Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz (http://www.dostunsayfasi.com/sanatcilarimiz-ozanlarimiz-sairlerimiz/)
-   -   aşık veysel (http://www.dostunsayfasi.com/sanatcilarimiz-ozanlarimiz-sairlerimiz/7667-asik-veysel.html)

dostefsane 16-04-2007 19:38

aşık veysel
 
Hayatı






Aşık Veysel ŞATIROĞLU
Aşıklık geleneğinin unutulmaya yüz tuttuğu bir zamanda ortaya çıkan ve 20. yüzyıl Türk Halk Şiirinin önde gelen siması olarak kendini kabul ettiren Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas İli Şarkışla İlçesinin Sivrialan Köyünde Dünyaya gelmiştir. Babası Karaca Ahmet, Annesi Gülizar Hatundur. Yedi yaşına kadar akranları gibi sağlam ve gürbüz olan Veysel bu yaşta yakalandığı çiçek hastalığı sonucu sol gözünü kaybeder. Hastalıktan etkilenen sağ gözüne perde iner. Bu gözü ile nisbeten görebilirken, sağım esnasında annesini beklemekteyken ineğin vurması sonucu sağ gözünü de tamamen kaybeder.

Karanlık ve ızdırapla tanışan Veyseli düştüğü boşluktan kurtarmaya çalışan Baba Karaca Ahmet, oğlunu 10 yaşında bağlama ile tanıştırır. İlk dersini köylüleri Molla Hüseyinden daha sonra da baba dostu Çamşıhlı Ali Ağadan alan Veysel 1933 yılına kadar Pirsultan Abdal, Aşık Kerem, Karacaoğlan, Yunus Emre ve Emrah gibi tanınmış ustaların eserlerini çalıp söyler. Yıllar geçmektedir. 1919 yılında 25 yaşında ilk evliliğini yapar. İki yıl aradan sonra annesi ve babasını kısa aralıklarla kaybetmesi onu derin acılara ve çaresizliğe sürükler. Sonrasında eşinin de kendisini terketmesiyle Veysel daha da yıkılır. 1921 yılında hayatını ikinci eşi Gülizar Hanımla birleştiren genç Veyselin bu evliliğinden ikisi erkek altı çocuğu olur.

Ömrü yoksulluk ve çilelerle geçen Veysel, köyünden ilk defa ayrıldığı 1933 yılında Sivas Aşıklar Bayramına katılır. "Türkiyenin İhyası Hazreti Gazi" Şiiriyle dikkat çeker. Ahmet Kutsi Tecerin ilgisine mazhar olan Veysel, Köy Enstitülerinde bir süre saz öğretmenliği yapar. Bu yıllar hasret şiirlerinin birikimini oluşturur.

Şiirlerinde birlik ve bütünlük mesajları veren, bilim ve teknolojiyi önemseyip benimseyen Veysel, özünde ve sözünde samimidir. Karanlıklar dünyasından aydınlıklar çıkarırken sevecendir. Sadık yarim dediği kara toprakta yeşerttikleriyle murada eren Veysel, bilinçli bir ziraatçidir.

Yarım yüzyıldan fazla sanatına gönül vermiş olması karşılıksız bırakılmamıştır. 1965 yılında TBMM Ana Dilimiz ve Milli Birliğimize katkılarından dolayı özel kanunla Vatan Hizmet tertibinden Ona maaş bağlamıştır.

Aşık Veysel 21 Mart 1973 tarihinde sadık yari kara toprakla kucaklaşarak aramızdan ayrılmıştır.






a

melike1907 17-04-2007 15:29

o görmeyen gözüyle neler başarabilmiş.
bağlamayı ustalıkla çalabildiği gibi nice güzel eserlerde bırakmış
tskler paylaşımın için

dostefsane 17-04-2007 17:39

halısın dost ozanımız görmeyen gözüyle ne türlü türküler ne türlü şiirler yazmış

HAWIN_ZEL 17-04-2007 18:21

herhalde yurek gozuyle bakmak bu olsa gerek asik veysel de bunu basarmiş hayat dolu bir ozanimiz emegine saglik dost

banuuuu 01-05-2007 15:26

meraba birşey sormak istiyorum aşık veyselın salını salını gelen efendim adlı turkusunu birturlu bulamıyorum bulabileceğim bir yer varsa ve bana en kısa zamandacevap verirseniz cok sewwiniriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim:)

dostefsane 01-06-2007 17:22

dost o türküyü ancak türkülerimiz yada diğer bölümlerdedir orda olabilir belki

malatyali 02-06-2007 12:11

eline sağlık dostefsane gerçekten guzel bir konu şeçmişsiin.değerli ozanımız gerçekten çok buyuk bir insandı.allah rahmet eylesin.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:48 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1