Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Ilginç Olaylar (http://www.dostunsayfasi.com/ilginc-olaylar/)
-   -   "Tahtalı Köy" deyiminin hikayesi (http://www.dostunsayfasi.com/ilginc-olaylar/138012-tahtali-koy-deyiminin-hikayesi.html)

seyyid 31-12-2019 02:42

"Tahtalı Köy" deyiminin hikayesi
 
Orta Asya şaman inancına göre insanlar ölünün gömüldüğü yere ağaç parçası ya da tahta ile işaret koyarlardı. Bu gelenek, mezar yerini belirlemek için olduğu kadar, ağacın kutsal sayılması inancı ile de ilgiliydi. Ormanlık alanlarda yaşayan insanlar için mezarlara ağaçtan işaretler koymak taştan daha kolaydı. Tahta üstüne oymacılık yöntemiyle ölenle ilgili işaretler de konulurdu.

Yapılan arkeolojik araştırmalarda Anadolu’daki mezarlarda ağaç kalıntıları bulunmuştur. Eski Orta Asya inançlarında ilk annenin yeryüzüne kayın ağacı ile getirildiğine de inanıldığı anlatılır. Kayın sözcüğü de kadın sözcüğünün eski halidir. Y sesi zaman içinde d sesine dönüşmüşse de ağacın adı aynı kalmıştır. Kayın ağacı kam törenlerinde hayat ağacı sembolü olarak kullanılır.

Hayat ağacı inancında, ölmüş ruhlar, yeri ve göğü bağlayan ağaç ile öbür tarafa geçebilirler. Mezara tahta dikmek çok eski bir adettir. Mezarlık için tahtalı köy demek buna bağlı olarak ortaya çıkmıştır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:15 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1