Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Kadınca > Kadın Sorunu

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 14-02-2009, 19:45   #1
Dost
..demet.. - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2007
Bulunduğu Yer: ankara
Yaş: 36
Mesajlar: 167
Tesekkür: 53
42 mesajina 73 kez tesekkür edildi
 ..demet.. isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Türkiyede Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmasının Sonuçları Belli Oldu

Ankara- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce (KSGM) Avrupa Birliği'nin mali desteği ile 51 ilde 12 bin 795 kadın ile yüzyüze görüşülerek yürütülen ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması''nın sonuçları Sheraton Otel'de düzenlenen toplantı ile açıklandı.
siteadi.com - Türkiyede Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmasının Sonuçları Belli Oldu
2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir devlet politikası haline geldiğini hatırlatan Çubukçu, TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu kurulması teklifinin Anayasa Komisyonu'nda kabul edildiğini ve dün Genel Kurul'da görüşülmeye başlandığını kaydetti.

Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'nın önemli bir toplumsal sorunla yüzleşmeyi ve şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele sürecine önemli katkı sağlayacağına işaret eden Çubukçu, araştırmanın her 5 yılda bir yenileneceğini söyledi. Araştırma sonuçlarından örnekler veren Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemiz genelinde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39'dur. Hayatının herhangi bir döneminde duygusal şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 43.9, sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15.3, fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi 41.9. Kentte fiziksel şiddet oranı yüzde 38 iken, kırda yüzde 43'tür. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25'tir. En az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınlardan eğitimi olmayanların oranı yüzde 55.7, lise ve üzeri düzeyde eğitim alanların oranı ise yüzde 27'dir. 'Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilir' ifadesine araştırmaya katılan kadınların yüzde 14.2'si katılmaktadır. Bu bize geçmişte yapılan araştırmalara göre şiddeti kabul etme oranının azaldığını göstermektedir. Beni en çok etkileyen sonuçlardan biri de yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranının yüzde 48.5 olmasıdır. Şiddet yaşayan kadınların sağlık sorunları yaşama, intihar etmeyi düşünme ya da deneme olasılıkları en az iki kat artmaktadır''


"Kadın ve erkeklerin duyarlığı artırılmalı"

Bakan Çubukçu, araştırmanın tüm yasal ve idari düzenlemelere rağmen Türkiye'de kadına yönelik şiddetin ne kadar önemli bir sorun olduğunu ve bu alanda verilen mücadelenin arttırılarak devam ettirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 51 ilden şiddetle mücadelede sorumluluğu bulunan il yöneticilerine de seslenen Çubukçu, ''Bakanlığımız adına beklentim şudur ki, bu alanda verilen mücadelede kadın ve erkeklerin duyarlılıklarının artırılması, farkındalık yaratılması ve bilinçlendirilmesi gerekmekte. Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlara sunulan hizmetlerde ise kurumsal mekanizmaların eşgüdüm içinde çalışmalarını kararlılıkla sürdürmesidir'' diye konuştu.

Araştırma sonuçlarının her kesimce iyi analiz edilmesi, ülkede var olan kadına yönelik şiddetin çok önemli bir toplumsal sorun olduğu bilincine varılması gerektiğini vurgulayan Çubukçu, daha önce kadına şiddetle mücadele için başlatılan plan, program ve faaliyetlerin gözden geçirilerek, devamlılıklarının sağlanmasını istedi.


"Avrupa'da 5 kadından 1'i şiddete maruz kalıyor"


Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek, son yıllarda kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli adımlar atıldığını, farkındalık yaratıldığını, bir devlet politikası olarak görülerek tüm tarafların topyekün katılımının sağlandığını söyledi. Ancak kadına yönelik şiddet konusunda elde yeterli veri bulunmadığını belirten Civelek, bu açığı ortadan kaldırmak ve ulusal veri elde etmek için bu çalışmayı yürüttüklerini anlattı.

Araştırmanın dünyada ve Türkiye'de örneklemi en büyük, metodolojisi en kapsamlı çalışma olduğuna dikkati çeken Civelek, sonuçların şiddetle mücadele politikaları oluşturulmasına yardımcı olacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Andreas Laggis de Avrupa'da 16-44 yaş arasındaki kadınların önde gelen ölüm nedenlerinden birinin şiddet olduğuna dikkati çekerek ''Şiddet, kanser ve trafik kazalarından daha çok ölüme sebebiyet vermektedir'' dedi.

Avrupa'da 5 kadından 1'inin şiddetin herhangi birine maruz kaldığını, İngiltere'de her 3 günde 1 kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini, İrlanda'da cinayete kurban giden kadınların yarısının partneri tarafından öldürüldüğünü anlatan Laggis, kadına yönelik şiddetin coğrafya, yer, ırk ve kültürel farklılık gözetmediğini ifade etti. Aile içi şiddetin kapalı kapılar ardında meydana geldiğini ifade eden Laggis, kadının yaşadığı, kendisi için en güvenli olması gereken yerin, bir anda tehlikeli bir mekan haline geldiğini kaydetti.

  Alıntı ile Cevapla
Eski 14-02-2009, 19:48   #2
Dost
Daywalker - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: İstanbul
Yaş: 36
Mesajlar: 1,302
Tesekkür: 41
92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
 Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Teşekkürler Demet

  Alıntı ile Cevapla
Eski 15-02-2009, 00:24   #3
Dost
MaViRuMuZ - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2008
Bulunduğu Yer: AnKaRa
Mesajlar: 217
Tesekkür: 34
44 mesajina 81 kez tesekkür edildi
 MaViRuMuZ isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

oysaki dayağın made in cennet :P

__________________
Sevginin ışığı yolunuzu aydınlatsın

Seni Nasıl Unutsun Bedenim...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15-02-2009, 13:57   #4
Dost
sadik19 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Mar 2007
Bulunduğu Yer: belçika
Mesajlar: 813
Tesekkür: 16
12 mesajina 14 kez tesekkür edildi
 sadik19 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Bu olaylar gittikcek artiyor avrupa'da.

Her gün bu tur olaylarla karsi karsi'ya kaliyoruz ne yazik ki.

__________________
Yolu sevgiden gecen herkesle bir gün bir yerde bulusmak dilegiyle....
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
aile, araştırmasının, belli, kadına, oldu, sonuçları, türkiyede, İçi, yönelik, şiddet

Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş arama yap
Modları Göster

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:40 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1