Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Kadınca > Kadın Hakları
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 15-01-2008, 23:55   #1
Onursal Dost
ZiLAN - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 1,415
Tesekkür: 0
41 mesajina 63 kez tesekkür edildi
 ZiLAN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı ESMERAY:Kürtseniz, feministseniz ve travestiyseniz hayat çok zor..

Evime gitmek için 10 yıl boyunca kullandığım yoldan geçerken şiddete uğradım. Yol üzerindeki karakolun polisleri 'travestilerin, transseksüellerin buradan geçmesi yasak' diye başlayan cümlelerini yumruk ve tekmeleriyle sonlandırdılar...
siteadi.com - ESMERAY:Kürtseniz, feministseniz ve travestiyseniz hayat çok zor.. Herhangi bir sorunun çözümü için bir yere bomba yağdırmak işlevsel olabilir mi? Kürt sorunu asla silahla çözülemez. (...) Türkiye'de maalesef muhalefet yok. Sol hareketler ise Kürtleri yalnızlaştırdılar. Durum böyle olunca da, AKP dilediği gibi davranabiliyor...
15 yaşındayken Kars'ın Eşmeyazı Köyü'nden 'içindeki kadını bulmak' üzere ayrıldığını söyleyen Travesti Esmeray'la, stand up gösterisi 'Cadının Bohçası'ndan, Türkiye'de kadının durumundan ve yaşadığı zorluklardan konuştuk.
Esmeray yıllarca zorunlu seks işçiliği yaptığını ancak/eminist teoriyle tanışmasının ardından kadın bedenine yönelik istismarı kabul edemediğini ifade ederek, "Erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Kadın bedeni pazarlanıyor. Ben seks işçiliğini bana dayatıldığı için bıraktım" dedi. Esmeray Kadın Akademisi Amargi'nin kurucuları arasında yer almasını, daha önce iletişime geçtiği jeminist gruplara kendisini ait hissedetnemekle açıklayarak, "Hem Kürt hem kadın hem Jeminist hem trauesti iseniz emin olun hayat sizin için çok daha zordur!" diye konuştu.
Kars'tan istanbul'a neden gittiniz?
Babam benim okumama izin vermedi. Sadece ilkokulu bitirebildim. Köydeki çiftçilik, hayvan bakımı gibi işleri de yapamıyor-dum. Böylece ailem İstanbul'daki akrabalarımın yanına gitmeme ve orada çalışmama karar verdi. Boya badana işleri, bulaşıkçılık, seyyar satıcılık yaptım. Ancak gittikçe içimdeki kadının açığa çıkması ve bu durumun görünümüme de yansımasıyla söz konusu işleri yapamaz oldum. Benim durumumdaki insanlara dayatılan seks işçiliğini yapmak zorunda kaldım.
Seks işçiliğini ne zaman ve nasıl bıraktınız?
Seks işçiliğini yapmak zorunda kaldığım ilk günü hiç unutamıyorum. O gün 'artık Mehmet öldü, fahişe Esmeray var' diye düşünerek çok ağlamıştım. Hayatta kalabilmek için başka bir zemin bulamadığım yıllardı o yıllar. Feminist teoriyle tanıştığımda ise kendimi ve yaşadıklarımı sorgulamaya başladım. Erkekliğin her yerde olduğunu ve sürekli yeniden üretildiğini gördüm. Yaptığım iş bana bir dayatmaydı ve kadın bedeninin pazarlanması, parçalanmasıydı, bunu kabullenemezdim. Bir süre aşçılık yaparak hayatımı kazandım şimdi ise oyunculuğun yanı sıra İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde midye satıyorum.
Oyunculukla nasıl tanıştınız?
Çocukluğumda 'tiyatro' sözcüğünü dahi duymamıştım. Ancak gözlem ve taklit yeteneğim çok yüksekti. Aile büyüklerim beni çağırır taklit yaptırarak, eğlenirdi. Köye televizyon geldiğinde tüm reklamları ezberlemiştim ve örneğin Ajda Pekkan'ın Alo reklamındaki halini taklit ederdim. Mezopotamya Kültür Der-neği'nde bir yıla yakın oyunculuk kursları aldım. Bir yılın sonunda dernek, onlara katılmamı istedi ancak o dönemde Amargi'yi kurmuştuk ve çok zamanımı alıyordu. Tercihimi Amargi'den yana kullandım.
Amargi nedir?
Amargi, Sümerce'de 'özgürlük' anlamına geliyor ve bir kadın akademisi olarak çalışıyor. Kürt, Ermeni, travesti, transseksüel, lezbiyen yani "farklı" kadınlar olarak farklılıklarımızla nasıl bir arada olabileceğimize kafa yoran bir akademiyiz. Feminizmi Türkiye'de geliştirmek istiyoruz. Hiyerarşik bir yapı kurmadan örgütlemeye çalışıyoruz. İsteyen her kadın kendi belirlediği biçimlerde bu çalışmanın geliştirilmesine katkıda bulunabiliyor. Ben bireysel olarak daha önce iletişim kurduğum feminist gruplara ya da siyasi partilere ait hissedemedim kendimi. Hem Kürt hem kadın hem feminist hem travesti iseniz emin olun hayat sizin için çok daha zordur!
Tiyatro yaşamınız nasıl gelişti?
Erkekler ve erkeklik her yerde. Tiyatro da erkeklerin elinde. Örneğin Dario Fo'nun birçok oyununu aslında karısının yazmış olduğunu biliyor muydunuz? Biz de Amargi olarak 'neden kadın tiyatrosu oluşturmayalım?' diyerek yola çıktık. Teori, pratik, sahne, oyunculuk gibi alanlarda çalışmalar yaptık. 12 kadının hayat hikayesini anlatan 'Yazmadan Dökülenler' adlı bir oyun çıkarttık. Boyalı Kuş Tiyatrosu'yla da çalıştım.
'Cadının Bohçası' nasıl ortaya çıktı?
'Eşcinseller her yerde' diye bir slogan vardır. Ben travestilerin de her yerde olduğunu göstermek istedim. Topluma söylemem gereken sözler vardı. Ben bu nedenle de tiyatro yapmak istedim. Erkeklerin öteki yüzünü anlatmak istedim. Ve bu neden mizahi bir dille olmasın dedim. Bir akşam 'insanlara anlatmak istediğim çok şey var' dediğim bir arkadaşım bana 'ne bekliyorsun hadi kalk anlat' dedi. Birden içimdekileri dökmeye başladım. Ve 'Cadının Bohçası' o gece ortaya çıktı. Mahir Günşıray Tiyatrosu'nda bir ay çalıştık oyun üzerine. İlk gösterimi feminist kadınlara yaptım, çok beğendiler. Eksiklerimi de tamamladıktan sonra İstanbul Beyoğ-lu'nda küçük bir mekanda sahne almaya başladım. Oyunu bugüne kadar 40'ın üzerinde sergiledim.
Kısa bir süre önce polis karakolunun önünden geçtiğiniz için şiddete uğradınız?
Evet. On yıl boyunca evime gitmek üzere kullandığım yoldan geçerken şiddete uğradım. Yol üzerinde bulunan karakolun polisleri 'travestilerin, transseksüellerin buradan geçmesi yasak' diye başlayan cümlelerini yumruk ve tekmeleriyle sonlandırdılar. Ertesi gün tüm sivil toplum örgütlerine, gazetelerin köşe yazarlarına, Uluslararası Af Örgütü'ne, Birleşmiş Milletler'e durumu anlatan mektup yazdım. Çok sayıda kişi karakolu arayarak tepkisini dile getirmiş. Ben de şikayette bulundum. Birkaç gün sonra bana şiddet uygulayan polislerden birisi gelerek özür diledi. 'Ben inançlı biriyim hakkını helal etmezsen buradan kalkmam' dedi. Yarım saate yakın konuştu, pişmanlığını dile getirdi. Samimiyetine inandım. Ona da söylediğim gibi, ona hakkımı helal ediyorum ve affediyorum ama şikayetimi geri almam. Çünkü benim sorunum kişi değil, kurum ve zihniyetin kendisi. Benim o polis memuruyla bir sorunum yok benim sorunum sistemin kendisiyle.
Kuzey Irak'a düzenlenen operasyon hakkında ne düşünüyorsunuz?
Herhangi bir sorunun çözümü için bir yere bomba yağdırmak işlevsel olabilir mi? Kürt sorunu asla silahla çözülemez. Üstelik, Barzani köylerin hedef alındığını ve sivil insanların yaşamını kaybettiğini söylüyor. Başbakan Erdoğan ise sivillerin zarar görmediğini açıklıyor. Barzani gözleriyle gördüğü bir durumu anlatırken, Erdoğan nereden biliyor sivillere zarar gelmediğini? Bu durum tıpkı bir kadının tecavüze uğradığını hakime anlatması ve hakimin de 'hayır uğramadığına dair kanıdarımız var' demesi gibi bir şey. Türkiye'de maalesef muhalefet yok. Sol harekeder ise Kürtleri yalnızlaştırdılar. Durum böyle olunca da, AKP dilediği gibi davranabiliyor.
"Cadının Bohçası'nda kadınlık ve erkeklik hallerini sahneliyoruz"
Esmeray, İstanbul Beyoğlu'nda küçük bir mekânda sahnelenen Cadının Bohçası adlı oyunla ilgili izleyicilerin tepkisini şöyle değerlendiriyor: İnsanların, travestilerin ya da transseksüellerin sokaklarda kolunu jiletleyen insanlar olmadıklarını gördüklerini düşünüyorum. Oyunda erkek dili olan küfüre yer vermemeye çok dikkat ettim. Kadınlık ve erkeklik hallerini sahneliyorum, politik, apolitik ve antipolitik insanlardan örnekler veriyorum, cinselliğin arka sokaklarını anlatıyorum. Erkeklerin kadınlara göstermedikleri yüzlerini ortaya döküyorum. Kadınlara ise aynada göremedikleri ölçülerini hatırlatıyorum. Yakın zamanda Mersin, Adana, Hatay, İzmir, Diyarbakır, Van, Niğde ve Yozgat illerine turneye çıkmayı planlıyorum. Bir de Sabancı ve Koç üniversitelerinde oyunu sergileme görüşmelerim var.
ÖZLEM ZORCAN ANKARA BİRGÜN

__________________
Serbest piyasa dostluklar

ikilem kıskacında

Hüküm sürüyor iktidar

Hükümlü olmuşuz

Hükmettiğimiz çarkın sahte zarında

Her gün,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki canavarı

Her kuvvet,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki şeytanı


DİLİMİN SINIRI DÜNYAMIN SINIRLARIDIR...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 16-01-2008, 07:59   #2
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı

"ESMERAY:Kürtseniz, feministseniz ve travestiyseniz hayat çok zor.."

O kadar yanlış başlık ki
Ben kürt değilim ama
Anamın ve eşimin kürt olduğu bilinciyle böyle bir başlığı kabul etmiyorum.

Helede Travestilerle eş tutmak ne kadar yanlış ya

Hangi türkçe dilbilgisi öğretmenin yanına giderseniz gidin
Yukarıda söylediğimi söyler.

Yazının içeriği farklı olabilir
ama
Başlık çok kötü
Bilgilerinize

  Alıntı ile Cevapla
Eski 16-01-2008, 13:18   #3
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: deokrat yasam:)
Yaş: 35
Mesajlar: 266
Tesekkür: 0
11 mesajina 12 kez tesekkür edildi
 İsmail isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Talking

Alıntı: gz_antepli´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
"ESMERAY:Kürtseniz, feministseniz ve travestiyseniz hayat çok zor.."

O kadar yanlış başlık ki
Ben kürt değilim ama
Anamın ve eşimin kürt olduğu bilinciyle böyle bir başlığı kabul etmiyorum.

Helede Travestilerle eş tutmak ne kadar yanlış ya

Hangi türkçe dilbilgisi öğretmenin yanına giderseniz gidin
Yukarıda söylediğimi söyler.

Yazının içeriği farklı olabilir
ama
Başlık çok kötü
Bilgilerinize

ugur abime katılıyorum..türk kürt savası gıbı bı baslık olmus

  Alıntı ile Cevapla
Eski 16-01-2008, 15:53   #4
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı

Alıntı: LOVE_ME´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
ugur abime katılıyorum..türk kürt savası gıbı bı baslık olmus


Hayır Love_me senin anladığın gibi bir başlık değil o
Benim söylediğim söz netti sen anlayamamışsın

Kürt kelimesi ile travesti kelimesini bir araya getirmek
Yanlıştır dedim başlık anlamında...

  Alıntı ile Cevapla
Eski 16-01-2008, 17:34   #5
Dost
HAWIN_ZEL - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Nov 2006
Bulunduğu Yer: kimse bilmez nereli oldugunu?
Mesajlar: 1,169
Tesekkür: 0
47 mesajina 86 kez tesekkür edildi
 HAWIN_ZEL isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

elerine saglik dost

__________________
SENI ANLAMAK YASMAKTIR
SENI YASAMAK
AMANSIZLIGA KAVGA VE POSTAL SESLERI ARASINDA
DIRENGENLIGE DURMAKTIR
SENI BILMEK YASAMI BILMEK
SILAH OMZUNDA TOPRAGA DUSMEKTIR
SENI ANLATMAK EYLULU GUNLERI GECMISE YOLAMAKTIR`



BANA MAVI ETIKETLI BIR RAKI GETIR
DIYARBAKIR’DAN BIR AVUC TOPRAK
BİTLİS’TEN BIR TUTAM TÜTÜN
AVUCLARINDAN İÇECEGİM
BIR TAS SU GETIR MUNZUR’DAN
BANA ISTANUL’DAN BIRAZ LODOS
MALATYA’DAN SARI KAYISILAR GETIR
BANA KENDINIDE GETIR MEMLEKETIMDEN
SENINLE BIRLIKTE GETIR MEMLEKETIMI
..
  Alıntı ile Cevapla
Eski 18-01-2008, 13:05   #6
Onursal Dost
Serhad - ait Avatar
Üyelik Tarihi: May 2006
Yaş: 40
Mesajlar: 1,387
Tesekkür: 4294967295
63 mesajina 141 kez tesekkür edildi
 Serhad isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

kürt kelimesxi ile travessti kelimesi neden yan yana kullanılmasın? ne farkımız kalıyor buradan trtavestilerin geçmesi yasaktır diyen polislerden? bizim kürt dediğimiz türk dediğimiz kelimeler kutsal falan değildir arkadaşlar kutsal olan da değerli olanda verilen emektir. Bunu böyle kabul etmessek kürt, türk sapıklar ırz düşmanları katiller olduğu olabileceği gerçeğini düşünelim. Paylaşımın için sağol güzel bir denemeydi.

__________________
bazı çocukların kalbinde yitirdiğim gibi
birçok kere yitirdim denizde kendimi
gidiyorum aramaya, suyu bilmeden
beni çürütecek, ışık yüklü ölümleri.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 18-01-2008, 19:32   #7
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı

Alıntı: SERHAD´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
kürt kelimesxi ile travessti kelimesi neden yan yana kullanılmasın? ne farkımız kalıyor buradan trtavestilerin geçmesi yasaktır diyen polislerden? bizim kürt dediğimiz türk dediğimiz kelimeler kutsal falan değildir arkadaşlar kutsal olan da değerli olanda verilen emektir. Bunu böyle kabul etmessek kürt, türk sapıklar ırz düşmanları katiller olduğu olabileceği gerçeğini düşünelim. Paylaşımın için sağol güzel bir denemeydi.

Sevgili Serhad
Kürt kelimesi ve travesti kelimelerini birarada kullanmak
Bana ters
Siz kullanmak istiyorsanız
Kendiniz bilirsiniz.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 18-01-2008, 19:58   #8
Can Dost
Corumlu - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Bulunduğu Yer: BELCIKA
Yaş: 51
Mesajlar: 3,426
Tesekkür: 1634
731 mesajina 15073 kez tesekkür edildi
 Corumlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Sanirim yine kelimere takilip, kaldiniz dostlar
Kelimerin kutsalligina gelince bu kelimeye nasil baktigimiza bagli , isterseniz gelin once burada takildimiz kelimeleri analiz edelim.

Turk, Kurt, Travesti
kutsaligina gelince...... ben bir turku m elbettede turk lugumle ovunurum, Kurt olsaydim Kurt lugumlede ovunurdum, bu nedenle bu kelimerleri kutsal olarak gorebilrim amaaaa
Travestiyim diye ovunemem kutsalda goremem
Turk yada kurt dogabilirsiniz ama travesti dogmazsiniz herhalde allah gostermesin

__________________
Nedenki Bu amaçsız yaratilis, yokolacaksa bir gün her yaratılmış ?

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Eski 18-01-2008, 20:39   #9
Onursal Dost
Serhad - ait Avatar
Üyelik Tarihi: May 2006
Yaş: 40
Mesajlar: 1,387
Tesekkür: 4294967295
63 mesajina 141 kez tesekkür edildi
 Serhad isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Alıntı: gz_antepli´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
Sevgili Serhad
Kürt kelimesi ve travesti kelimelerini birarada kullanmak
Bana ters
Siz kullanmak istiyorsanız
Kendiniz bilirsiniz.

şöyle anlatiyim eğer kürt travestliler denilseydi burada kardeşim travestliler sadece kürt mü oluyor diye sorulsaydı buna hak verilirdi, zaten dünyada türkiye hariç suçlunun ırkından bahedilmiyor artık. burada söz konusu olan sana göre dünyanın en kötü şeyide olsa en nihayetinde insan olan kişilerin maruz kaldıkları işkencelerdir, tıpkı kürtlerin kimliklerinden dolayı gördükleri işkence kadınların toplumsal yaşamın her anında gördüğü işkence gibi. Yani güzel arkadaşım bana kalırsa burada başlıktaki kelimelerin sırasından ziyade toplumsal dışlanmışlık işkence şiddet konularında yorum yapsak hem bize hemde herkese daha faydalı olur. Siz kullanmak istiyorsanız demişsiniz benim öyle kelimeleri cümle içinde kullanmak gibi zevklerim yok, daha çok cümlelerin ne anlam ifade ettikleri ile ilgilernirim değerli arkadaş.

__________________
bazı çocukların kalbinde yitirdiğim gibi
birçok kere yitirdim denizde kendimi
gidiyorum aramaya, suyu bilmeden
beni çürütecek, ışık yüklü ölümleri.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 18-01-2008, 21:48   #10
Onursal Dost
ZiLAN - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Mesajlar: 1,415
Tesekkür: 0
41 mesajina 63 kez tesekkür edildi
 ZiLAN isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Başlığa takılıp kalmayın yazıyı anlarsanız başlıktada bir sorun olmadığını ve yerinde olduğunu da anlarsınız.

Hewal Serhad öyle bir ülkeki kelimelere tahammülleri yok öyle bir ülkeki insanını yok eden Bizi anlayan elbet çıkar...

__________________
Serbest piyasa dostluklar

ikilem kıskacında

Hüküm sürüyor iktidar

Hükümlü olmuşuz

Hükmettiğimiz çarkın sahte zarında

Her gün,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki canavarı

Her kuvvet,

Biraz daha zalimleştiriyor

İçimizdeki şeytanı


DİLİMİN SINIRI DÜNYAMIN SINIRLARIDIR...
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
çok, esmeraykürtseniz, feministseniz, hayat, travestiyseniz, zor


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:04 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1