Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Kadın Saglıgı (http://www.dostunsayfasi.com/kadin-sagligi/)
-   -   Rahim ağzı kanseri aşısı tartışmaları (http://www.dostunsayfasi.com/kadin-sagligi/15762-rahim-agzi-kanseri-asisi-tartismalari.html)

ZiLAN 16-10-2007 23:22

Rahim ağzı kanseri aşısı tartışmaları
 
Rahim ağzı kanserinden korunmak için bazı ülkelerde zorunlu kapsamına alınan aşının, Türkiye' de Sağlık Bakanlığı izniyle piyasaya çıkması tartışmlara yol açtı. Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, her yıl dünya genelinde yaklaşık yarım milyon kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu, bunların 240 bininin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Rahim ağzı kanserinden korunmanın mümkün olduğunu belirten Kutluk, 'Rahim ağzı kanseri, virüs yoluyla bulaşan bir hastalığın sonucunda kanserleşmeye yol açıyor ve en az 10-15 sene sonra ortaya çıkıyor. Bu nedenle, birçok kadın düzenli doktor kontrolünden geçmediği için farkında olmuyor' dedi. Kutluk, rahim ağzı kanserine neden olan virüslerin genellikle cinsel ya da çok yakın tensel temas ile bulaştığını ifade ederek, 'Kolaylaştırıcı faktörler olarak bölgenin nemliliği ve dokuda harabiyet sayılabilir. Ayrıca, gebelik, AIDS, kortizon tedavisi gibi kişinin bağışıklık sisteminin çok iyi çalışmadığı durumlarda hastalık hızla ve çok yaygın olarak seyredebiliyor' diye konuştu. Kutluk, rahim ağzı kanseri aşısının, 9-26 yaş arasındaki kadınlara uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat aldığını anımsatarak, 'Aşı, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'inden sorumlu tiplerine karşı geliştirildi. Yüzde 30'u hala boşta ama o iki tipine karşı yüzde 100'e yakın koruma sağlanıyor. Aşı, HPV 6, 11, 16, 18 tiplerini içeriyor. HPV 16 ve 18 dünya üzerindeki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'inden fazlasına neden olurken, HPV 6 ve 11 ise dünya üzerindeki genital siğillerin yüzde 90'ından fazlasından sorumlu tutuluyor' dedi. 'Rahim ağzı kanseri aşısının, 0-2 ve 6'ncı aylarda olmak üzere 3 doz yaptırılması gerektiğini' ifade eden Kutluk, aşı yaptırıldığında da rahim ağzı taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kutluk, aşının maliyetinin yüksek olması ve henüz yeni uygulanmaya başlanması nedeniyle henüz yaygın olarak kullanılmadığını belirterek, 'Maddi durumu uygun olan kadınların aşıyı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Rahim ağzı kanseri aşısı, teknolojinin bize sunduğu bir imkan. Her sağlıklı kadın yaptırmalı' diye konuştu. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise, rahim ağzı kanseri aşısının Türkiye için gerekli olmadığını belirterek, 'Bizim için tarama programları önemli. Çünkü, rahim ağzı kanseri ülkemiz için şu an sorun değil. Kadın kanserlerinde 9'uncu sırada' diye savundu.

İngiltere'de kız çocuklarına rahim ağzı kanseri aşısı yapılsın önerisi

İngiltere'de hükümetin sağlık alanındaki danışmanları, 12-15 yaş grubundaki bütün kız çocuklarının rahim ağzı kanserine karşı aşılanmasını tavsiye etti. Sağlık Bakanlığının aşılamayla ilgili biriminin önümüzdeki hafta resmen açıklaması beklenen tavsiyesi, kız çocuklarının okullarda rahim ağzı kanserine yol açan 'Human Papilloma' virüsüne (HPV) karşı aşılanmasını öngörüyor. Programın, 2008 yılı Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte başlatılması planlanıyor. Programın geciktirilmesi halinde 1400 genç kızın gelecek yıllarda rahim ağzı kanserine yakalanacağı, 420'nin hastalığa yenik düşeceği hesaplanıyor.İngiltere Sağlık Bakanlığı sözcüsü de, böylesine büyük ve kapsamlı bir aşı programının başlatılmasının ciddi bir planlama dönemi gerektirdiğine dikkati çekerken, milli sağlık sistemiyle yakın bir çalışma içinde olduklarını ve 2008 yılı sonbaharına kadar kız çocuklarının aşılanmasına başlayabileceklerini söyledi. Öte yandan, virüsün sadece cinsel ilişki yüzünden bulaşması, Sağlık Bakanlığı uzmanlarının tavsiyesini tartışılır hale getiriyor. Bazı kesimler, virüsün 12 yaşındaki kız çocuklarına bulaşmasının teorik olarak mümkün olmadığını savunurken, bazıları kız çocuklarına aşı yapılmasının erken yaşta cinselliği körükleyebileceğini belirtiyor. HPV aşısının halen Fransa, Almanya, ABD ve Avustralya gibi ülkelerde 12 yaşından itibaren uygulandığı belirtiliyor.

ANKARA / LONDRA /Özgür Gündem


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:43 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1