Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree2Likes
  • 2 Post By tufan
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 09-10-2007, 08:08   #1
Dost
tufan - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Aug 2007
Bulunduğu Yer: Ankara
Yaş: 43
Mesajlar: 730
Tesekkür: 0
14 mesajina 47 kez tesekkür edildi
 tufan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Fikret Kızılok

Fikret Kızılok, Türk pop müzik sanatçısıdır. 1946 yılında İstanbul'da doğdu. 22 Eylül 2001'de bir hastanede uzun süredir çektiği kalp hastalığı yüzünden hayatını kaybetti. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla çok önemli bir sanatçıydı.
siteadi.com - Fikret Kızılok
Öğrenim hayatına Galatasaray Lisesi’nin ilkokul kısmında başladı. Müzikle de ilk tanışması burada gerçekleşti. İlk enstrümanı kendisini yaş gününde armağan edilen kırmızı bir akordeondur. İlk müzik derslerini sınıf arkadaşlarından birinin klarnetçi olan babasından alır; ilk konserini de bir 23 Nisan’da Taksim Belediye Gazinosu’nda düzenlenen okul müsameresinde verir. Fikret Kızılok ve orkestrası adlı küçük grubun elemanları Kızılok’un sınıf arkadaşlarıdır ve çaldıkları halk türküleri ile alkış alırlar.

Ortaokul ve lise yıllarında bu konserler sürer. Lise yıllarında akordiyonu bırakan Kızılok, eline gitarı alır. Fikret’in o dönemdeki en büyük destekçileri ise alt sınıflarda okuyan Barış Manço ile Timur Selçuk’tur. İşte bu dönemde grubun ismi değişir ve Veliahtlar adını alır. Lise yıllarından sonra da bu grupla çalışmayı sürdürür.

Kadıköyde oturan Fikret Kızılok, aynı dönemde arkadaşı olan Cahit Oben ile birlikte yeni bir atılım içine girerler (1964). Yeni bir grup kurarak profesyonel hayata geçmeye karar verirler. Yanlarına bas gitarcı Koray Oktay ve davulcu Erol Ulaştır’ı alırlar; böylece Cahit Oben 4 doğar. Kendilerini “daha ziyade Beatles tipi müzik yapan bir grup” olarak tanımlayan Cahit Oben 4, İlham Gencer’in işlettiği Çatı gece kulübünde programlar yapmaya başlar, bir yandan da mahalle konserlerini sürdürür. Bu arada kendi paralarıyla iki 45’lik plak doldururlar. Bunlardan ilkinde iki yabancı şarkıyı yorumlarlar: “I Wanna Be Your Man” ve “36 24 36”. İkinci plaklarında daha “kendilerine” dönerler. Plağın ilk yüzünde “Silifke’nin Yoğurdu” vardır; diğer yüzü ise bir bestedir: “Hereke”, aynı zamanda Kızılok’un plak olarak yayınlanan ilk bestesidir.

Fikret Kızılok Cahit Oben 4’le çalışmalarını sürdürürken girdiği dişçilik yüksekokulundaki eğitimini sürdürür. Bir süre sadece okuluyla ilgilenir. Müzikten kopamayacağını anladığında ilk solo plağını doldurur. Dört şarkılık bir EP’dir bu: “Ay Osman - Colours / Sevgilim-Baby”. Bu plak o yıllarda fazla ses getirmez. Bunun üzerine Kızılok okulunu bitirmeye karar verir. Yine de zaman zaman arkadaşlarının kurduğu ‘Kaygısızlar’la birlikte çalışır, Barış Manço’ya eşlik eder.

Dişçilik Yüksekokulu’nun son sınıfında okurken mahalleden arkadaşı Arda Uskan ile bir yolculuğa çıkar; müzik hayatını tümüyle etkileyecek bir yolculuktur bu. Bu düşünceyle gitarını eline alan Kızılok stüdyoya girer ve Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü yeni bir düzenlemeyle kayda alır. Bunu bir 45’lik olarak yayınlar. İkinci solo 45’liğidir bu; Fikret Kızılok’un hayatında da önemli bir dönüm noktası... Arka yüzünde sözlerini kendi yazdığı bir halk şarkısı, “Benim Aşkım Beni Geçti” yer alır. O güne dek sürdürdüğü suskunluğu ve bunu bozmasının nedenini de plak kapağında şöyle açıklar: “Piyasa, öylesine Türk benliğinden uzak melodilere kucak açmıştı ki, beni dinlemeyeceklerdi bile. Bugün ise durum büyük bir hızla değişiyor. Bu öz benliğimize dönüşte ben de üzerime düşen görevi yapmaya karar verdim...”

“Yumma Gözün Kör Gibi ! Yağmur Olsam”, Kızılok’un asıl çıkışını yaptığı plak olur. Her iki beste de Fikret Kızılok’undur. Plakta, gitar, tumba ve sazın yanında değişiklik olsun diye enstrüman olarak tahta ve taş kullanır Kızılok. Şarkılar çok beğenilir, plak çok satar ve sanatçı ilk altın plağını alır.

Bu başarının ardından fazla ara vermeden bir 45’lik daha yapar Kızılok. Ancak bu kez kendisine ait bir şarkıyla ortaya çıkar: “Söyle Sazım”. Plak kapağında, “Türk geleneklerine uygun 17 perdeli ‘Hüseyni’ düzende üç değişik sazın batı anlayışında ve çoksesli olarak kullanıldığı” bir şarkı olarak tanımlanır bu.

Plağın arka yüzünde Kızılok’un Karacaoğlan’dan bestelediği “Güzel Ne Güzel Olmuşsun” vardır. Her iki şarkıda da kendisine Nedim Demirelli eşlik eder. Plak, listelerde de kendisini gösterir ve haftalarca 1 numarada kalmış olan Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar”ını devirerek liste başı olur.

1970 yılını bu iki plakla kapatır Fikret Kızılok. Bu plaklar yıl sonunda Hey dergisi tarafından düzenlenen ‘Yılın Müzik Oskarları’ anketinde görülmemiş bir başarıya imza atar: “Söyle Sazım”, Yumma Gözün Kör Gibi” ve “Güzel Ne Güzel Olmuşsun”, Barış Manço’nun “Dağlar Dağlar”ının ardından sırasıyla ikinci, üçüncü ve dördüncü olur. Fikret Kızılok da aynı ankette ‘Yılın Erkek Şarkıcısı’ seçilir.

1970 yılının getirdiği başarıların ardından bir süre plak yapmayan sanatçı bu dönemde bir Anadolu turnesine çıkar. Turne sırasında Siverek yolunda donma tehlikesi geçirir; bir kamyon şoförü tarafından kurtarılır. Bu olayın ardından bir plak yapar ve “Emmo” adlı bestesini bu kamyon şoförüne ithaf eder. Plağın arka yüzünde Ahmed Arif in şiiri üzerine bestelediği “Vurulmuşum” adlı şarkı vardır. Kızılok, 1972’de bu şarkıyla Bulgaristan’da yapılan Altın Orfe festivaline katılır.

1973 yılında Grafson şirketiyle anlaşarak yeni bir dizi plak yayınlar. Bu plaklarda yer alan şarkılar, Kızılok’un yazdığı “Bir Ali Var” adlı oyunun bölümleridir: “Gün Ola Devran Döne”, “Anadolu’yum”, “Leylim Leylim (Kara Tren)”, “Köroğlu Dağları”, “Tutamadım Ellerini” ve “Gözlerinden Bellidir”. Yazılan, ancak bugüne dek sahnelenmeyen bu oyunun şarkıları başka sanatçılar tarafından da seslendirilir: “Kime Sormalı”yı Dönüşüm eşliğinde Tansu, “Duyar mısın”ı ise o dönemde ününün doruğunda olan Timur Selçuk yorumlar. Bu arada “Köroğlu Dağları” şarkısının başında kullandığı gitar, Kızılok müziğinde bir yeniliktir.

Aşık Veysel’in ölümü üzerine kendini tümüyle diş hekimliğine veren Kızılok 1975’te Tehlikeli Madde adını taşıyan yeni grubuyla uzunca bir Anadolu turnesine çıkana kadar ortalıkta gözükmez. Turnenin ardından İstanbul’da seri konserler verir. Tehlikeli Madde ile folk motiflerinin rock ile harmanlandığı şarkılar yapar. Giderek folk motiflerinin yerini daha alaturka sesler alır. “Haberin Var mı / Kör Pencere - Ay Battı”, bu dönemin en önemli plağı olarak dikkat çeker. “Kör Pencere”ye bağlı olarak plağa alınan “Ay Battı” ise, popüler müziğimizin enstrümantal şarkıları arasında özel bir yere sahiptir. Bu plaktan sonra yapılan “Anadolu’yum 75”, daha önce yayınlanan aynı adlı şarkıya bir göndermedir.

Son 45’liği ise Mart 1976’da yayınlanır. Mahzuni Şerif’ten “Biz Yanarız” ve vazgeçemediği Veysel’den “Sen Bir Ceylan Olsan” adlı türküleri yorumlar sanatçı bu plağında. Plak eleştirilir. “Fikret Kızılok’un kendini yenileyeceği günleri bekliyoruz” gibi ifadeler kullanılır bu eleştirilerde. Kızılok, bütün bunlar üzerine ortadan kaybolur. Bir yıl sonra, 1977 ortalarında, 1971-’72 yıllarında yaptığı ancak o güne dek yayınlamadığı kimi kayıtları bir albüm olarak piyasaya sürer. “Not Defterimden” adını taşıyan bu albümde Kızılok’un deneysel çalışmaları vardır: Atonal bir altyapı üzerine Nazım Hikmet şiirini koyar ve kendi deyimiyle “şarkıcılığı değil, müzisyenliği” dener.

Ancak dönemin ‘nazik’ siyasi ortamında bu çalışma fazla ortalarda gözükemez. Plak çıktıktan kısa bir süre sonra toplatılır. (Yeniden yayınlanması ise 1993’ü bulur.) Bu arada Varşova’da bu albümüyle iki ödül alır. Ancak, plağın toplatılması onu etkiler ve Fikret Kızılok, müziği bıraktığını açıklar. O güne dek 13 altın plak ve çeşitli ödüller alan sanatçı, bundan sonra derin bir sessizliğe gömülür. Buna gerekçe olarak da “hazırladığı yapıtların ticari olmadığı gerekçesiyle plakevleri tarafından geri çevrilmesini” gösterir ve bir daha profesyonel olarak müzik hayatına dönmeyeceğini bildirir.

1980'lerde farklı bir türle döner müziğe Fikret Kızılok. Bülent Ortaçgil, Erkan Oğur, Mutlu Torun gibi farklı yönelimlerde, arayışlardaki isimlerle deneyselliğin ön planda olduğu bir tür 'atölye çalışması' yürütülür Çekirdek'te. Kızılok-Ortaçgil ikilisinin 'Pencere Önü Çiçeği' bu dönemin ürünüdür. Kızılok'un yerli folk-lirik tarzından Batılı müzikal-vodvil tavrına geçişinin de göstergesi.

Sonra yine 10 yıllık kesinti. Kızılok'un geniş kitlelerle-piyasayla buluşması ise sözünü ettiğim vodvil tavrının da doruğu, 1995'te yayımlanan 'Demirbaş' albümü. Kültürel, entelektüel, siyasal yergi, dönemin aşınmış 'pop'una karşı alternatif gibidir.

1997 yılında ise 28 Şubat'ın kendini hissettirdiği yaz aylarında bir başka senfonik şiir çalışması olan Mustafa Kemal-Bir Devrimcinin Güncesi yayınlandı. Kitapçık ile birlikte piyasaya çıkan bu albümün, ideolojik vurguları bir yana, dramatik yapısıyla gayet güçlü bir Kızılok eserine işaret etmesine rağmen düzenleme anlamında gereğinden fazla sade olması 28 Şubat rüzgarında Atatürk rozeti niyetine tüketilmesine neden oldu.

Kızılok'un popüler müzik ile son randevuları yorumcu sıfatıyla değil bestekar vasfıyla oldu. Bu randevulardan ilki MFÖ tarafından seslendirilen "Sakın Gelme", diğeri ise Sertab Erener tarafından seslendirilen Kumsalda idi. 1984 yılında Çekirdek'te çaldığı Egoist Kumsal (Aklımda Hep Sen Varsın) ile aynı konsepte sahip olup söz ve beste olarak tamamen farklı olan Kumsal'da şarkısının özgün hali 2002 yılında Kızılok'un ölümü sonrası Sony Müzik'in yayınladığı gibi Fransızcadır ve ismi de Plage Egoiste'dir.

Kızılok’un dünya macerası, 2001 yılında Emel Büyükburç ile aynı gün içerisinde sona erdi. Yağmurun “Fikret, Fikret” diye yağması için dua eden arkadaşı da Şubat 2004'te onun yanında yerini aldı. Böylece dörtken bir kaldılar ve biz hala yalnızız.



Çalışmaları [değiştir]Cahit Oben 4 ile birlikte:

1963 I Wanna Be Your Man / 36 24 36 Silifke'nin Yoğurdu / Hereke

1965 Makaram Sarı Bağlar / Halime

Solo 45'likler:

1966 Ay Osman - Sevgilim / Colours - Baby

1969 Uzun İnce Bir Yoldayım / Benim Aşkım Beni Geçti

1970 Yağmur Olsam / Yumma Gözün Kör Gibi

Söyle sazım / Güzel Ne Güzel Olmuşsun

1972 Vurulmuşum / Emmo

1973 Gün Ola Devran Döne / Anadolu'yum

Leylim Leylim (Kara Tren) / Gözlerinden Bellidir

Köroğlu Dağları / Tutamadım Ellerini

Bacın Önde Ben Arkada / Koyverdin Gittin Beni

Aşkın Olmadığı Yerde / İnsan mıyım Mahluk muyum Ot muyum

1975 Haberin Var mı / Kör Pencere - Ay Battı

Anadolu'yum '75 / Darağacı

1976 Biz Yanarız / Sen Bir Ceylan Olsan

Solo Albümler:

1977 Not Defterimden

1983 Zaman Zaman

1988 Yana Yana

1990 Olmuyo Olmuyo

1992 68'ler

1993 Seçme Eserler - 68'ler 2

1995 Yadigar

1998 Mustafa Kemal-Devrimcinin Güncesi

1999 Gün Ola Devran Döne

Kitaplı Kasetler:

1995 Demirbaş

1996 Vurulduk Ey Halkım...

1999 Bir Devrimcinin Güncesi

Önemli Şarkıları:

Bu Kalp Seni Unutur mu?
Yeter ki
Zaman Zaman
Gönül
Sevda Çiçeği
Gecenin Üçünde
Gidiyorsun
Bülent Ortaçgil ile: 1985 Biz Şarkılarımızı... (Firma albümü olmayıp elden ele çoğaltılan bir albümdür) 1986 Çekirdek Hatırası

Pencere Önü Çiçeği

Kaynak:Fikret Kızılok siteleri,bazı forum siteleri

Benzer Konular
    azamet4646 and 5ne1ka like this.
    __________________
    Bir insanı bir yere kapatmak suçtur ama
    kapattıgınız bir suçluysa, bu bir cezadır.
    Yani aslında her ceza biraz da suçtur ve
    her suç aynı zamanda ceza!
    .................................................. ...............................


    Aşkları da devralır mı
    kalp nakli yaptıranlar?


    Yılmaz Erdoğan

    http://www.dostunsayfasi.net/image.php?type=sigpic&userid=10995&dateline=119934  7940
      Alıntı ile Cevapla
    Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi tufan üyemize tesekkür ettiler
    40veysel (07-12-2014), abraham (17-06-2014), azamet4646 (23-04-2021), kartal677 (01-02-2014), yanmaz22 (07-12-2013), yorgun52 (03-04-2015)
    Eski 09-10-2007, 18:59   #2
    Dost
    Tuncelili - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Aug 2007
    Mesajlar: 323
    Tesekkür: 58
    10 mesajina 15 kez tesekkür edildi
     Tuncelili isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    dostum emeğine sağlık

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 17-10-2007, 08:16   #3
    gz_antepli
    Guest
    Mesajlar: n/a
    Tesekkür:
    mesajina kez tesekkür edildi
     
    Tanımlı

    Sağol kardaş
    -Saygılar-

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 28-09-2009, 20:43   #4
    Dost
    feyzullah1 - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Sep 2009
    Bulunduğu Yer: marmaris
    Mesajlar: 88
    Tesekkür: 99
    41 mesajina 1149 kez tesekkür edildi
     feyzullah1 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    [selam tesekürler can dostum

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 04-10-2009, 15:55   #5
    Dost
    feyzullah1 - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Sep 2009
    Bulunduğu Yer: marmaris
    Mesajlar: 88
    Tesekkür: 99
    41 mesajina 1149 kez tesekkür edildi
     feyzullah1 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    tesekürler

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 07-12-2013, 15:27   #6
    Dost
    Üyelik Tarihi: Dec 2013
    Bulunduğu Yer: istanbul
    Mesajlar: 138
    Tesekkür: 82
    34 mesajina 41 kez tesekkür edildi
     yanmaz22 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    çok teşekkürler dostum süpersiniz

      Alıntı ile Cevapla
    Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi yanmaz22 üyemize tesekkür ettiler
    abidi (08-12-2013)
    Eski 13-12-2013, 21:04   #7
    Banlanmış Üye
    Üyelik Tarihi: Mar 2012
    Mesajlar: 1,551
    Tesekkür: 66
    166 mesajina 228 kez tesekkür edildi
     ybarslan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    teşekkürler

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 11-07-2015, 21:59   #8
    Dost
    Üyelik Tarihi: Apr 2015
    Bulunduğu Yer: bursa
    Mesajlar: 89
    Tesekkür: 2
    7 mesajina 13 kez tesekkür edildi
     delidolupr isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    teşekkürler

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 13-10-2015, 12:03   #9
    Yeni Üye
    Üyelik Tarihi: May 2015
    Bulunduğu Yer: adana
    Mesajlar: 45
    Tesekkür: 0
    3 mesajina 3 kez tesekkür edildi
     can9999 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Teşekkürler.

      Alıntı ile Cevapla
    Cevapla

    Tags
    fikret, kızılok


    Yetkileriniz
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodları Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık



    Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:20 .
    Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
    Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

    Modified by HAKANDOST

    eXTReMe Tracker




    Valid XHTML 1.0 Transitional


    Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1