Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Kültür Sanat Haberleri
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 02-06-2019, 17:53   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Jul 2017
Bulunduğu Yer: Ankara
Mesajlar: 2,935
Tesekkür: 4056
507 mesajina 3526 kez tesekkür edildi
 Orhandost isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Post Operayı Kürt Müziğiyle Buluşturan Bir Soprano: Pervin Chakar

Operayı Kürt Müziğiyle Buluşturan Bir Soprano: Pervin Chakar
siteadi.com - Operayı Kürt Müziğiyle Buluşturan Bir Soprano: Pervin Chakar


Adı Pervin Çakar, aslen Mardinli. Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlasa da uluslararası üne sahip bir soprano. İlk müzik eğitimini Ankara’da alan Çakar, menajerinin sesini keşfetmesinin ardından İtalya’nın yolunu tuttu. Burada akademi ve konservatuvarlarda eğitimini sürdüren Çakar, sahne almaya başladı. Çakar sanat dünyasında kısa sürede adını duyurdu.



Tahir Elçi Vakfı’nın danışma kurulu toplantısı için Diyarbakır’a gelen Çakar, VOA Türkçe’ye konuştu. Çakar aldığı ödülleri şöyle sıraladı; ”Türkiye’den iki önemli ödül aldım. Bunlardan bir tanesi Semiha Berksoy Vakfı’nın vermiş olduğu ‘En iyi kadın sesi ödülü’, An Dante müzik dergisi tarafından, 2013 yılında Türkiye’nin en iyi kadın sesi ödülü verilmişti bana. İstanbul’da Leyla Gencer Opera yarışmasında üçüncü olmuştum. Bunlar çok önemli çünkü Dünya çapında yarışmalar. Fransa’da aynı şekilde bana ödül verildi. Akademi Disk Lirik diye bir akademi var. Bu akademi bana bir ödül verdi.”





Çakar son yılarda ise Kürtçe şarkıları operayla buluşturmaya başladı. Kürtlerin, Kürtçe eserler sayesinde operayla yakınlaştığını söyleyen Çakar, Kürtçenin birçok lehçesindeki eserleri operaya kazandırmayı hedefliyor. Çakar, “Ben Kürtçe söyleyemiyordum zaten opera bizim halkımıza yabancı bir sanat dalı. Bu sanat dalında bestelenmiş herhangi bir Kürtçe eser yok. Benim amacım Kürtçe geleneksel şarkılarımızı alıp opera tekniğini uyarlayarak, halkımıza biraz daha yakın olmak da amacım. Son yıllarda yaptığım bir iş. Sadece Kürtçe şarkılarımızı uyarlamak istedim. Bu şekilde halkımıza ulaşabileceğini düşündüm. Bütün eserler operaya uymayabiliyor, onları kendim seçiyorum. Zazaca özellikle operaya çok uygun şimdi Soranice üzerinde çalışıyorum. O anlamda da bir şeyler yapmak istiyorum. Opera bize uzak bir sanat dalı olabilir ama birçok insanın beni dinleyerek bu sanata yaklaştığını görüyorum. Mesela çok mesaj alıyorum, ‘Operayı sevmezdik, sizinle sevmeye başladık, sizinle anlamaya başladık, araştırmaya anlamaya çalışıyoruz’ diye. Kendi anadilinde bir insanın söylemesi daha farklı oluyor. Ben İtalyanca ya da Almanca söylediğimde insanların tepkileri biraz daha az, Kürtçe söylediğim zaman daha fazla ve güzel tepkiler alıyorum. Belki anadilden kaynaklanıyor, belki bulunduğumuz coğrafyanın müziklerinden kaynaklanıyor” dedi.






Çakar’ın hayali Kürt efsanesi Mem u Zin’i operaya uyarlamak. Bunun için 13 yıldır çalışan Çakar, henüz sonuca ulaşamadı. Yeterince tanınmamasını duruşuna bağlayan Çakar, “Tanınmamam belki de medyadan kaynaklanıyor ya da benim kendi duruşumdan kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum. Herhangi bir siyasi duruşum olmadığı, evrensel olduğum için, ben buna bağlıyorum. Daha çok sanatla, kültürle ilgilendiğim için. Diğer konuları o işleri bilen insanlara bırakıyorum. Hayal ettiğim projelerim var. Mesela bir Mem u Zin gibi güzel bir efsanemiz var. Neden bu destan bestelenip, operaya uyarlanmasın? Sahnelenmesi için 13 yıldır çalışıyorum. Şu anda hala elimizde somut bir şey yok. Bu iş ekonomik anlamda büyük bir proje, onun için sponsor lazım, büyük sponsorlar lazım. Şartların elverişli olması gerekiyor. Belki onun için biraz daha zaman var, olması için önüne geleni yapacağım” diye konuştu.





Çakar’ın hayali Diyarbakır, Mardin, Van, Tunceli gibi kentlerde konser vermek. Çakar, uygun salon ve enstrümanların olmaması nedeniyle buralarda konser veremiyor.

Dünyanın en ünlü opera sanatçılarının eserlerini icra ettikleri 250 yıllık Teatro La Scala Sahnesi’nde yer alarak, büyük bir başarıya imza atan Pervin Chakar, müzik yolculuğuna Almanya’da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Almanya’nın Köln şehrinde Köln Yeni Filarmoni Orkestrası ile birlikte verdiği konserde sözleri Feqiye Teyran’a ait “Ay Dilbere” şarkısını seslendiren Chakar’ın yorumu çok beğenilmişti.




Çakar’ın hayali Diyarbakır, Mardin, Van, Tunceli gibi kentlerde konser vermek. Çakar, uygun salon ve enstrümanların olmaması nedeniyle buralarda konser veremiyor.



Çeşitli Kaynaklardan Derlenmiştir



Kaynak: https://www.mynet.com


  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Orhandost üyemize tesekkür ettiler
perihelion (26-05-2020), tatar3030 (05-02-2020), tenderman (30-01-2022)
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:43 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1