Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 15-10-2019, 04:54   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2013
Bulunduğu Yer: artvin
Mesajlar: 4,651
Tesekkür: 7732
1214 mesajina 1746 kez tesekkür edildi
  seyyid isimli üye çevrimiçidir (Online)
Tanımlı Ali Kızıltuğ


siteadi.com - Ali Kızıltuğ





Halk ozanı Ali Kızıltuğ, 1944 yılında Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde dünyaya geldi.


“Asrı Gurbet Harab Etmiş Köyümü” isimli ilk plağını 1969 yılında dolduran sanatçının, bugüne kadar 103 plak ve 87 kaseti yayınlandı. 1969 dan bu yana sadece kendi eserlerini seslendiren sanatçı, 1971 yılında İstanbul Tepebaşında yapılan ve tüm ozanların katıldığı bir atışma yarışmasında birinci seçilmişti. Kızıltuğ’un 2 binin üzerinde eseri bulunmakta ve bunların 550’si başka sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.


Ali Kızıltuğ, kendini şöyle anlatmıştı:


Merhaba Çok Değerli Türkü Dostlarım


Ben Ozan Ali Kızıltuğ. 1944 yılında Sivas ili Divriği ilçesi Mursal köyünde dünyaya geldim. 1958 yılında bağlama çalmaya başladım. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyümdeki Abbas Usta’dan öğrendim. İlk yıllarımda başka âşıkların eserlerini ve yöresel türküleri seslendirdim.


1969 yılında “ASRI GURBET HARAP ETMİŞ KÖYÜMÜ” isimli plağım çıktı.

Günümüze kadar 103 plak ve 87 albümüm yayınlandı. Yaklaşık 2160 eserim bulunmakta ve bunlardan 152 den fazlası diğer sanatçılar tarafından seslendirildi. 1969’dan bu yana sadece kendi eserlerimi seslendiriyorum. Eserlerimi hazırlarken genellikle önce şiir olarak yazıp sonra onları besteliyorum. Ancak doğaçlama da çalıp söylüyorum.


Âşık Veysel Şatıroğlu ve Âşık Mahzuni Şerif beni en çok etkileyen âşıklardır. Uzun sap bağlamamı hüseyni düzeninde çalıyorum.

“BAYKUŞLARA KALAN KÖY” ve “SORMA EFENDİM” adında iki kitabım yayımlandı. Diğer eserlerimi de kitap olarak yayınlamayı düşünüyorum. Memur emeklisi ve 4 çocuk babası olarak halen Ankara’da ikamet ediyorum.


Başarılarımdan dolayı aldığım ödüllerden bir kısmını söylemek isterim


1971 yılında İstanbul tepebaşında yapılan ve tüm ozanların katıldığı bir atışma yarışmasında birinci seçildim. Aynı yarışmada hürriyet gazetesi tarafından ödüle layık görüldüm. 2009 yılında Ankara Gazi Üniversitesi’nde Divriği Vakfı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda “YAŞAYAN EN ÜNLÜ OZAN ÖDÜLÜNE” layık görülerek plaketi ise Sayın Kemal Kılıçtaroğlu tarafından verildi. 2011 yılında İstanbul’da “Sivaslı Sanatçılar Birliği” tarafından düzenlenen “USTAYA SAYGI” isimli programda yılın ozanı seçilerek dernek başkanı Ünal Daşlık tarafından onur plaketi verildi. 2012 yılında “ANKARA HALK OZANLARI DERNEĞİ” başkanı Kenan Şahbudak tarafından “Ustaya Saygı” ve “YILIN OZANI ÖDÜLÜ” verildi.


Hayata bakışımı da şöyle ifade edebilirim.

“Ne yârimden vazgeçtim, ne sazımdan, ne de vatanımdan vazgeçtim. Nasıl Mursal’dan geldiysem o mazlum, sefil, tertemiz bir köylü çocuğu isem şimdi de aynıyım.”


'ÇOCUKLARIM KİMLİĞİMDEN ÇOK ÇEKTİ'


Alevi ozanlardan Ali Kızıltuğ, 2006 yılında verdiği bir röportajda çocuklarını Ali Kızıltuğ'un ismi nedeniyle çok uğraştırdıklarını söyleyerek yaşadıklarını paylaşmıştı. Ali Kızıltuğ, 1973'te yerleştiği Ankara'da, memur olarak girdiği Mamak Belediyesi'nden dört yıl önce 'uğradığı baskılar yüzünden' emekliliğini istemiş:

"Dört yıl önce belediye AKP'ye geçmeden önce yazıişleri müdür yardımcısı olarak görev yapıyordum. AKP'liler gelince beni ve üç Alevi arkadaşımı 'temizlik işlerine' kaydırdılar. Gün boyu bulmaca çözer olduk. Telefonumu bağlamıyorlar, çay istediğimizde 'Su soğuk' diyorlar, arabalarımızı yıkamamıza izin vermiyorlardı. Bir gün geldim, odamı dağıtmış, radyomu kırmışlar. Müdüre şikâyet ettim. Odayı gören müdür, 'Öyle icap etmiş, öyle olmuştur' dedi. Tam bir sene mücadele ettik. Bunun üzerine 3 bin 500 YTL dışarıdan ödeyip emekli oldum. Topu topu 600 YTL alabildim..."



HAKSIZLIK DİZİSİ


Kızıltuğ'un 'veliahtı' oğlu Mustafa Kızıltuğ da babasının adı, soyadı ve Alevi kimliği yüzünden mağdur olduğunu söyleyerek, "İki oğlum, Serhat ve Mustafa, Ankara'da, Abidinpaşa Lisesi'nde okudu. Müdür bunları çağırmış, 'Soyadınızı değiştirin' demiş. 'Kızıl', Aleviliği, 'Tuğ' da bayrağı temsil ediyormuş. Çocuklarımı benim adım yüzümden çok uğraştırdılar. Mustafa, üniversiteyi bitirince Ankara Şeker Fabrikası'nda işe girdi. Önce Kırşehir'e sürdüler. Üç ay kaldıktan sonra yine aynı nedenlerle Erzincan'a sürdüldü. Gittiği hiçbir yerde evinin boyası kurumuyordu. Altı ay sonra Yozgat'ın Sorgun ilçesine yollandı. Sonra bırakmak zorunda kaldı" demişti.


13 Aralık 2017 yılında uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşmüş 73 yaşında vefat etmiştir.


Kitapları
  • Sorma Efendim
  • Baykuşlara Kalan Köy
Ödülleri
  • 1971 Atışma Yarışmasında birincilik.
  • 2009 yılında Ankara Gazi Üniversitesi’nde Divriği Vakfı tarafından düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda “Yaşayan En Ünlü Ozan Ödülü”
  • 2011 yılında İstanbul’da “Sivaslı Sanatçılar Birliği” tarafından düzenlenen “Ustaya Saygı” isimli programda yılın ozanı ödülü.
  • 2012 yılında “Ankara Halk Ozanları Derneği” “Ustaya Saygı” ve “Yılın Ozanı Ödülü”



GELELE

Asri gurbet harap etmiş köyümü
Bülbül gitmiş baykuş konmuş gelele
Ben ağayım ben paşayım diyenler
Kapıları kitlemişler gelele

Bir ev burda bir ev karşıda kalmış
Hele sorun bizim komşular n’olmuş
Kırk senelik ağaç kurumuş kalmış
Bizim ele benzemiy gız gelele

Saz elimde şu elleri gezerdim
Dertli idim bazı destan yazardım
Sen Ali'ysen niye saçın ağarttın
Kızıltuğ'a benzemiyor gelele

  Alıntı ile Cevapla
Eski 20-04-2024, 15:40   #2
Dost
Üyelik Tarihi: Oct 2010
Mesajlar: 1,416
Tesekkür: 3482
15 mesajina 65 kez tesekkür edildi
 HüseyinDost isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

eline sağlik dost

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:44 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1