Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Saglik Kösesi

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 07-01-2008, 10:50   #1
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı Türkiye'de 20 bin verem hastası var

Bu konu ile ilgili bir anımı size aktarayım sevgili Dostlar;
siteadi.com - Türkiye'de 20 bin verem hastası var Urfa da bir doktor arkadaşla oturuyorduk.Doktor arkadaşın anlattıklarını aynen aktarıyorum.
"Üniversitedeyiz bir grup yabancı menşeli insan geldi bunların ABD' den gelen doktor adayları olduğunu öğrendik.Adamların geliş amacı neydi biliyormusunuz.
Çok acı ama; ABD' de VEREM hastalığına rastlanmadığı için olabilecek ülkerde eğitim almaları lazımmış.O grupta eğitimini Türkiye' de aldı"

Böyle bir utanılacak anımda var dostlar....




Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, Türkiye'de 20 bin dolayında verem hastası bulunduğunu belirterek, ''Verem savaşında son 1-2 yıldır gözlediğimiz bazı olumlu gelişmelere karşın, hastalık önemini hala koruyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor'' dedi.

Koçoğlu, yarın başlayacak 61. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla ''13 bin 225'i erkek, 7 bin 301'i kadın olmak üzere Türkiye'de toplam 20 bin 526 verem hastası bulunuyor'' diye konuştu.

Verem hastalığının tedavi başarı şansının yüzde 88 olduğunu kaydeden Koçoğlu, ancak Türkiye'deki hastaların 250'sinde ilaçlara karşı direnç geliştiğini söyledi. Verem mikrobu solunumla bulaştığı için tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu ifade eden Koçoğlu, ''Verem, teşhisi kolay, tedavisi mümkün bir hastalık olmasına rağmen dünyada en çok ölüm nedenlerinden biridir. Bunlar önlenebilir ölümlerdir'' diye konuştu.

DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ STRATEJİSİ
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ülkelere ''Directly Observed Treatment Short Course'' (DOTS) denilen ''Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi'' önerdiğini anlatan Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de verem çığ gibi artmıyor, önlenemez bir durumda değil. Hastalık çok kötü bir tablo göstermiyor. Çünkü Türkiye'de iyi bir verem örgütlenmesi ve geçmişten gelen bir verem savaşı uygulanıyor. Ülkenin her köşesinde fedakarca çalışan sağlık çalışanları ve gönüllü kuruluşlar var. Bu sağlıkçılar diğer meslektaşlarından daha kötü ekonomik koşullarda ve daha fazla basille karşılaşma riski altında veremle savaşıyorlar. Ancak verem savaş çalışmalarında son 1-2 yıldır gözlediğimiz bazı olumlu gelişmelere karşın, hastalık önemini hala koruyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Hastaların büyük bir kısmının genç oluşu bulaşmanın yaygın olduğunu, veremin tüm ölüm nedenleri arasında ilk 10 hastalık içinde yer alması ise tanı ve tedavi çalışmalarındaki yetersizliği gösteriyor.''

Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının memnuniyet verici olduğunu anlatan Koçoğlu, ''Fakat işbirliği yapmayan hastalarda bir azalma olmaması, bu uygulamanın başka yaptırımlarla desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor'' şeklinde konuştu. Verem savaş çalışanlarının işbirliği yapmayan uyumsuz hastalar karşısında çaresiz kaldıklarını anlatan Koçoğlu, bu hastaların zorunlu olarak hastanelere yatırılarak tedavi edilmesi gereğini söyledi.

Koçoğlu, ''Çoğu, verem ve AIDS'in yaygın olduğu ülkelerden gelen kaçak göçmenler de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Göçmenlerle işbirliği yapmayan ve ilaca dirençli hastalar için takip ve tedavi protokollerinin bir an önce hazırlanması büyük önem taşıyor'' uyarısında bulundu. Ulusal Tüberküloz Kontrol Programlarının, ülkenin her tarafında tek örnek uygulama yapılmasını gerektirdiğini ifade eden Koçoğlu, ''Bugün bu noktaya geldiğimiz söylenemez. Çocuk ve göğüs hastalıkları uzmanlarının birçoğunun standart tanı ve tedavi kurallarına uymadığını üzülerek gözlemliyoruz. Bu gruplara yönelik bilgilendirme toplantılarının da bir an önce yapılması gerekiyor'' diye konuştu.

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde de tüberküloz kontrolündeki belirsizliklerin sürdüğünü ve bu illerdeki tecrübeli personelin maddi nedenlerle dispanserlerden ayrıldığını savunan Koçoğlu, şunları söyledi: ''Bu durum tüberküloz kontrolünü ciddi şekilde etkiliyor. Verem bulaşıcı bir hastalık olduğu için bir yerdeki sorun tüm ülkeyi etkiliyor. Bu illerde Tüberküloz Kontrol Programının durumu netleştirilmeli, aile hekimlerinin eğitiminin yanı sıra deneyimli personelin verem savaş dispanserlerinden ayrılmaması için önlemler alınmalıdır. Dernekler Kanununda yapılan değişikliklerden sonra gelir kaynakları azalan verem savaş dernekleri de birer birer kapanmaya başladı. Yoksul hastaların ve ailelerinin kontrole gelip gidebilmeleri, doğrudan gözetimli tedavinin teşviki açısından büyük önem taşıyan bu yardımların başka kaynaklardan ikamesi gerekiyor.'' Verem savaşındaki yönetim zaafı ve hatalarının verem hastalığının artmasına, dirençli olguların çoğalmasına ve bulaşmanın sürmesine yol açtığını kaydeden Koçoğlu, bunun da gelecek nesillere verem basilinden arınmış bir hava bırakmanın önünde en büyük engeli oluşturduğunu ifade etti. -
''VEREM İLAÇLARINA KARIŞ DİRENÇ GELİŞİMİ SÖZKONUSU''
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık DerneğiEKMUD) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Mustafa Aydın Çevik de, Türkiye'de doğrudan gözetimli tedavi için büyük emek verildiğini, ancak bu emeğin karşılığının yeterince alınamadığını söyledi.

Veremli hastaların teşhisinin konularak uygun şekilde tedavi edilmesinin son derece önemli olduğu ifade eden Çevik, ''Ülkede çeşitli sebeplere bağlı olarak bildirimi yapılmayan olgular nedeniyle mevcut rakamların gerçeği yansıtamadığının bilindiğini'' savundu.

''Verem tedavisindeki en önemli sorunlardan birinin ilaçlara karşı direnç gelişimi olduğunu'' kaydeden Çevik, ''Hastalar uzun süreli tedaviye uyum göstermedikleri, uygun şekilde tedavi edilmedikleri ve tedavilerini tamamlamadıkları için verem ilaçlarına direnç gelişimi sözkonusu'' diye konuştu.

Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasında pratikte sıkıntılar da yaşandığını belirten Çevik, verem teşhisi koyan laboratuvarların standartlarında sorunlar olduğunu, bu laboratuvarlarda uygun kalite kontrol sistemleri bulunmadığını ve pek çoğunda biyogüvenlik sistemlerinin yeterli olmadığını savundu.

Çevik, ''Verem, ülkemiz için mücadelede hiç gevşeme olmadan kontrol altına alınması gereken son derece önemli bir hastalık'' dedi.

DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ NEDİR?
Doğrudan gözetimli tedavi, görevli bir kişinin hastanın her doz ilacını yuttuğunu gözlemlemesi anlamına geliyor. Uygulanan strateji, bu görevlinin de eğitimli ve denetlenen biri olmasını zorunlu kılıyor. Böylece hastanın tedaviye uyumu denetleniyor ve ilacının her dozunu içtiğinden emin olunuyor. (AA)

  Alıntı ile Cevapla
Eski 07-01-2008, 10:51   #2
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: Ankara
Yaş: 41
Mesajlar: 871
Tesekkür: 0
8 mesajina 10 kez tesekkür edildi
 efla isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

vereme çare bulundu,ama burası türkiye..sağlıktada olduğu gibi herşeyi arkadan takip ediyoruz..

  Alıntı ile Cevapla
Eski 07-01-2008, 14:45   #3
Dost
cilek_22 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Bulunduğu Yer: ev.
Mesajlar: 1,720
Tesekkür: 113
98 mesajina 198 kez tesekkür edildi
 cilek_22 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Erken teshis edilse korkulcak bi hastalIk diil aslInda verem..Ama bizim halkImIzda yok malesef düzenli kontrol alIskanlIgI..

__________________
Sahiden de sürpriz olmaya başladı artık
"Bana gelişlerin"
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08-01-2008, 08:09   #4
Dost
HAWIN_ZEL - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Nov 2006
Bulunduğu Yer: kimse bilmez nereli oldugunu?
Mesajlar: 1,169
Tesekkür: 0
47 mesajina 86 kez tesekkür edildi
 HAWIN_ZEL isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

allah hesine acil sifalar versin elerine saglik dost

__________________
SENI ANLAMAK YASMAKTIR
SENI YASAMAK
AMANSIZLIGA KAVGA VE POSTAL SESLERI ARASINDA
DIRENGENLIGE DURMAKTIR
SENI BILMEK YASAMI BILMEK
SILAH OMZUNDA TOPRAGA DUSMEKTIR
SENI ANLATMAK EYLULU GUNLERI GECMISE YOLAMAKTIR`



BANA MAVI ETIKETLI BIR RAKI GETIR
DIYARBAKIR’DAN BIR AVUC TOPRAK
BİTLİS’TEN BIR TUTAM TÜTÜN
AVUCLARINDAN İÇECEGİM
BIR TAS SU GETIR MUNZUR’DAN
BANA ISTANUL’DAN BIRAZ LODOS
MALATYA’DAN SARI KAYISILAR GETIR
BANA KENDINIDE GETIR MEMLEKETIMDEN
SENINLE BIRLIKTE GETIR MEMLEKETIMI
..
  Alıntı ile Cevapla
Eski 09-01-2008, 13:45   #5
Dost
ekinyorum - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Nov 2007
Yaş: 49
Mesajlar: 158
Tesekkür: 2
2 mesajina 2 kez tesekkür edildi
 ekinyorum isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

teşekkürler

__________________
Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür
Ve Bir Orman gibi Kardeşcesine
N.Hikmet Ran
  Alıntı ile Cevapla
Eski 09-01-2008, 14:24   #6
Aktif Üye
Üyelik Tarihi: Jun 2007
Bulunduğu Yer: ankara
Yaş: 45
Mesajlar: 209
Tesekkür: 0
10 mesajina 11 kez tesekkür edildi
 crazydark isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

selam dostum 20 bin verem hastasını duyunca yanlış mı okudum dedim kendimce yazık ki doğruymuş milenyum yılınıda geride bıraktık verem eski zamanlarda aşırı iş yükü ve az beslenmeden hortlayan bir hastalıktı bunu sigara ve alkol tamamlardı şimdilerde veremin tedavisi var ama onun yerini amcaoğlu kanser aldı bu çağda veremi duyunca türkiyenin içler hali ortada sadece kuru ekmeğe talim eden et ve meyve yüzü görmemiş insanlar sanırım bu 20 binin içinde rahat 5 bindir yazık ülkemin insanınaki birçok ülkenin adını bile bilmediği hastalığı hala barındırıyor ve hala tepemizdeki büyükbaşlar açlık sınırını tartışıyor emeğine sağlık can teşekkürler

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bin, hastası, türkiyede, var, verem

Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş arama yap
Modları Göster

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:09 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1