Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Saglik Kösesi
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 06-05-2010, 17:10   #1
Onursal Dost
Lavinia - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Yaş: 35
Mesajlar: 696
Tesekkür: 958
563 mesajina 5000 kez tesekkür edildi
 Lavinia isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı DIKKAT - OKU - Sigara ve Kurtulmanın Yolları

Sigara ne menem bir şeydir?
siteadi.com - DIKKAT - OKU - Sigara ve Kurtulmanın Yolları



Sigara tütün ile yapılmış, kağıdı alkolde yıkanmış (yapışması ve ayrılmaması ayrıca yanması için), içinde nikotin (bağımlılık yapıcı uyuşturan bir madde) ve zifir (karbon monoksit ve karbondioksit, ayrıca zehirli kimyasallar içeren bir madde) bulunan, ciğere ciddi zararlar veren, boğazı tahriş eden, spermleri öldüren, karaciğeri yoran bir üründür. IV. Murat hayatta olmadığından, yasaklanmamaktadır.


Önemli: Sigara sindirimi hızlandırmaktadır. Sigara içenler aşağı yukarı her gün düzenli olarak tuvalet ihtiyacı duyar. Hızlı sindirim zararlıdır. Siz iyi zannedersiniz ama gereğinden fazla hızlı olduğu için (hele aç karnına) mide kanseri riski çok yüksektir.

Çakmaktan çıkan ateşle uç kısmı tutuşan tütünlü ürün, dumana dönüşerek ciğere çekilir ve dışarı bırakılır. Bu şekilde çok sayıda içine çekip bırakma sayesinde, boğazdan sık geçen duman boğazdaki hücrelerde kimyasal atık bırakır. Eğer sigara içiyorsanız, ağzınızı araba egsozuna dayayabilir yada evinizde baca olmadan kömür sobası yakabilirsiniz. Hatta 100 metre karelik bir alanda her yerde kibrit yakıp onun dumanını içinize çekebilirsiniz.




Neden içilir?
Kişi kendine göre çeşitli sebeplerden içebilir. Tadını beğeniyorum, kokusunu beğeniyorum, arkadaşlarım da içiyor şeklinde bahaneler bulunabilir.

* Tadını beğeniyorum: Önünüze boş bir tabak alın, içine bir paket sigara doldurun, elinize çatalı alıp yiyin. Eğer tadını çok seviyorsanız, hepsini bitirebilirsiniz.

* Kokusunu seviyorum: Elinize bitmiş bir parfüm şişesi alın, içine birkaç sigara atın, duman içinde kalacak şekilde yakın. Daha sonra bunu üzerinize, koltuklara ve eve sıkın. Gayet ferahlatıcı bir koku olmuş olur. "Smoke Fresh" ile eviniz mis gibi sigara koksun.

* Arkadaşlarım içiyor: Emin olun arkadaşlarınız da, bir başka arkadaşı içtiği için içiyordur. Sizden gören bir başkası da içecektir.

* Bağımlıyım: Aslında değilsiniz. Yasak olduğu için, zararlı olduğu için, herkes içmediği için böyle bir hisse kapılıyorsunuz. Aslında suya ve ekmeğe de bağımlısınız. Ama suyun olmadığı bir yerde bile susuz bekleyebiliyorsanız, sigara içmeden de durabilirsiniz.

* Sinirden içiyorum: Aslında içtiğinizde beyninizi uyuşturuyor, etkisi geçince beyniniz yorgun oluyor ve beyniniz yorgun olduğu için gürültü gibi öğeler sizde sinir yapıyor. Hiç içmezseniz sinirli de olmazsınız.


* Keyiften içiyorum: İnsan keyiflenince birilerini tebrik eder, teşekkür eder ya da gezip eğlendiği için keyiflidir. Bu sigara içmenizi gerektirmez. Hiç bir devlet imparatoru bir ülkeyi feth ettikten sonra "çok keyifliyim bir sigara yakayım." dememiştir.


Ne yapabilirim?


Bırakabilirsiniz Evet yanlış duymadınız, eğer yukarıdaki maddelerin ne kadar doğru olduğunu düşünüyorsanız, aslında bırakabilirsiniz.

Ölüme sürüklenmek ya da sağlığınızdan olmak. Gırtlak kanseri, Mide kanseri, Akciğer kanseri, Nefes darlığı, Astım. Dikkat ederseniz, özellikle kanserler göze çarpıyor. Bunlar tedavisi çok zor hastalıklardır. Ben de eski bir sigara içicisi olarak bunların bilincindeyim. Sigara içmeyip de sonsuza kadar yaşayanı ben de görmedim, ama ölüm döşeğinde son 1 senemi tavana bakarak geçirmek istemiyorum.

Nasıl bırakabilirim?

Herkesin ortak sorunu. Bağımlıyım, çok canım çekiyor, daha önce denedim olmadı, krize giriyorum, sinirli oluyorum vs vs.

1- KENDİNİZİ İNANDIRIN

Aslında kendinizi şartlamışsınız. Sürekli aklınıza getiriyorsunuz. Erkekseniz maç yapmaya, bayansanız bir yere misafirliğe gidin.

Erkeksiniz; kaybetmek üzere olduğunuz bir maçtasınız, forvetsiniz, penaltı oldu, son saniye beraberlik var. Hırslanıp "bu golü atacağım" diyorsunuz ve penaltıyı siz kullanıyorsunuz. Eğer kendinizi "bu golü atacağım" sözcük öbeğine inandırırsanız, o penaltıyı zaten kaçırmayacaksınızdır. İşte sigarayı da böyle "bu zıkkımı içmeyeceğim" öbeğine inanarak bırakabilirsiniz. Eskiden o yoktu, yine olmaz diyebilirsiniz.

Bayansınız; komşuya gittiniz, onun perdeleri bembeyaz, sizinki ise gri. Alo, omo, cemo, memo hepsini denediniz ama perde öyle olmadı. Sırrını sordunuz, "açık deterjan aldım bi numara yok, evde sigara içmiyolar o kadar." dedi Siz de hırslanıp "ben daha kaliteli deterjan kullanıyorum, sigara içmezsem perdelerim onunkinden beyaz olur." sözcük öbeğine siz de inandırın kendinizi. Evinizdeki perdeye derin derin baktığınızda, bir süre sonra gözünüzün kamaştığını hayal edin, o kadar parlak ki perdeler. O halde sigarayı niye bırakmayasınız.

2- HEDEFLEYİN

Komşunuzu alt etmeye, maçı kazanmaya inandınız. Kendinize bir hedef belirlediniz bile. Bunu yapacaksınız, hedeften şaşmayacaksınız, herşey düzelecek ve sigaradan kurtulacaksınız.

Sigara içmeyeceksiniz, çünkü siz sigara içmeyen, sağlıklı, pis kokmayan, temiz birisiniz. Neden içtiğinizi bir düşündünüz ve bunların mantıksız olduğu kanısına vardınız. Hatta daha önce nasıl içtiğinizi düşünüp kendinize lanet ettiniz.

3- UYGULAYIN

Sigarayı bıraktığınız ilk günler, yukarıda bahsettiğim gibi beyniniz yorulduğundan sinir, stres olabilir. İlk iki hafta böyle devam eder ve bu iki hafta boyunca öksürüp durursunuz. Bu iyiye işarettir, siz sigarayı bıraktınız, vücudunuz pislikten arınmaya çalışıyor. Dikkat edin, kötü kokmadığınız için insanlar size daha çok yaklaşıyor. Bu zaman sürecinde kendinizi bırakmazsanız, sigarayı kesinlikle bırakabilirsiniz.

* Elektronik sigara şeklinde bir cihaza boşuna para vermeyin, sigarayı bırakmanızı kolaylaştırmaz, sadece zehirlenmemenizi sağlar, aslında içmeye devam edersiniz.

* Nikotin sakızı da neymiş, normal sakız çiğneyin.

* Yemekten sonra bir sigara yakıp mayışmayı, sonra uyuyup kalmayı aklınızdan geçirmeyin. Sigaranın tadını bozacağınız gıdaları (süt, yoğurt vs.) yemeyi deneyin.

* Rahatlamak için sigara içmek yerine meyve suyu için; hem tatlıdır, hem zararsız.

* Eliniz boş kalıyorsa (tv izlerken vs.) elinize bir tesbih yada zincir alın. Eğer aksesuar sevmiyorsanız, bir kağıt kalem alın; tvdeki programlardan notlar alın yada birşeyler karalayın, surat çizin, bıyık yapın...


* Sigara içilen yada içmeye teşvik edecek ortamlara girmeyin. Yanınızda içiyorlarsa açık alana çıkmalarını önerin. Mümkünse maçları evde izleyin yada izlemeyin özetini izlersiniz. Sıkın dişinizi biraz. Çok fanatikseniz stadyuma gidin, olmadı radyodan dinleyin.

4- SONUÇ
Dediklerimi yapın, bakacaksınız ki canınız sigara istemiyor. Hazır sigaraya para harcamıyorken biraz alışveriş yapabiliriz. Erkekseniz; ıvır zıvır, tatlı, yemek alın veya para biriktirin veya bahis oynayın bir kötü alışkanlığı bıraktık diğerine başlayalım Bayansanız; ıvır zıvır, kolye, küpe takı, taksitle elektrik süpürgesi -inanın alınabilecek para gidiyor sigaraya- alın. Sigara hayatınızdan çıkar, sinirli olmazsınız, sağlığınız yerinde olur. Hastanede bulunmanıza gerek kalmaz. Her maçta en hızlı siz koşarsınız, perdeleriniz bembeyaz olur, çelik gibi olursunuz...



SİGARAYI BIRAKTIM / BIRAKTINIZ / BIRAKTIK.
DÜNYAYI, OZONU FALAN BOŞVERİN.
"KENDİNİZE BİR FAYDANIZ OLDU!"


--alintidir---

__________________



heyhat..! yaşıyoruz.





  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Lavinia üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), DEDE KARTAL (06-05-2010), Dursun Dede (23-11-2017), IZA (06-05-2010), mdyapici (15-11-2010), MEHMETDOST (06-05-2010), sati (06-05-2010), Selami (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 17:31   #2
IZA
Onursal Dost
IZA - ait Avatar
Üyelik Tarihi: May 2007
Bulunduğu Yer: Kizlarimin yanindayim en degerli varliklarim
Yaş: 47
Mesajlar: 832
Tesekkür: 704
507 mesajina 1243 kez tesekkür edildi
 IZA isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Vallah Laviniacim içinde ne olursa olsun içenler gayet iyi biliyo içinde ne bulundugunu ama genede içiyolar...Az birsey irade olsa bence herkez birakabilir üstelik bagimlilik yapmiyo ama iste canlari istemiyo birakmayi (bence)...

Bana kalirsa içen içsin ister günde 10paket içsin kendi sagligi ama ICMEYENIN YANINDA DEGIL VE DE COCUKLARIN YANINDA DEGIL

__________________
мυтℓυ єтмι¢єкѕєη мєѕgυℓ∂є єтмι¢єкѕιη, νє∂αℓαя кσуѕα∂α вαzєη gιтмєк gєяєкιя...
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi IZA üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), Lavinia (06-05-2010), MEHMETDOST (06-05-2010), sati (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 17:45   #3
Onursal Dost
Lavinia - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Yaş: 35
Mesajlar: 696
Tesekkür: 958
563 mesajina 5000 kez tesekkür edildi
 Lavinia isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Alıntı: IZA´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
Bana kalirsa içen içsin ister günde 10paket içsin kendi sagligi ama ICMEYENIN YANINDA DEGIL VE DE COCUKLARIN YANINDA DEGIL



Bu kismina kesinlikle katiliyorum ablacim,
pasif icicilerin maruz kaldigi zararlar asil icenlerden daha fazla..

__________________



heyhat..! yaşıyoruz.





  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Lavinia üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), IZA (06-05-2010), MEHMETDOST (06-05-2010), sati (06-05-2010), Selami (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 18:14   #4
Admin
MEHMETDOST - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Bulunduğu Yer: Defne / Hatay
Yaş: 54
Mesajlar: 19,988
Tesekkür: 7390
2695 mesajina 33708 kez tesekkür edildi
  MEHMETDOST isimli üye çevrimiçidir (Online)
Tanımlı

ben tam 12 yıl içtim bu zıkkımı bence bırakmak isteyen önce kendi kafasında bitirmeli kendisi inanmalı sonra 1 haftalık irade lazım 1 hafta on gün dayanan bırakır 8 yıl önce ben böyle bıraktım şimdi çok rahatım




teşekkürler lavinia önemli bir konuya değinmişsin

  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi MEHMETDOST üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), IZA (06-05-2010), Lavinia (06-05-2010), sati (06-05-2010), Selami (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 18:50   #5
Dost
sati - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2009
Bulunduğu Yer: BELCIKA
Yaş: 36
Mesajlar: 148
Tesekkür: 512
81 mesajina 207 kez tesekkür edildi
 sati isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Sigara icenleri hic anlamiyorum.Ne anliyolar bilmiyorum ben bi defa merak ettim nasil bir sey diye cok igrenc bir tat ve bir surude zarari var..
En kotu zarari ise cocuklarimiza kotu ornek olmalari sirf bu yuzden elimde olsa sigarayi ve ona benzer tum zararli seyleri yok ederdim

Tesekkurler Lavinia paylasimin cok guzel herkesin bunu dikkate almasini isterim.


Konu sati tarafından (06-05-2010 Saat 18:52 ) de değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi sati üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), IZA (06-05-2010), Lavinia (06-05-2010), Selami (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 19:15   #6
Dost
Selami - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Mesajlar: 298
Tesekkür: 489
163 mesajina 473 kez tesekkür edildi
 Selami isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

içindekilere baktımda içinde bir ben yokmuşum meretin 13 yaşında başladım yolu yarıladım sayılır ki bunu sigaraya borcluyum ömrümden ömür götürdügünün bilincinde olduğum halde halen kullanıyorum çoğu kez bırakma girişiminde bulundum en uzun rekorum 6 ay sonrası malum ama bırakmaya kararlıyım sigara beni bırakmadan ben onu bırakacam inş

paylaşım için teşekkürler lavinia

__________________
Kavganın ortasında yapayalnız kalsan da
Yılgınlığa kapılıp köreltme yüreğini
Sen tarihin oğlusun yaşadın onbin yıldır
Yitirip inancını kaybetme direncini

Spartaküs`ün köle ordusunda neferdin
Paris barikatında umut oldun direndin
Afrika`da zenciydin, Panço Villa`yla köylü
Ernesto`yla Castro`nun bağımsız Küba düşü...
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Selami üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (06-05-2010), Lavinia (06-05-2010), sati (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 22:07   #7
Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2007
Yaş: 51
Mesajlar: 1,485
Tesekkür: 1366
808 mesajina 26440 kez tesekkür edildi
 Abudeniz isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Alıntı: Lavinia´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
[B]
SİGARAYI BIRAKTIM / BIRAKTINIZ / BIRAKTIK.
DÜNYAYI, OZONU FALAN BOŞVERİN.
"KENDİNİZE BİR FAYDANIZ OLDU!"


--alintidir---


Eline saglik Lavinia guzel ve faydali bir yazi
fakat sigara tiryakileri pek begenmeyebilirler yaziyi,yazilanlarin dogru oldugunu bildikleri halde....

__________________
,,,BiLmeyen Ne BiLsin Bizi, BiLenLere SeLam oLsun,,,
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Abudeniz üyemize tesekkür ettiler
Lavinia (06-05-2010), mdyapici (15-11-2010), sati (06-05-2010), Selami (06-05-2010), Sisi (06-05-2010)
Eski 06-05-2010, 22:54   #8
Dede Admin
DEDE KARTAL - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Bulunduğu Yer: BEŞiKTAŞIN OLDUGU HER YER
Mesajlar: 21,542
Tesekkür: 3831
7835 mesajina 237009 kez tesekkür edildi
 DEDE KARTAL isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

sigaranin zararini bilmeyen yok ama baslayip birakanda yok denecek kadar az bazan en iyi dostun oluyor ama en iyide azrailin oldugu kesin sagolasin lavinia

__________________



UYARI:
Paylaştığım Mp3 ve Albümler tanıtım amaçlı olup , indirenler tarafından 24 saat içerisinde silinmelidir.
Aksi bir durumda www.dostunsayfasi.com ve şahsım sorumlu tutulamaz.
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi DEDE KARTAL üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (07-05-2010), Lavinia (06-05-2010), sati (06-05-2010)
Cevapla

Tags
dikkat, kurtulmanın, oku, sigara, yolları


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:52 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1