Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Saglik Kösesi
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 26-09-2009, 11:20   #1
Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2007
Yaş: 50
Mesajlar: 1,485
Tesekkür: 1366
808 mesajina 26427 kez tesekkür edildi
 Abudeniz isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı "Tansiyonu bilmiyoruz"

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Öngen, Türk insanının hala yüksek tansiyonunun farkında olmadığını söyledi.
siteadi.com - "Tansiyonu bilmiyoruz"
AA

Antalya- Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı tarafından Antalya'da düzenlenen ''5. Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi''nde, ''Niçin 2009'da Hala Hastaların Çoğunda Hedef Kan Basıncı Değerine Ulaşılamıyor'' başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Zeki Öngen, açıklamalarda bulundu.

Dünyada hedef kan basıncı olarak kabul edilen 14/9'un altındaki kan basıncına Türkiye'deki çoğu hastada hala ulaşılamadığını belirten Öngen, bunun birkaç nedeni olduğunu ifade etti. Öngün, ''Bizim insanımız hala tansiyonunun yüksek olduğunun farkında değil. Her 10 hastadan ancak 4'ü tansiyon hastası olduğunu biliyor. Ayrıca tansiyon hastalığı hakkında bilgileri az. Çoğunluk, bir kutu ilaç içince hastalığının geçeceğini sanıyor. Oysa yüksek tansiyon tedavisi ömür boyu sürer'' dedi.

Tansiyon hastalığının, ''olmazsa olmazının'' hastanın yaşam biçimini değiştirmesi olduğunu hatırlatan Öngün, buna çok az kişinin uyduğunu söyledi. Türkiye'de kişi başı günlük tuz tüketiminin 18 gram, önerilen miktarın ise 6 gram olduğunu vurgulayan Öngen, önerilenin üç katı tuz tüketildiğini ve her 6 gramda tansiyonun 4 derecelik artış gösterdiğini bildirdi.
Türk insanının tansiyon ile şişmanlık arasındaki ilişkiden de habersiz olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Zeki Öngen, kadınların yüzde 70'inin, erkeklerin ise yüzde 50'sinin göbekli olduğunu vurguladı. Öngen sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de 18 milyon tansiyon hastası var. Yani 30 yaşın üstünde her iki kişiden birinin tansiyon sorunu var. Ancak yüzde 20'si tedavi görüyor. Ayrıca tansiyon hastalarının ancak dörtte biri ilaç kullanıyor.''



''Farkındalık artırılmalı"

Tansiyon hastalığının kontrol altına alınabilmesi için toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini bildiren Öngen, ''Bireysel tedavi için de hekimlerin bilgili olması lazım. Hasta eğitine zaman ayırmalılar. Bu da Sağlık Bakanlığı'nın konusu'' dedi.

Prof. Dr. Öngen, devlet hastanelerinde performans almak için hekimlerin hasta eğitimine zaman ayırmadığını dile getirerek, ''O zaman hastalar da tansiyonun ciddiyetini algılamıyor. Ayrıca hekimler bu hastalığın artık tek bir ilaç ile değil 2-3 ilacın aynı anda kullanılmasıyla tedavi edilebileceğini de bilmiyor'' diye konuştu.

Doktorların hastaları, doğru aletlerle ev ölçümlerine yöneltmesi gerektiğini ifade eden Öngen, ancak hastaların bunu da takıntı haline getirmemesi gerektiğini söyledi.



''İlkokullarda ders olmalı"

Tansiyon ile ilgili toplumda farkındalık yaratmak için ilköğretim okullarında sağlık dersi konulmasını öneren Prof. Dr. Öngen, çocuklara yönelik reklamlara bakıldığında tuz içeriği ve kalorisi çok yüksek ürünlerin yer aldığını bildirdi.

Öngen, ilköğretim okullarında sağlık dersi okutulması halinde, çocukların bu tür besinler tüketirlerse ileri yaşlarda tansiyonlarının çıkacağını bileceklerini sözlerine ekledi.

__________________
,,,BiLmeyen Ne BiLsin Bizi, BiLenLere SeLam oLsun,,,
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
tansiyonu bilmiyoruz


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:05 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1