ki kimilerinin Alevilik hümanizmi diye adlandırdıkları felsefe burjuvazinin bu gün halkı zulmüne karşı direnişinde zayıf düşürmek için öne sürdüğü hümanizm değildir. İçinde kılıç vardır. “teber çekip zalimlerin kanını dökelim” derken içinde kan vardır. Hedefi de nettir; zalimler! Bugün içinde hedef emperyalistler ve işbirlikçileri olmalıdır.

Devrimci Alevi Komitesi
27 Temmuz 2012


__________________
*********************************
Yaşamak, kendi kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak etinden kemiğinden kendi heykelini yapmaktır.

Goethe
*********************************
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Sisi üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (03-08-2012), Aydındost (29-07-2012), cemrefb (09-05-2014), duman (23-08-2012), düzgün (04-08-2012), Fani66 (12-11-2016), MEHMETDOST (31-07-2012)
 

Tags
“alevi, dak, hümanizmi”, hümanizmi”, “alevi


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:04 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1