Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Kadın Saglıgı (http://www.dostunsayfasi.com/kadin-sagligi/)
-   -   Anemi yaşam kalitesini düşürüyor (http://www.dostunsayfasi.com/kadin-sagligi/15731-anemi-yasam-kalitesini-dusuruyor.html)

ZiLAN 15-10-2007 22:49

Anemi yaşam kalitesini düşürüyor
 
Türkiye Aile Planlaması Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, kadınların yarısından fazlasının kansızlık (anemi) problemi yaşadığını söyledi. Demirin, dokulara oksijen iletilmesini sağladığını anlatan Şatıroğlu, kadınların genellikle kandaki demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi yaşadıklarını söyledi. Şatıroğlu, kansızlık çeken kadınların dokularının yeterince beslenemediğini ve erken yaşlanma riski taşıdıklarını ifade ederek, 'Kansızlık çabuk yorgunluk, tırnaklarda beyazlık, sağlıklı insanlarda alt göz kapağı aşağıya çekildiğindeki kırmızı görüntünün beyaza yakın olması, cilt renginin kara sarı durması, nefes almada sıkıntı çekilmesiyle belirti verir' diye konuştu. Şatıroğlu, kadınların yaşamları boyunca ciddi oranlarda kan kaybettiklerini belirterek kansızlığın adet düzensizliğine, hamilelikte riske, kalp damar hastalıklarında artışa, kadının yaşam süresinin kısalmasına, iş ve yaşam performansında azalmaya neden olabileceğini kaydetti. Kadınların, özellikle adet dönemlerindeki kanamalarının şiddetine ve süresine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Şatıroğlu, adet kanamalarının çokluğunun sağlıklı olmanın göstergesi olduğu yönündeki inanışların tamamen yanlış olduğunu söyledi. Şatıroğlu, 3-4 günden fazla devam eden şiddetli adet kanaması ve bu dönemlerde günlük 5'ten fazla ped kullanılması durumunda, en kısa zamanda kadın doğum uzmanına giderek muayene olmaları gerektiğini belirterek, 'Bu, kadının sağlığını tehdit eden bir durum. Bu durumda kadın, yediği içtiği her şeyi gereksiz yere dışarı atıyor demektir' dedi. Prof. Dr. Şatıroğlu, kandaki hemoglobin oranının ortalama 14 olması gerektiğini, hemoglobin değerinin 6'ya düştüğü zamanlarda ayaklarda ve yüzde ödem görülebileceğini, uyku bozuklukları ve yorgunluk şikayetleri ile karşılaşılabilineceğini bildirdi. Prof. Dr. Şatıroğlu, kansızlık sorunu yaşayan hamilelerin bebeğiyle paylaşacak kan miktarının da az olacağını belirterek, annedeki anemi nedeniyle bebeklerde de düşük doğum ağırlıklı doğma, gelişimleriyle ilgi sıkıntı ve sakat olma ihtimali bulunduğunu söyledi. Kansızlık problemi olan kadının hamile kalma ihtimalinin azaldığına, istediği zaman çocuk sahibi olma şansının düştüğüne işaret eden Şatıroğlu, aneminin, hamile kadınlarda düşük ve erken doğum ihtimalini artırdığını kaydetti.

Kansızlığa karşı ne yapmalı?

Doğru beslenme yöntemiyle kan yapımının artacağını belirten Şatıroğlu, şu önerilerde bulundu:

oIspanak yemeği yapılırken acı suyu çıksın diye haşlandıktan sonra sıkılıp, suyu atılmamalı. Böyle yapıldığında sebzenin suyunda kalan tüm demir kullanılamadan atılmış oluyor. Demirden zengin makarna da az suda haşlanmalı, soğuk sudan geçirilmeden haşlandığı suyla tüketilmeli.


Her şey haşlamayla yenmemeli. Sadece yağ azaltılmalı, sebzeler tamamen öldürülmeden yarı çiğ yenmeli ve kendi suyuyla¤¤ pişirilmeli. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı köy ekmeği ya da yufka tüketilmeli.


Çay ve kahve, yemeklerden hemen sonra içilmemeli. Bu, demirin emilimini engelliyor. Çay ve kahve ya yemekten 1-2 saat sonra tüketilmeli ya da yemekten önce içilmeli.


Konsantre meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Meyvelerin içindeki şeker yeterli olduğu için ayrıca tatlandırıcı konulmamalı.


Yemeklerin tadına bakılmadan tuz dökülmemeli. Kişinin düşük tansiyon gibi sağlık sorunu olmadığı sürece, sebzelerin kendi tuzu yeterlidir.


Keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezinden, sabahları uyanır uyanmaz bir kahve fincanı dolusu içilmeli. Ancak, kansızlık problemi olan kişi aynı zamanda kalsiyum takviyesi alıyorsa ikisi aynı zamanda tüketilmemeli. Pekmezin içilmesinden 30-45 dakika sonra süt içilmeli.

ANKARA/Özgür Gündem


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:45 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1