Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 29-04-2011, 20:34   #1
Can Dost
Corumlu - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Sep 2006
Bulunduğu Yer: BELCIKA
Yaş: 51
Mesajlar: 3,426
Tesekkür: 1634
731 mesajina 15073 kez tesekkür edildi
 Corumlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Fransız türkücü

Fransız türkücü
siteadi.com - Fransız türkücü


41 bir yıl önce Paris'in banliyösünde dünyaya gözlerini açan Françoise, hayatının 21 yılını türkülerle geçirmiş. Bugün ayırd edilmeyecek derecede Türk, vazgeçemeyecek kadar Fransız olduğunu söylüyor.


FRANSA'aki sözde Ermeni Soy Kırımı Tasarısı nedeniyle Türk ve Fransız Hükümetleri arasındaki gerginlik artarken bir Fransız, türkülerle iki kültürü birbirine bağlıyor. Kültürler arası alışverişin en güzel örneğini sergileyen Françoise, türkülerinde dünya barışı ve sınırların ortadan kalkmasını savunuyor; insanlıktan, dostluktan, barıştan bahsediyor.

TÜRKOLOJİ OKUDU

Önce türkülere aşık olmuş daha sonra Mahmut'a. Yıllarca türkü söylemiş, Türk folkloruyla yatmış kalkmış. Daha sonra da soluğu Paris'te Türkoloji okumaya başlamış. Geçtiğimiz günlerde eşi Mahmut'la üçüncü albümü ‘‘Yar Bağında’’yı piyasaya çıkaran Françoise'nın hikayesini isterseniz gelin kendi ağzından dinleyelim: ‘‘15-16 yaşımdayken teyzem beni sürekli uluslararası bir folklor festivaline götürürdü. Balkan ve doğu kültürlerine olan merakım o zamanlar alevlendi. Burada dünya folklorları üzerine çok büyük bilgim oldu. Daha sonra bu ülkeler arasında Türkiye ağırlık kazandı.’’

Türkiye'ye ilk ziyaretini 21 yıl önce yapmış. 1977'de bir Türk hostesle tanışmış. Onunla başlayan dostluk kısa sürede Françoise'yı Türkiye'ye çağırmasıyla devam etmiş. 15 günlüğüne geldiği Türkiye'de beklediğinden çok daha fazla ilgi görmüş. Uzaktan tanıdığı Anadolu müziğine, halkına ve kültürüne hayran olmuş. Böylece Türkiye bir Fransız'ın ikinci vatanı olmuş.

1983 yılından sonra Türkiye'ye sık sık gidip gelmeye başlamış. 1985 yılındaki gelişi ise hayatını tamamen değiştirmiş. Bir dost toplantısında 12 yıllık eşi Mahmut Demir'le tanışmış, 1986'da evlenmişler. ‘‘Türküler çekti bizi. Mahmut'un ustalığı ve insan olarak bulunmaz oluşu, beni çok etkiledi. Evlenmeye karar verdik. Evliliğin ardından da türkü kariyerim başlamış oldu.’’ diyor Françoise.

ÜÇÜNCÜ ALBÜM
Türkiye'de eşiyle birlikte çıkardığı üçüncü albüm ‘‘Yar Bağında’’. 1995 yılında Paris'te piyasaya çıkan çalışma üç yıllık bir gecikme ile piyasaya sürüldü. Bundan önce 1987'de ‘‘Garip ile Senem’’ ve 1993 yılında ‘‘Ağlama Bebeğim’’ adlı çalışmaları çıkaran sanatçı, Fransa'da ayrıca 1992 yılında ‘‘Turquie Musique des Troubadours’’ adlı bir albüm yapmış. Albümlerin Fransa'da çıkmaya başladığı ilk dönemlerde gurbetteki Türklerden büyük ilgi görmüşler. Son kasetiyse daha çok yabancılar alıyormuş. Kendisinin Fransız olmasının vatandaşları tarafından alınmasını güçleştirdiğini belirtirken ‘‘Benim Fransız olarak türkü söylememi uygun karşılamıyorlardı. Çünkü Fransızların geleneksel müziklere bakış açıları buydu. Yabancılarda otantik müzik aradıkları için ‘Bir Fransız otantik müzik nasıl yapar' diye eleştiriyorlardı. Bu yüzeysel düşünceden dolayı Türkiye'de ilgi bana, Fransa'da Mahmut'a yöneliyor. Ülkeye yabancı olan kişinin ilgiyi çekmesi çok daha rahat oluyor’’ diyor.

__________________
Nedenki Bu amaçsız yaratilis, yokolacaksa bir gün her yaratılmış ?

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Corumlu üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (29-04-2011), DEDE KARTAL (29-04-2011), ipek damla (30-04-2011), kartal677 (01-02-2014), Sürgün*25 (12-11-2012)
Eski 21-01-2013, 18:48   #2
Dost
hasretcan - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Aug 2010
Mesajlar: 537
Tesekkür: 703
144 mesajina 1305 kez tesekkür edildi
 hasretcan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Çok güzel bir tanıtım Çorumlu dost.emeğine sağlık.

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
fransiz, fransız, türkücü


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:27 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1