Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Kitaplar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 18-09-2019, 16:33   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Jul 2017
Bulunduğu Yer: Ankara
Mesajlar: 2,935
Tesekkür: 4056
507 mesajina 3529 kez tesekkür edildi
 Orhandost isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Post Bütün Beyinli Çocuk

KİTAP ÖNERİSİ: Bütün Beyinli Çocuk
siteadi.com - Bütün Beyinli Çocuk





Bir çocuğun beynini güçlendirmek mi?

Büyümekte olan bir çocuk için karşılaşılacak pek çok deneyim ve hissedilecek yeni duygular vardır. Büyümekte olan bir çocuğu olan ebeveynler içinse anlaşılması güç durumlar ve çözülmesi gereken krizler. Peki bu krizleri yönetmek mümkün mü? Başucu kütüphanemizde bu ay, anne babalara kitap önerileri listemizde JoAnne Daniel J. Siegel’ın BÜTÜN BEYİNLİ ÇOCUK kitabı var. Bu kitap ebeveynlere sadece bir kriz yönetimi öğretmekle kalmıyor, yanı zamanda bu krizleri ebeveynler için nasıl fırsatlara dönüşeceğinden bahsediyor.

Daniel J. Siegel bu kitabında ne anlatıyor?

Daniel J. Siegel Harvard Medical School’dan mezun olup çocuk hekimliği ve çocuk, ergen, yetişkin psikoloji uzmanlıklarını UCLA school of Medicine’da tamamlamıştır. Uzmanlığını University of Southern California’da alan çocuk ve ergen psikoterapist Tina Payne Bryson ile birlikte bu kitapta, hem kendi ebeveynliklerini sorgulayarak hem de çalıştıkları ebeveynlerle konuşarak ‘çocuklarımızın için gerçekte ne istiyoruz?’ sorusuna yanıt aramışlardır. Buldukları cevaplardan yola çıkarak ‘yıkılmadan-ayakta-kal-ve-başarılı-ol yaklaşımı’ diye bahsettikleri 12 ebeveynlik stratejisini ele almışlar. Çocukların sürekli gelişen beyni şüphesizki ebeveynlerinin beyninin aynası halini alıyor. Bu noktada hem ebeveyn olarak kendi beynimizin hem de çocuklarımızın beyinlerinin nasıl işlediğini bilmek. zorlu durumlarla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Siegel ve Byrson beyin yapısı, sağ ve sol beyin işlevleri ile günlük hayattaki problemleri esnasında sağ ve sol beyin entegrasyonunu okuyucuyu sıkmadan anlatmaktadır. Kitap, stresli yaşan olayları karşısında bir yetişkinin kendi beynini de çocuğunun beynini de entegre ederek sosyal ve duygusal anlamada daha güçlü kılacak teknikler sunuyor.

BÜTÜN BEYİNLİ ÇOCUK neden öneriler listesinde?

Pek çok kriz anında çocuklar duygusal girdilerle o kadar meşguldürlerki mantıklı açıklamaları algılamak ve işlemlemek zorlaşır. Bu da ebeveynlerin kriz anlarını yönetmekle ilgili öğrendikleri bütün yolları geçersiz kılar.Bütün Beyinli Çocuk ise bu noktada söylenilecek kelimeler ve uygulanacak davranışlar yerine çocukla iletişimin beyindeki entegrasyonuna odaklanmasıyla öne çıkar. Sağ ve sol beyin entegrasyonu kişileri kaostan koruyarak sosyal ve duygusal anlamda güçlendirir ve stresli durumlarla başa çıkmayı kolaylaştırır. Bu kitap ebeveynleri, çocuklarının çıkılmaz ve anlamsız gibi görünen krizleri sırasında anlamalarına ve durumu yönetmelerine yardımcı olarak ilişkisel stratejilerle doludur. Bütün Beyinli Çocuk olaylar yaşanırken beyinlerimizde neler olduğunu bilerek hareket etmeyi ve çocuklara bunu anlatabilecek örnekleri içermesi nedeniyle öneriler listesindeki yerini korumaktadır.

BÜTÜN BEYİNLİ ÇOCUK’ta hangi sorulara cevap bulabilirsiniz?

“Neden böyle yapıyor?” “Ne oldu şimdi?” “Sürekli açıklamamıza rağmen anlamamakta ısrarcı.” “Ağlamak ile bunu çözemeyeceğini anlasın.” “Bunu anlamak zorundasın,” “Nedenini söylememe rağmen anlamıyor.” “Söylediklerimi hemen yap!” “Bu korkulacak yâda ağlanılacak bir durum değil.” “Böyle gidersen kazandığın tüm hakları kaybedeceksin!” “Sorun beni duymuyor.” “Ne yapacağımı bilmiyorum!” gibi pek çok soru kriz anında ebeveynlerin zihnilerine düşüyor.

Daniel J. Siegel ve Tina Payne Bryson bu kitapta, kişinin kendisini iyi hissetme nehrinde kaos veya katı düzen gibi iki aşırı uca nasıl sürüklenip kontrolünü kaybettiğini ele alıyor. Yaşanan stresli olayın sadece sağ beyin ile çözülmesi bizi kaosa sürüklerken sadece sol beyin ile çözülmesi de katı bir düzene itiyor. Bir ebeveyn olarak hem kendi kontrolümüz hem de çocuğuma göstereceğimi çözümün kontrolü sağ ve sol beynin entegrasyonu sayesinde gerçekleşiyor diyorlar ve ekliyorlar:

“Ebeveynler olarak bizler çocuklarımızı tehlikelerden ve olabilecek zararlardan korumak üzere kurgulanmışızdır ama bunu her zaman başarmamız mümkün olmayabilir. Onlar yere düşeceklerdir, duygusal olarak incinecek, korkacak ve üzüleceklerdir. Aslında, onları olgunlaştıran ve onlara hayatı öğreten şeyler de işte yaşadıkları bu zor deneyimlerdir. Çocuklarımızı hayatın kaçınılmaz zorluklarından korumak yerine, onların bu deneyimlerini dünyayla ilgili anlayışlarıyla entegre etmelerine ve onlardan ders almalarına yardımcı olabiliriz. Unutmamalıyız ki, çocukların genç hayatları sadece onların başlarına gelen şeylerden değil, ebeveynlerinin, öğretmenlerinin ve onlara bakmaka sorumlu olan kişilerin verdikleri tepkilerle de şekillenmektedir.” (Alıntı)


Künye:
Bütün Beyinli Çocuk (The Whole Brain Child)
Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson
Çeviren: Handan Ünlü Haktanır
Koridor Yayıncılık, 2015
249 sayfa

Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:53 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1