Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree3Likes
  • 2 Post By HAWIN_ZEL
  • 1 Post By Daywalker
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 01-02-2007, 13:08   #1
Dost
HAWIN_ZEL - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Nov 2006
Bulunduğu Yer: kimse bilmez nereli oldugunu?
Mesajlar: 1,169
Tesekkür: 0
47 mesajina 86 kez tesekkür edildi
 HAWIN_ZEL isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Post Kardeş Türküler

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nün müzik birimi tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje, ana olarak dört bölümden,***** ***** Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Ve bu çıkış, politik anlamda 'kardeşlik içinde bir arada yaşama' ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma ve gerilime müzikal düzlemde cevaplar geliştirmeye çalışıyordu. Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi, vs. ezgileri, müzik topluluğunun oluşturmaya çalıştığı düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi.
siteadi.com - Kardeş Türküler 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun müzik biriminde yer alan grup, bir yandan çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılırken, diğer yandan da repertuarının bir bölümünü değerlendirmek üzere, Feryal Öney'in solist olarak yer aldığı, Azeri müzisyenlerle birlikte hazırlanan 'Hardasan / Azeri Şarkıları' adlı albüm çalışmasını yayınladı. Bir yıl sonra, Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere 'Kardeş Türküler' albümünü çıkaran grup, zaman içinde bu ad ile anılmaya başladı. Aynı dönem bir özel radyonun yaptığı dinleyici anketinde 'yılın grubu' seçilen Kardeş Türküler, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: 'Doğu' albümü, o coğrafyanın müzikal mirasını ve sunduğu olanakları araştırmaya çalışan grubun kendi 'sound'unu oluşturması yolunda önemli bir adım oldu.
Grup, Truva Folklor Araştırmaları Derneği'nce Aralık 1999 tarihinde 7'ncisi düzenlenen Truva Kültür Sanat Ödülleri kapsamında 'Çağdaş Halk Müziği' dalında ödüle layık görüldü. Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayısında tanıtımı yapılan 'Doğu'albümü, aynı dönemde İngiltere'de yayın yapan Radio Not-Wonderful'un listesinde 4. sırada yer aldı. 2000 yılının Şubat ayında, Jérôme Cler'in hazırladığı ve Cité de la Musiques / Actes Sud tarafından Fransa'da yayınlanan 'Musiques de Turquie' adlı kitabın CD ekinde, grubun yorumladığı iki şarkıya yer verildi.
Doğu albümünden bir şarkı, Songlines dergisinin Anadolu müziklerine ayırdığı Ekim sayısında ek olarak verdiği karma albümde de yer aldı.Yine Folk Roots dergisinin Ocak-Şubat 2001 sayısındaki karma albümde grubun bir şarkısına yer verildi. Grup, coğrafyamızın çok-kültürlü, çok-etnili yapısını, ilk kez çektiği bir Türkçe-Kürtçe kliple de gündeme getirmeye çalıştı. Kültürler arasındaki alışverişin müzikal alanda bir örneği olarak düşünülen bu şarkının klibi, bir 'ilk' olması itibariyle ana haber bültenlerine konu olduysa da, ulusal kanallarda pek yer almadı; ama kardeşlik ve barışı önemseyen çevrelerden olumlu tepkiler aldı. Şivan Perwer'in Eylül 2000'de piyasaya çıkan 'Roj û Heyv' adlı albümünün müzik yönetmenliği ve düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler, son olarak Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak'ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' filminin müziklerini hazırladı. Bu çalışmasıyla, Ekim 2001 tarihinde düzenlenen 38. Antalya Altın Portakal Film Şenliği'nde 'En İyi Film Müziği' ödülü alan grup, 2002 Aralık ayında son albümleri olan "Hemâvâz"ı yayınladı.

Benzer Konular
    powerdin and opus69 like this.
    __________________
    SENI ANLAMAK YASMAKTIR
    SENI YASAMAK
    AMANSIZLIGA KAVGA VE POSTAL SESLERI ARASINDA
    DIRENGENLIGE DURMAKTIR
    SENI BILMEK YASAMI BILMEK
    SILAH OMZUNDA TOPRAGA DUSMEKTIR
    SENI ANLATMAK EYLULU GUNLERI GECMISE YOLAMAKTIR`



    BANA MAVI ETIKETLI BIR RAKI GETIR
    DIYARBAKIR’DAN BIR AVUC TOPRAK
    BİTLİS’TEN BIR TUTAM TÜTÜN
    AVUCLARINDAN İÇECEGİM
    BIR TAS SU GETIR MUNZUR’DAN
    BANA ISTANUL’DAN BIRAZ LODOS
    MALATYA’DAN SARI KAYISILAR GETIR
    BANA KENDINIDE GETIR MEMLEKETIMDEN
    SENINLE BIRLIKTE GETIR MEMLEKETIMI
    ..
      Alıntı ile Cevapla
    Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi HAWIN_ZEL üyemize tesekkür ettiler
    opus69 (24-03-2019), ozoocan (09-04-2020), powerdin (10-08-2014)
    Eski 07-02-2007, 20:12   #2
    Dost
    devrimche - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Feb 2007
    Mesajlar: 244
    Tesekkür: 3
    19 mesajina 35 kez tesekkür edildi
     devrimche isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Paylaşım için tşekr Emeğine Sağlık.

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 01-03-2007, 15:32   #3
    Dost
    Daywalker - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Oct 2006
    Bulunduğu Yer: İstanbul
    Yaş: 36
    Mesajlar: 1,302
    Tesekkür: 41
    92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
     Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Teşekkürler paylaşımın için

    ozoocan likes this.
      Alıntı ile Cevapla
    Eski 15-04-2019, 17:32   #4
    Can Dost
    Üyelik Tarihi: Jul 2010
    Bulunduğu Yer: antalya
    Mesajlar: 408
    Tesekkür: 3544
    69 mesajina 101 kez tesekkür edildi
     hasanozer isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    AKSİYON - Söyleşi: Kardeş Türküler


    Her türkü bir hikâyedir aslında. Hele bir de iyi söyleyenler varsa, öykü gerçeğe taşınır. İşte ‘Kardeş Türküler’in yegâne amacı da bu; türkülerin kardeşliğini hayata taşımak. Son albümleri ‘Bahar’ da bu ülkünün meyvelerinden sadece biri...

    Sinema salonunun ışıkları kararınca ilk önce filmin müziği duyuldu. Doğu Anadolu tınısı olduğu belli ancak yine de başka bir tarafı var; kıpır kıpır... Daha gösterim başlamadan seyirciler film müzikleriyle mest oldu. İki buçuk saatlik ‘Vizontele’ sona erince kulaklarda her şeyden önce ‘Leylaaa’ nağmeleri kaldı. ‘Kardeş Türküler’ bir anlamda gündeme böyle oturdu. Farklı kültürlerin türkülerini kendi dillerinde söylemeleriyle tanınan, film müzikleriyle dikkat çeken grup, son olarak Ridley Scott’un ‘Cennetin Krallığı’ filminin müziklerini yaptı. Şimdiye kadar yedi albüm çıkaran ‘Kardeş Türküler’ Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Zazaca, Süryanice, Lazca, Arapça, Azerice ve daha birçok dilde seslendirdikleri türkülerinde kimi zaman göçü dile getirdi, kimi zaman kimlik problemlerini. Son albümleri ‘Bahar’da ise hem kullandıkları dillere hem de türkülerine teğelledikleri problemlere yenileri eklenmiş; kadın sorunları da var, çevre problemleri de. En dikkat çekeni ise ‘Medet’ adlı ilahi.


    Muhaliflik eşit değildir Kürtlük

    Bu albümün de daha öncekiler gibi bir teması var. Yeni mevsimin habercisi olan, metaforik olarak bir dirilişi temsil eden bahar bayramlarından esinlenen grup üyeleri, Ortadoğu konjonktürü ve Türkiye’nin geçiş döneminde olmasından yola çıkarak albüme bu ismi vermiş. Grubun solistlerinden Vedat Yıldırım, kaotik bir geçiş döneminde olduğumuzu belirterek, “Biz bahar albümüyle bu topraklarda umutların tekrar yeşermesini istiyoruz.” diyor.

    Kardeş Türküler, seçtikleri türkülerin çeşitliliğinde, sunumlarında her zaman ‘halkların kardeşliği’ sloganını dillendiriyor. En önemli ilkeleri, her kültüre eşit mesafede durmak. Fakat farklı kültürlerin türkülerini seslendirdikleri halde daha çok Kürtçe parçalarla tanınıyorlar. Grubun üyelerinden Feryal Öney bunu, çıkış dönemleri olan 1990’lardaki kimlik mücadelesine bağlıyor; “O dönemde yapılan kimlik mücadesi daha çok Kürtler üzerindendi. Bu nedenle bizim çalışmalarımızda da daha çok Kürtçe parçalar dikkat çekti.” Öney, diğer bir sebep olarak da grup üyelerinin Kürt kültürüne ve diline hakim olmasını gösteriyor.

    Vedat Yıldırım da ilk albümlerindeki parçaların Kürtçe ve Türkçe ağırlıklı olduğunu kabul ederek, “Çünkü o dilleri daha iyi biliyoruz.” diyor. Bunun, kadrodaki insanların yönelimlerine bağlı olduğunu vurgulayarak, “Örneğin grup içinde Balkan müziği ile ilgilenen varsa bu bizim yaptığımız çalışmalara yansıyor. Kültürel ifadeyi ortaya koyabilecek insanların var olması, yapılan çalışmaları etkiliyor.” diyor.

    Bu durumu pozitif ayrım olarak değerlendiren grup, yaklaşımlarının milliyetçi bir tavra dönüşmemesine özen gösteriyor. Feryal Öney, “Muhaliflik eşittir Kürtlük olarak algılamıyoruz ve bunu yapmak istemiyoruz. Şu an için böyle bir görüntü var; fakat biz farklı alan ve beste çalışmalarıyla bunu telafi etmeye çalışıyoruz.” diyor. Vedat Yıldırım ise her kültüre aynı mesafede durmalarının gerektiğini vurguluyor. “Bizim için sadece Kürtçe ile ön plana çıkmak doğru değil. Biz kültürler arasındaki hiyerarşiye karşı bir oluşumuz.” diyor.

    Şimdiye kadar daha çok Alevi müziklerini dinlemeye alışık olduğumuz grup, son albümleri ‘Bahar’da bir ilahiye de yer vermiş. Zengin bir geleneğe sahip tarikat müziğinden örneklerin olmadığı konusunda eleştiriler aldıkları için ilahi okumaya karar vermişler. Parçayı seslendirmeden önce yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldırım, bundan sonra benzer çalışmaları daha da artıracaklarını söylüyor.


    Değişim kaçınılmaz ama...

    Yaşadığımız topraklar köklü bir geçmişe sahip. Yaşananların hepsi zamanla bir kültürel modelin de ortaya çıkmasına sebep oluyor. “Kardeş Türküler” bu kültürel modelin müzikalini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Grubun müzisyenlerinden Özgür Akgül, bunun çok da kolay olmadığı görüşünde: “Bunu dengeli yapabilmek önemli. Halkların kültürel geçişliliğini de farklılıklarını da ortaya koymak gerekiyor.” Türkülerle geçmişte yaşananları bugünün meseleleri ile yoğurarak hissettirmeye çalışan grup, bunu farklı enstrümanlar kullanarak ve parçalara kendi yorumlarını katarak gerçekleştiriyor. Türkülerin özünü bozmamaya dikkat ediyor.“Değişim kaçınılmaz ama bunun karşısında özgün, değişimi hazmeden denemelerin çıkması gerekiyor.” diyen Akgül, bunu yapabilmek için de bilgi sahibi olmanın gerektiğinin altını çiziyor.

    Kardeş Türküler grubu, yaptıkları işi sağlam zemine oturtabilmek için halktan kopmamaları gerektiğine inanıyor. Aksi takdirde türkülerin içe kapanarak soğuk bir çalışmaya dönüşeceği endişesini taşıyorlar. Bu nedenle seslendirdikleri türkülerin sahipleriyle de iletişimi koparmıyor, o kültürlerin insanlarına ulaşabildikleri ölçüde duygularına temas etmenin de mümkün olacağına inanıyorlar. Her ne kadar türküleri gidip yerinde derlemeyi tercih etseler de bu imkanları her zaman bulamıyorlar.

    Geleneksel müzikle ilişkisini koparmayan kültürler zamanla kendi müzik formlarını da oluşturabiliyor. Zencilerin dinî müziklerinden ortaya çıkan ‘soul müzik’, Jamaikalıların Afrika’ya dönme isteklerini dile getirmek adına ürettikleri ‘Reggae’ bunlara örnek. ‘Kardeş Türküler’ grubu, Türkiye’de de geleneksel müziklerden yola çıkarak belli formların ortaya çıkarılması gerektiğine inanıyor. Serüvenlerini de bu arayışlarıyla açıklıyorlar. Almak istedikleri yolun bilincinde kararlıkla ilerliyorlar. Geçmişten günümüze ulaşan ortak duygularımızı, acılarımızı, sevinçlerimizi notalara döküyor ve hayatın her anını türkülere sığdırmaya devam ediyorlar.


    Tuba Özden DENİZ

    Haftalık Haber Dergisi Aksiyon
    Sayı: 553 – 11.07.2005

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 05-05-2019, 23:42   #5
    Can Dost
    Üyelik Tarihi: Mar 2018
    Bulunduğu Yer: Mühlacker
    Mesajlar: 241
    Tesekkür: 7
    5 mesajina 5 kez tesekkür edildi
     ali bey isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    paylasim icin teşekkürler

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 07-12-2019, 11:18   #6
    Üye
    Üyelik Tarihi: Nov 2013
    Bulunduğu Yer: BURSA
    Yaş: 53
    Mesajlar: 80
    Tesekkür: 38
    3 mesajina 9 kez tesekkür edildi
     tuzruhi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Teşekkürler..

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 21-03-2020, 12:19   #7
    Dost
    Üyelik Tarihi: May 2019
    Bulunduğu Yer: Ankara
    Mesajlar: 34
    Tesekkür: 108
    4 mesajina 15 kez tesekkür edildi
     Adacan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Teşekkürler emeğinize.....

      Alıntı ile Cevapla
    Cevapla

    Tags
    kardeş, türküler


    Yetkileriniz
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodları Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık



    Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:06 .
    Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
    Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

    Modified by HAKANDOST

    eXTReMe Tracker




    Valid XHTML 1.0 Transitional


    Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1