Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Kültür Sanat Haberleri

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 02-06-2019, 17:39   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Jul 2017
Bulunduğu Yer: Ankara
Mesajlar: 2,935
Tesekkür: 4056
507 mesajina 3524 kez tesekkür edildi
 Orhandost isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Post Türkiye’de Kadın Muhtar Sayısı Yüzde 72 Arttı

Türkiye’de Kadın Muhtar Sayısı Yüzde 72 Arttı
siteadi.com - Türkiye’de Kadın Muhtar Sayısı Yüzde 72 Arttı


Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Türkiye’de en son 2014’te düzenlenen yerel seçimde 674 olan kadın muhtar sayısının, Mart 2019 seçimlerinde yüzde 72 artarak 1065’e yükseldiğini açıkladı.
Fotoğraf: Bianet
Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) “Eşitlik Mahallede Başlar” sloganıyla 31 Mart seçimleri için kadın muhtar adaylarına özel eğitim programları ve farkındalık kampanyası düzenledi.
KA.DER’in gerçekleştirdiği farkındalık kampanyasının ve bu eğitimlerin kadınların muhtar adaylığına ilgisini önemli ölçüde artırdığı ifade ediliyor. 31 Mart öncesi 674 olan kadın muhtar sayısı, % 71,78 artarak 1065’e yükseldi. İlki Antalya’da düzenlenen muhtar adayları eğitim kampına Türkiye’nin farklı illerinden gelen 100 kadın katıldı.


Adaylar için yerelde de eğitimler verildi
Fotoğraf: Sivil Sayfalar
Eğitimler daha sonra İstanbul, İzmir, Mersin, Balıkesir, Aydın, Denizli, Adana ve Muğla’da da düzenlendi. Yerel yönetimlerin farklı kademelerine aday olanların da katılabildiği eğitim programı, yerel yönetim mevzuatı ve işleyişi, etkili ve güvenilir kampanya teknikleri, yerel siyaset ve örgütlenme, kişisel gelişim ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulardan oluştu. İstanbul’da da kadın adaylara, Altınbaş Üniversitesi TOKAMER (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi) işbirliğiyle ve Gedik Üniversitesi “Şirin Tekeli Yerel Yönetim Okulu” aracılığıyla sertifikalı eğitimler verildi.


Karaoğlu: ‘Eşitlik mahallede başlar’ dedik


Seçim sonuçlarında muhtarlığa seçilen kadın sayısındaki bu artışı KA.DER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu şöyle değerlendirdi:
“KA.DER olarak bize özgün ve 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumunu, kadınların yönetimlere katılmaları açısından çok önemli ve değerli buluyoruz. Kadınlar 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandılar. Aydın Güre İlçesinin Demirci Dereköyü’nde 2 Kasım 1933’te yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu.”




“2014’deki yerel seçimler sonucunda, Türkiye çapındaki 50.292 muhtarın sadece 674’ü kadındı. Biz de bu seçimlerde yerel yönetimlerin beşiği olan mahalle ve köy birimlerini oluşturan muhtar ve ihtiyar meclislerinde kadın temsilinin arttırılmasına katkı sunmak, yerelde kadın sorunlarının görünürlüğünü arttırmak ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla bir dizi projeyi hayata geçirdik ve ‘Eşitlik Mahallede Başlar’ dedik.”




Kaynak:

Bianet
Türkiye'de Kadın Muhtar Sayısı Yüzde 72 Arttı - Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu




  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş arama yap
Modları Göster

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:50 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1