Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 06-10-2007, 20:49   #1
Dost
pınar09 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Yaş: 37
Mesajlar: 3,610
Tesekkür: 201
173 mesajina 805 kez tesekkür edildi
 pınar09 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı 2050'de iki dünya gelecek...

"2050'de iki dünya gerekecek"
siteadi.com - 2050'de iki dünya gelecek...

Uluslararası çevre örgütlerinden Dünya Doğayı Koruma Fonu (WWF), insanlığın Dünya'nın kaynaklarını hızla tükettiği uyarısında bulunarak, 2050 yılındaki talebi karşılayabilmek için bir değil iki gezegen gerekeceğini savundu.

Örgütün iki yılda bir yayımladığı Yaşayan Gezegen (Living Planet) raporunda dünya kaynaklarının yerine yenisinin konmasının mümkün olmadığı bir hızda tüketildiğine dikkat çekildi.

Örgüt, doğal ekolojik sistemlerin görülmemiş bir hızla yok olduğunu; bu hızla gidilirse sistemin yüzyılın ortalarında çökebileceğini bildirdi.

En büyük değişim BAE ve ABD'den

Raporda ekolojik sistem üzerindeki etki nüfusa oranlandığında, kişi başına en büyük etkiyi Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptğı kaydediliyor.

Çin, halihazırda bu listede 66. sırada yer alsa da, WWF hızla büyüyen ülkenin dünya kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından önemli rol üstlenmesi gerektiğini savunuyor.

Raporun yazarlarına göre, önümüzdeki 50 yılda tüm dünya İngiltere'deki yaşam standartları ile yaşıyor olursa, talebi karşılamak üzere Dünya gibi üç gezegen olması gerekir. Varolan koşullarda bile, iki gezegenlik kaynağa ihtiyaç duyulacağı kaydediliyor.

Londra Zooloji Topluluğu (ZSL) ve Global Footprint Network adlı çevre kuruluşunun da katkısıyla hazırlanan raporda veriler iki göstergeye göre hesaplanıyor:

* Yaşayan Gezegen Endeksi - Dünya'nın ekolojik sistemlerinin sağlığı hesaplanıyor
* Ekolojik Ayakizi - İnsanların dünya kaynaklarının ne kadarını kullandığı ölçülüyor


Yaşayan Gezegen Endeksi için omurgalı balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memelilerden 1.313 türün sayıları izleniyor. Uzmanlar 1970- 2003 yılları arasında türlerin yüzde 30 oranında azaldığını belirlediler.

Ekolojik Ayakizi ise biyolojik yaşam sağlayan toprak ve suyun miktarını, gıda, kereste, barınak gibi talepler ve insan eliyle yaratılan kirliliğin doğada ne ölçüde giderilebildiğine bakarak değerlendiriyor.

Raporda, ekolojik ayakizinin Dünya'nın kapasitesini 2003 itibariyle yüzde 25 oranında aştığı ve yeryüzünün artık artan talebe yanıt verebilecek durumda olmadığı belirtiliyor.

Raporun editörleri arasındaki Londra Zooloji Topluluğu'ndan Jonathan Loh, canlı türlerindeki azalmanın tropik bölgelerde daha bariz şekilde görüldüğünü vurguladı.

Rapor, iki göstergeden yola çıkarak toplam beş senaryo geliştirdi. En kötümser senaryo hiç bir şeyin değişmediği öngörüsü ile en iyimser senaryo sürdürülebilir toplum yapısına geçişin sağlandığı varsayımıyla hazırlandı.

En kötümser senaryoda yazarlar 2050'de insanlığın ihtiyaçlarının Dünya'nın sağlayabileceklerinden iki kat fazla olacağını öngörüyorlar.

Sürdürülebilir toplum yapısına yönelmek için ise enerji üretimi, ulaşım ve konut gibi alanlarda şimdiden kaydadeğer ve etkili adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.


__________________
Ben bir ırmağım, dağlardan coşarım
Akma deme bana, ben akarak yaşarım
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
2050de, dünya, gelecek, iki


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:48 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1