Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 26-05-2019, 14:15   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Apr 2010
Mesajlar: 1,058
Tesekkür: 1044
237 mesajina 848 kez tesekkür edildi
 murican isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Türkiye’nin Özgün Projesi: Köy Enstitüleri


siteadi.com - Türkiye’nin Özgün Projesi: Köy Enstitüleri

1935 yılında Türkiye’de eğitimin yaygınlaşmasına yönelik birçok karar alındı. Bunlardan en önemlisi ise askerliğini çavuş veya onbaşı olarak yapmış olanların yapılacak olan öğretmen okullarında eğitilerek öğretmen olmalarını sağlamaktı. Proje kapsamından 1937 yılında CHP yönetimi ve Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan, ilki Eskişehir-Çifteler olmak üzere İzmir, Edirne ve Kastamonu’da toplamda dört tane Köy Öğretmen Okulu açtı.




Saffet Arıkan’ın ardından Mili Eğitim Bakanlığı görevine Hasan Ali Yücel getirildi. Proje İsmet İnönü himayesinde daha da geliştirilerek Köy Enstitüsü projesine dönüştürüldü. Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte geniş ve tarıma elverişli arazilerde Türkiye’de özellikle seçilen 21 bölgede Köy Enstitüleri açtı. Türkiye ekonomisinde 21 okulun aynı anda kurulup hizmete açılması imkansız olduğu için okulların kuruluşunda enstitülere alınan öğrenciler yapım işlerinde ve örnek tarım uygulamalarında görev aldılar.



Projenin temel amacı Türkiye’de %5 olan okuryazarlık oranını daha yüksek seviyelere getirmekti. Temel hedef ise çocuklara temel eğitimin dışında hayata dair tüm yetkinlikler kazandırılarak başka köylere öğretmen yetiştirmekti. Köy Enstitüleri’nde okutulan derslerin %50’si kültür, %25’i tarım, %25’i de teknik derslerdi. Kültür dersleri kapsamında Türkçe, tarih, coğrafya, yurttaşlık bilgisi, matematik, fizik, kimya, tabiat ve okul sağlık bilgisi, yabancı dil, el yazısı, resim-iş, beden eğitimi ve ulusal oyunlar, müzik, askerlik, ev idaresi ve çocuk bakımı, öğretmenlik bilgisi eğitimleri; tarım dersleri kapsamında tarla ziraatı, bahçe ziraatı, fidancılık, meyvecilik ve sebzecilik bilgisi, sanayi bitkileri ziraatı, zooteknik, kümes hayvanları bilgisi, arıcılık, ipek böcekçiliği, balıkçılık, su ürünleri bilgisi ve ziraat sanatları eğitimleri; teknik dersler kapsamında köy demirciliği (nalbantlık, motorculuk), köy dülgerliği (marangozluk), tuğlacılık, kiremitçilik, taşçılık, kireçcilik, duvarcılık, sıvacılık, betonculuk, dikiş-biçki, nakış, örücülük ve dokumacılık eğitimleri veriliyordu.



Köy Enstitüleri’ne öğretmen yetiştirmek amacıyla 1942-43 öğretim yılında Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne bir Yüksek Köy Enstitüsü eklendi. Köy Enstitüleri’nin en başarılı öğrencileri, öğretmenler kurulu kararı ve sınavla üç yıllık bu okula alındı. Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde Türkiye’nin en seçkin eğitimcileri, üniversite öğretim üyeleri ve devlet yöneticileri görev aldı. Derslerin bir bölümü Ankara’daki bazı fakülte ve yükseköğretim kurumlarında görülüyor, bazı uygulamalı dersler ise ilgili devlet kuruluşlarında işleniyordu.

Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nden 774 sağlıkçı mezun oldu. Tüm Türkiye’de 1940-1954 ise 6.875 eğitmen, 1.398’ü kadın, 15.943’ü erkek olmak üzere toplam 17.341 öğretmen yetişmişti. Ayrıca 15.000 dönüm tarlada üretim yapılmış, 750.000 yeni fidan dikilmişti. 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane yapılmıştı.



1946 yılında, komünistleri, Köy Enstitüleri’ni, köy çocuğu ve Enstitü çıkışlı köy öğretmenlerini koruduğu gerekçesiyle sürdürülen saldırılar karşısında CHP tarafından da yalnız bırakılan Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı görevinden istifa etmesinin ardından yerine Reşat Şemsettin Sirer getirildi.



Sirer’in gelmesinin ardından önce Hasanoğlu Yüksek Köy Enstitüsü kapatıldı. Ardından pek çok öğretim üyesi çocuklara ideolojik eğitim verdiği ve taze beyinleri bulandırdığı iddiasıyla görevinden uzaklaştırılıp yerlerine başkaları getirildi. İsmail Hakkı Tonguç’un da görevden alınmasının ardından Köy Enstitüleri’nin ayakta durması zor gözüküyordu.



Demokrat Parti’nin iktidar olmasının ardından Köy Enstitüleri’ne bağlı eğitim ve sağlık kursları kapatıldı. Birkaç yıl sonra da çıkarılan 6234 sayılı yasayla 27 Ocak 1954’te Köy Enstitüleri tümüyle kapatıldı. Köy Enstitüleri’nin adı İlköğretmen Okulu olarak değiştirildi.

  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi murican üyemize tesekkür ettiler
HÜLYADOST (27-05-2019)
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:47 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1