Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree1Likes
  • 1 Post By edessa
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 10-12-2006, 19:40   #1
Dost
edessa - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: Şanlıurfa
Mesajlar: 603
Tesekkür: 44
18 mesajina 91 kez tesekkür edildi
 edessa isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Arrow Kazancı Bedih

Kazancı Bedih, 1929 yılında Şanlıurfa’nın Hekimdede Mahallesi’nde doğdu. Culhacılık yapmakta olan babasının adı Culhacı (Dokumacı) Halil, annesi Dalyanlar ailesinden Zemzem’dir.
siteadi.com - Kazancı Bedih
İki evlilik yapan Bedih, Halil, Mehmet, Şükran, Naci, Remziye, Nihat ve Müzeyyen isimlerinde 7 çocuk sahibidir. İlk eşi Adile Hanım, 1989 yılında vefat etmiştir.

Çocukluk ve ilk gençlik yıllarında, babasının yanında bir müddet culhacılık yapmış, daha sonra Kazancı Hasan Diyar’ın yanına çırak olarak girmiştir. Önce Hasan Diyar'ın, daha sonra da Aziz ve Kadir Uçar isimli kazan ustalarının yanında kazancılık yapmıştır. "Kazancı" lakabı buradan gelmektedir. Ayrıca, ustalığı nedeniyle de halk arasında kendisine “Pir” denilmiştir.


1949 yılında askere (Bingöl ve Elazığ Bando Bölüğü) giden Kazancı Bedih, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra bir müddet kazancılık yapmayı sürdürmüş, daha sonra belediyenin bando bölüğünde trompet çalmaya başlamıştır. Belediyede 26 yıl çalışmış, 1986 yılında emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra, Eski Hal Pazarı civarında demlik ve cezve tamiriyle ilgili küçük bir dükkân açmıştır. Bir müddet de bir mevlit grubuyla birlikte mevlitlere gidip ilahi ve gazel okumuştur.

Mizac olarak alçakgönüllü bir yapıya sahip olduğu söylenen Kazancı Bedih’in, meşhur olduktan sonra da hayatını mütevazı bir şekilde devam ettirmiş olduğu bilinmektedir.


Kazancı Bedih 19 Ocak 2004 tarihinde evinde uyurken, katalitik sobadan zehirlenerek eşi Fatma Hanım’la birlikte vefat etmiş, cenazesi Bediüzzaman Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Urfa kültüründe yetişen Kazancı Bedih, bu yörenin gelenekleri sayesinde müzikle tanışmış, ilk müzik bilgilerini yörenin "sohbet, muhabbet ve aynı zamanda birer halk konservatuarı" olarak nitelendirilebilecek olan sıra gecelerinde, birçok bilginin yanında, müzik ustalarını da dinleyerek edinmiştir.

Ailenin tek çocuğu olduğundan, babası onu beraberinde Mecmelbahr’a götürdü. Mecmelbahr; Balıklıgöl’den çıkan suyun bir kanalla Hasan Paşa Camii’ne geçtiği yerde ağaçların ve yeşilliğin olduğu bir yerdi. Orayı çay bahçesi olarak çalıştıran kişi, müziğe çok meraklı biri idi. Oraya kurduğu gramofondan müşterilerine günün en sevilen sanat müziği parçalarını, Hafız Burhan, Müzeyyen Senar, Safiye Ayla gibi ünlü sanatçıları dinletirdi. Mukim Tahir, Kel Hamza gibi o devrin ünlü sanatçıları, dinlenmeye Mecmelbahr çay bahçesine gelir, zaman zaman da okurlardı. Bu nedenle Mecmelbahr, akşam serinliğinde çaylarını ve nargilelerini içmek, müzik dinlemek için gelen Urfalılarla dolar taşardı. İşte Kazancı Bedih de babasıyla gittiği Mecmelbahr’da, gramofondan ve bazen de canlı olarak müzisyenleri dinleyip, ustaların sohbetlerinden istifade etmiştir.


Kazancı Bedih katıldığı müzik meclislerinde müziğe olan merakı nedeniyle çok kısa zamanda ilerleme yaptı. Cümbüş çalmaya merak sardı, devrin iyi çalanı Necim Şıh ( Şıh Müslüm Görgün)’tan ders alarak kısa zamanda cümbüş çalmasını öğrendi.

Askere gitmeden önce Urfa’nın meşhur gazelhanı Tenekeci Mahmut’la iki yıl kadar sıra gezdi, Tenekeci Mahmut Ustadan usta çırak geleneği içinde ders aldı.

Kazancı Bedih Damburacı Derviş, Hacı Nuri Hafız’dan istifade etti. Dönemin meşhur müzik ustalarının müzik meclislerine katıldı, bazen söyleyerek bazen de cümbüş çalarak onlara eşlik etti. Halil Hafız, Ahmet Hafız, Culha Hafız, Dellek Mahmut Hafız, Akif Hoca, Cevher Hoca, Demir İzzet, Aziz Çekirge, Cuan Mahe ve Şükrü Hafız, Kurrik Mahe, Karaköprülü İsmail, Mehmet Ataç, Mustafa Ataç, Tertipli Mustafa, Miktat Toprak birlikte meşk meclislerine katıldığı müzik ustalarından birkaçıdır.

Şanlıurfa’da eskiden müzik gruplarına “takım” denirdi ve bir yere çağrıldığında herkes takımı ile giderdi. Kazancı Bedih de askerden geldikten sonra arkadaşlarıyla bir takım kurdu ve bu takım arkadaşlarıyla yıllarca sıra gezdi. Mehmet Çelik, Ali Kanun, Hasan Diyar, Necim Şıhe (Şıhmüslüm Görgün), Terbiyeli Mehmet, Çırçır Mahe, Nacar Celal, Abdurrahman Sabuncu, Mustafa Usta, Kazancı Bedih’in takım arkadaşlarıydı.

Yıllar içerisinde birçok ünlü sanatçı da Kazancı Bedih’in müzik meclisinde bulundu. Ondan istifade etti. Seyfettin Sucu, Mehmet Delioğlu, Mahmut Coşkunses, Kadir Sema, İbrahim Tatlıses, Mahmut Tuncer, İzzet Altınmeşe, Selahattin Alpay bunlardan sadece birkaçıdır.

Eklenmiş Mesaj
Dosya Tipi : jpg kazancibedih_13.jpg (15.3 KB, 19 kez indirilmiştir)
akif72 likes this.
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi edessa üyemize tesekkür ettiler
afatsum_28 (09-09-2015), elaha (09-04-2014), kartal-40 (12-08-2012), Nurican (11-11-2011), whitejoker (13-04-2016)
Eski 02-02-2007, 10:04   #2
Yeni Üye
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Bulunduğu Yer: 212
Mesajlar: 9
Tesekkür: 0
0 mesajina 0 kez tesekkür edildi
 P A $ A isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Tşkler eline sağlık

  Alıntı ile Cevapla
Eski 21-08-2015, 13:32   #3
Yeni Üye
Üyelik Tarihi: Aug 2015
Bulunduğu Yer: izmir
Mesajlar: 30
Tesekkür: 20
2 mesajina 2 kez tesekkür edildi
 arifgecit isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Teşekkürler

  Alıntı ile Cevapla
Eski 15-06-2016, 10:22   #4
Dost
Üyelik Tarihi: Sep 2012
Mesajlar: 1,163
Tesekkür: 1546
44 mesajina 48 kez tesekkür edildi
 ciran63 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Teşekkürler ustam

  Alıntı ile Cevapla
Eski 13-03-2019, 13:49   #5
Üye
Üyelik Tarihi: Feb 2018
Bulunduğu Yer: ankara
Mesajlar: 89
Tesekkür: 8
2 mesajina 2 kez tesekkür edildi
 tillais isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

teşekkürler

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bedih, kazancı


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:09 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1