Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Internet
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 17-10-2020, 20:11   #1
Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2020
Bulunduğu Yer: Istanbul
Mesajlar: 1,007
Tesekkür: 1334
35 mesajina 62 kez tesekkür edildi
 perihelion isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Android için beş düzenli kontrol

Android akıllı telefonunuzu ve verilerinizi güvende tutmak için düzenli olarak kontrol etmeniz gerekenler.
siteadi.com - Android için beş düzenli kontrol





Birçoğumuz için hayat, akıllı telefonların etrafında dönüyor. Fazlasıyla yenilikçi bir adam, “dijital arkadaşı” ile evlendi bile. Hayatınızdaki dengeler farklı olsa bile telefonunuzun fotoğraflardan oyunlara, kişilerden müziklere, vb. çok miktarda kişisel veri ve değerli bilgi içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Zengin veri varlığınızın sizin kontrolünüzde kaldığından emin olmak için düzenli bakıma ihtiyaç vardır. Bunu dişlerinizi fırçalamak gibi düşünün; tek fark, temizlemeniz gereken şeyin telefonunuz olması. Bu yazıda, Android akıllı telefonlar için beş düzenli güvenlik kontrolünü anlatıyoruz.



1. Uygulamaları kontrol edin

Yüklü uygulamaların listesiyle başlayın. Kullanmadığınız her şeyi düşünmeden silin.
Bu sayede birkaç önemli şey elde etmiş olacaksınız. Birincisi ve en bariz olanı: Akıllı telefonunuzda yer açacaksınız ve performansı artıracaksınız (bellek, kapasite doluyken en iyi şekilde çalışmaz). İkincisi, uzun zamandır unutulmuş bazı uygulamalar arka planda çalışıyor olabilir, böylece pil ömrünü uzatmış olacaksınız. Üçüncüsü, telefonunuzdaki herhangi bir uygulama kötü niyetli olma potansiyeli barındırıyorsa casuslara ve hırsızlara daha az hedef olursunuz. Son derece meşru bir program bile hacklendiğinde veya geliştiricileri farkında olmadan uygulama kodunda kötü amaçlı bir kütüphane kullandığında bir virüs kaynağına dönüşebilir. Daha az uygulama, bu tür olayların meydana gelme olasılığının azalması anlamına gelir.
Asırlardır kullanmadığınız ama bir gün lazım olur diye tuttuğunuz bir uygulama mı var? Şimdi silmenizi ve ihtiyacınız olursa sonra yeniden yüklemenizi engelleyen hiçbir şey yok. Sadece ekrana birkaç kez dokunmanız yeterli.



2. İzinleri kontrol edin

Artık gerçekten kullandığınız uygulamalardan oluşan listeyi tekrar inceleyelim, ancak bu sefer izinlere bakalım.
Kural olarak, yeni bir uygulama yüklerken gereksiz izinler vermeyin. Bir uygulamanın sahip olduğu izinler ne kadar çok olursa, cihazınızda o kadar çok şey yapabilir; özellikle de sizinle ilgili o kadar çok veri toplayabilir. Bu nedenle, her uygulamaya kullanıcı dostu bir şekilde işleyebilmesi için ihtiyaç duyduğu minimum izinleri verin.
Cihaz yöneticisi uygulamaları ve erişilebilirlik ile ilgili izinlere özellikle dikkat edin. Bu izinleri yalnızca uygulamaya güveniyorsanız verin.
İzinleri iptal etmekten korkmayın. Bir izni iptal ettikten sonra uygulama düzgün çalışmayı durdurursa veya bazı özellikleri kaybolursa her zaman aynı izni yeniden verebilirsiniz. Uygulama büyük olasılıkla bu izinler için sizi rahatsız etmeye bile başlar. Android’deki izinler ve ne işe yaradıkları ile ilgili ayrıntılar için gönderimize göz atın.



3. Güncellemeleri kontrol edin

Güncellemeler, güvenlik açıklarını düzelttikleri için önemlidir. Sizi saldırılara karşı korurlar. Google Play’deki uygulamalar genellikle otomatik olarak güncellenir, ancak emin olmak için mağazaya girin ve en son sürümleri kendiniz indirin. Tehlikeyi göze alarak resmi mağaza dışında bir yerden bir şey indirirseniz (buna şiddetle karşıyız) güncellemeleri manuel olarak takip etmeniz gerekir.
Bir diğer konu ise Android sistemindeki güncellemelerdir. Güncellemeleri manuel olarak kontrol ederek bu yüklemeleri bir sonraki otomatik güncellemeden önce indirebilirsiniz. Bu durum da potansiyel tehlikelere karşı erken koruma anlamına gelir.


4. Antivirüs yazılımı ile tarayın

Google Play, mağazaya yüklenen uygulamaları kontrol eden kendi antivirüs programı Google Play Protect’e sahiptir. Başka bir deyişle, uygulamayı resmi mağazadan indirirseniz büyük olasılıkla güvenlidir.
Elbette bazen istisnalar (CamScanner hikâyesini düşünün) da olabilir. Ancak, en azından Google Play’de kötü amaçlı uygulamalar sonunda eninde sonunda tespit edilir ve kaldırılır. Uygulamaları diğer mağazalardan yüklerseniz veya akıllı telefonunuza APK dosyası formatında manuel olarak indirirseniz hiçbir güvenlik garantisinden söz edilemez. Bu nedenle, akıllı telefonunuzun içeriğini düzenli olarak bir mobil antivirüs programıyla taramanızı öneriyoruz.
Ücretsiz güvenlik çözümlerinde taramaların genellikle manuel olarak yapılması gerekir. Yeni bir uygulama yükledikten veya güncellemelerden sonra manuel tarama gerçekleştirmek en iyisidir. Unutabileceğinizden korkuyorsanız cihazı belirlediğiniz zamanlarda otomatik olarak tarayan bir çözüm seçin. Örneğin Kaspersky Security Cloud for Android çözümünün ücretli sürümünde bu özellik vardır.



5. Veri sızıntılarını denetleyin

Android cihazınız büyük olasılıkla tüm sohbetleriniz ve fotoğraflarınızdan sosyal ağ uygulamalarına kadar birçok kişisel şey barındırır. Üstelik ne yazık ki, veri sızıntıları gitgide artıyor. Şifreniz veya banka kartı numaranız siber suçluların eline geçerse hesabınız ele geçirilebilir veya dolandırıcılık kurbanı olabilirsiniz. Bu nedenle, sızıntılar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Sızıntılar hakkındaki bilgilere pek çok yerden ulaşabilirsiniz. Çoğu durumda şirketler müşterilerini bilgilendirir. Bunun yanı sıra, threatpost.com gibi BT haber sitelerinden de bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte, sızıntı haberlerinin büyük çoğunluğu, bilmediğiniz veya kullanmadığınız şirketler ve hizmetler hakkında olur. Gereksiz telaştan kaçınmak ve yalnızca sizi kişisel olarak ilgilendirebilecek sorunları öğrenmek için yine Kaspersky Security Cloud çözümünü kullanabilirsiniz. Çözümümüz sizi yalnızca sizinle ilgili özel olaylar hakkında bilgilendirir ve ne yapmanız gerektiği konusunda tavsiyeler sunar.


Sonuç

Özetlemek gerekirse Android akıllı telefonlar ve tabletler için tehlike önleyici düzenli görevler listemize tekrar bir göz atalım:
  • Kullanılmayan uygulamaları silin;
  • Hiçbir uygulamaya gereksiz izinler vermeyin;
  • Android ve tüm uygulamalar için en son güncellemeleri yükleyin;
  • Düzenli otomatik taramanız yoksa manuel olarak antivirüs taraması yapın;
  • Sızıntı gerçekleşen tüm hesapların parolalarını değiştirin.


https://www.kaspersky.com.tr/blog/fi...-android/8630/


  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:30 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1