Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   PC ve İşletim Sistemleri (http://www.dostunsayfasi.com/pc-ve-isletim-sistemleri/)
-   -   114,000 virusmü? Mac'te degil. (http://www.dostunsayfasi.com/pc-ve-isletim-sistemleri/20169-114-000-virusmu-mac-te-degil.html)

ayselim 04-02-2008 22:02

114,000 virusmü? Mac'te degil.
 
2005 sonu itibarıyla PC'ler için bilinen virüs sayısı 114.000 idi. 2006 Mart'ına kadar ise bu sayıya 850 tane daha eklendi. Mac için sayı mı? Sıfır. İnternete bağlı hiç bir bilgisayar sisteminin %100 bağışıklığı yoktur, fakat Mac OS X sahip olduğu UNIX altyapısı ve PC normlarının üstünde olan güvenlik anlayışı ile Mac'lerin her zaman sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bir Mac edindiğinizde bulaşıcı olan tek şey içinizde duyduğunuz çoşkudur.

Fabrika ayarlarıyla bir PC'yi internete bağlamak, tüm değerli eşyalarınızı masanın üstünde bırakıp sokak kapısı açık olarak evden dışarı çıkmanıza benzer. Oysa bir Mac, kapıyı kapatır, eşyalarınızı sadece sizin bildiğiniz bir yerdeki kasaya koyar ve anahtarı da saklar. Böylesine temel bir güvenliği PC'de sağlamak için uygulamaya ayrıca para ödeyip, bazı ayarlamalar yapmak zorundasınız.

Bir PC'de yüklediğiniz yazılım (iyi veya kötü) size haber vermeden sisteminizde değişiklik yapar. Mac'te ise yüklediğiniz yazılım sisteminizde değişiklik yapacaksa sizden izin ister. Bu izni sahip olduğunuz şifreyi girerek verirsiniz.

Bilgisayarınıza sızmak isteyen insanlar bu işi genellikle resim, ses veya film dosyası görünümündeki gizli uygulamalarla yaparlar. Bu tür dosyaları mail olarak alabilir, internetten veya chat yazılımınzdan indirebilirsiniz. Bir PC kör bir şekilde sorgulamadan bu dosyaları indirir. Diğer taraftan bir Mac size bunun kuzu kılığında bir kurt olduğunu söyler. Mac'in web tarayıcısı Safari böyle bir durumda dosya ile bir uygulama arasındaki farkı size söyler.

Mac bu korumayı sahip olduğu açık kaynak kodlu UNIX mirasından alır. Mac OS X'nin en kritik bileşenleri dünya üstündeki güvenlik uzmanları tarafından incelenebilmesi için açıktır. Onların önerileri sayesinde Mac OS X her yeni sürümle daha da güvenli bir hale gelir. Ve bu sürümleri internet üstünden güncellemek çok basittir. Standart olarak bir Mac haftada bir güncellemeleri kontrol eder. Elle uğraşmak istemiyorsanız, Mac'inizi yüklemeleri otomatik yapması için ayarlayabilirsiniz. Apple her güncellemeye kendi dijital imzasını koyduğu için yüklediğiniz parçanın güvenli bir kaynaktan geldiğine emin olabilirsiniz.



Virüs sorununun ne denli büyük olduğunu görmek için hem Apple hem de Microsoft sitesinde "virüs" kelimesini aratmayı deneyin. Gelen sonuçların sayısını karşılaştırın. Bir çok virüs saldırısı şüpheli mailler aracılığıyla gelir ve bunların hiçbiri Mac'te çalışmaz. Böyle bir korumayı haketmiyor musunuz?



:clap:

Corumlu 04-02-2008 22:10

Elbette dostum, hemde en iyisini hakkediyoruz, tesekkurler.....

ayselim 06-02-2008 19:43

hakkediyoruz hemde nasıl :)

Orhandost 12-05-2019 18:06

Emeğine sağlık, katılıyorum.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:03 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1