Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 09-12-2020, 04:50   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2013
Bulunduğu Yer: artvin
Mesajlar: 4,653
Tesekkür: 7735
1214 mesajina 1746 kez tesekkür edildi
 seyyid isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Aşık Haşimi


siteadi.com - Aşık Haşimi
(01.12.1951/08.12.2020)



Gezsem de dünyanın dört bucağını
Billahi gözüme yine boş gelir
Gönül arzu eder dost ocağını
Sızlar eski yaram gözden yaş gelir

El diyarı mesken olmaz insana
Yürekten kul ise cananın sana
Hal bilmez insanı sorarsan bana
Ağustos ayında başa kış gelir

Yüce dağlar yeşil çimen yol olsa
Yurdun bahçeleri gonca gül olsa
Saçı sırma gül dudağı bal olsa
Gönül istemezse dile taş gelir

Haşimi birini severse gönül
Diken bir gül olur baykuşta bülbül
Güzel çuha giyse olur ipek tül
Salınıp gezerken göze hoş gelir




Asıl adı Haşimi Aslıhak olan âşık, 1 Aralık 1951'de Çorum merkeze bağlı Evci Ortakışla köyünde dünyaya gelmiştir. Baba adı Osman, anne adı Selvi’dir. Babası, çevre köylerde ve şehirlerde tanınan çok ünlü bir hocadır. Âşığın adını köyün ileri gelenleri bir araya gelerek koyarlar. “Haşimî” kelimesinin anlamı "Hz. Muhammed'in kabilesinden, O'nun soyundan gelen kişi" anlamındadır.


Ailenin en büyük çocuğu olan âşığın üç kardeşi vardır. İlkokulu 1958-1963 yılları arasında köyünde okuyan âşık, ortaokula Çorum’un Sungurlu ilçesinde başlar fakat babasının rahatsızlığı ve ailesine bakma mecburiyeti sebebiyle okulu bitiremez.


Âşık, 13 yaşında TRT Ankara Radyosunun ses yarışmasını kazanır ve bu kurumdan iki ay kadar ders aldıktan sonra babasının izni olmadığı için devam edemez. 1966 yılında evlenen âşığın sekiz kız çocuğu vardır.



Haşimî, 1971 yılında Ankara EGO Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlar. 1982 yılına kadar bu kurumda çalıştıktan sonra Türkiye Elektrik Kurumuna geçer ve 1994 yılında da bu kurumdan emekli olur (Sinemi 2007: 392).


Haşimî mahlasını kullanan âşık, 12-13 yaşlarındayken rüyasında alevlerin içinde çok güzel bir kız gördüğünü ve bu kıza âşık olduğunu belirtir. Daha sonra aksakallı birinin gelip su içirdiğini gördüğü bu rüya sonucu âşık olduğunu söyler (Oğuz ve Gürçayır 2007: 69).


Bu olaydan sonra rüyada gördüğü sevdalısına şiir yazmaya başlar. 1963 yılında köyde anasından gizli kendi tavuklarının yumurtasını satarak üç buçuk liraya ilk sazını alan âşık, köyündeki Cem âşığı Şekip Şahadoğru’nun babası Hasan’dan ders alarak bağlama çalmayı öğrenir (Kalkan 2015: 414). Sazda ilk ustası Hasan Şahadoğru'dur. Nazım birimi olarak dörtlüğü tercih eden âşık, hecenin 8 ve 11’li kalıbıyla şiirlerini meydana getirir.


1983 yılında Ankara’da Yorum kasetçilik yapım şirketini kuran Haşimî, bu firmayla Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Selda Bağcan, Belkız Akkale, Bedia Akartürk'ün de aralarında bulunduğu iki yüz civarında sanatçıya kaset yapımcılığı yapar. Pek çok eserini seslendiren bu sanatçılarla yurt içi ve yurt dışında birlikte sahne alırlar.


Kırık havalar olduğu gibi uzun havaları yorumlamada da birçok kişiye esin kaynağı olan Haşimî, hem kendi türkülerini hem de usta malı türküleri yorumlama becerisiyle tanınır.


Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı bir âşık olan Haşimî'nin, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)'nde kayıtlı 200’den fazla söz ve bestesi vardır.TRT’de belgeseli yayınlanan âşık ayrıca TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’nda bulunan “Gezsem de Dünyanın Dört Bucağını” adlı türkünün kaynak kişisidir. Şu ana kadar 16 adet plak, 12 adet kaset, 4 adet klip ile 4 CD’si bulunuyor.


Ankara-Mamak’ta ikamet eden Haşimi Aslıhak’ın 3 hafta önce Ankara’da Onkoloji Hastanesinde belinden ameliyat olduğu, beline platin takıldığı, hastanede bulunduğu süre içerisinde yeni tip koronavirüs hastalığına yakalandığı ve 08.12.2020 günü ise kurtarılamayarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:31 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1