Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

 
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Prev Önceki Mesaj   Sonraki Mesaj Next
Eski 05-12-2007, 07:45   #1
Dost
tufan - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Aug 2007
Bulunduğu Yer: Ankara
Yaş: 43
Mesajlar: 730
Tesekkür: 0
14 mesajina 47 kez tesekkür edildi
 tufan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Gizli Kriz!...

RADİKAL -
siteadi.com - Gizli Kriz!...
İSTANBUL- Enflasyon yaz sonunda başlattığı tırmanışını sürdürüyor. Türkiye'de kasım ayı itibarıyla aylık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 1.95, üretici fiyatlarında ise yüzde 0.89 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyatlarındaki artış kasımı son üç yılın (37 ay) en pahalı ayı yaptı. Kasım, aynı zamanda son beş yılın da en pahalı kasım ayı oldu.
Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8.4, ÜFE'de ise 5.65 olarak gerçekleşti. Böylelikle enflasyon rakamının yıl sonunda Merkez Bankası'nın enflasyon patikasındaki yüzde 6'lık üst sınırı aşacağı da ortaya çıktı. Merkez Bankası bu durumda 2008 yılı Ocak ayında hükümete yazacağı bir mektupla enflasyon hedefinin neden tutmadığını ve alınması gereken önlemleri anlatacak.


Tütünde artış yüzde 6.51
TÜFE enflasyonunun önemli oranda yükselmesinde alkollü içecekler-tütün grubunda fiyatların yüzde 6.51 oranında artması etkili oldu. Ekim sonunda hükümetin akaryakıt ve tütündeki (sigara ve diğer tütün mamulleri) ÖTV oranlarında yaptığı artış önce ürün fiyatlarına, kasım ayında da enflasyona tam anlamıyla yansıdı. Giyim ve ayakkabı grubu ise en yüksek fiyat artışının görüldüğü ikinci grup oldu. Bu gruptaki yüzde 4.3'lük artışta kış mevsimi nedeniyle piyasaya çıkan yeni ürünlerin fiyatları etkili oldu. Konut grubundaki fiyat artışı ise yüzde 4.01'e ulaştı. Bu gruptaki yüksek enflasyonun en önemli nedeni kasım ayında yapılan ve yüzde 14.3'e ulaşan su zammı. ÖTV artışının yanı sıra dünyada tırmanan petrol fiyatları nedeniyle geçen ay ortalama yüzde 10 civarı fiyatı artan akaryakıt ürünleri ise ulaştırma grubundaki enflasyonu yüzde 2.50'ye fırlattı.


Yükselenler çoğunlukta
TÜFE'de kasımda endekste yer alan 447 maddeden, 58 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 294 maddenin ortalama fiyatında artış, 95 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti. Öte yandan ÜFE endeksinde yer alan maddelerin önemli bölümünün de fiyatlarında artış yaşandığı gözlendi. Kasım ayında endekste yer alan toplam 759 maddeden, 191'inin ortalama fiyatında değişim gözlenmezken, 309 maddenin ortalama fiyatında artış oldu. Toplam 259 maddenin fiyatında ise düşüş yaşandı.
TÜFE'nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge yüzde 2.49 ile İstanbul oldu. 11 aylık döneme göre yüzde 9.44 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan en pahalı bölge olurken, yıllık bazda ise yüzde 10.07 ile ilk sırayı Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesi aldı.


Artış korkutmadı
Kasım enflasyonundaki artışı korkutucu görmeyen ekonomistler şu görüşleri dile getirdi:
Oyakbank ekonomisti Sengül Sonek: Çekirdekte de biraz kötüleşme var ama alt kalemlerde ÖTV ve su zammı çok etkili gözüküyor, biraz da ulaşım yüksek, oradan ciddi bir katkı gelmiş. Temkinli olmakta fayda var ama panik bir döşüş değil bence. Enflasyonda artış eğilimi değil de düşüş eğiliminin biraz daha yavaşlaması var. Bu ayki özel durumun etkisi var. O yüzden Merkez Bankası'nın temkinli bakışını koruyup indirim yapabileceğini düşünüyorum hâlâ."
Fortis Bank ekonomisti Erkin Işık: Çekirdek göstergelerde hafif bir bozulma var. Hizmet fiyatlarında çok sınırlı bir artış olmasına karşın önceki aylardaki iyileşme eğilimi durmuş görünüyor. Bu veriler çok olumsuz olmamakla birlikte Merkez Bankası'nın eli faiz indirimi konusunda eskisi kadar rahat değil. Ancak esas önemli olan beklentilerin nasıl etkileneceği. Son beklenti anketindeki gibi beklentiler bozulmaya devam ederse faiz indirimi konusunda daha temkinli hareket etmek durumunda kalabilir."


Piyasada tepki yok
TÜFE'nin kasım ayında yüzde 2'ye kadar yükselebileceği beklentisi fiyatlara yansıtılmış olduğundan dolayı piyasa enflasyon rakamına pek fazla tepki vermedi.
Dolar/YTL, hafif gerileyerek 1.1825/40 YTL seviyesine inerken 5 Ağustos 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi de yarın (bugün) valörlü işlemlerde ise kapanış seviyesine göre değişmedi.


Aslında yaşanan gizli kriz gözler önünde ülke ekonomisi çok iyiymiş gibi gösteren bir hükümet ve onun yalakası basın Türkiyede herşeyin ne kadar güllük gülüstanlık olduğunu ekonominin çok iyi durumdaolduğunu yazıyor yada arada bir aradan çatlak bir ses çıkıpda kardeşim ekonomimizin neresi iyi dediği zaman hemen ya PKK yada terörist bir eylemi gündeme getirip insanlarımızın kafası karıştırılıyor.

Aslına bakıldığı zaman bu yaşanan gizli kriz küçük esnafı daha ço etkilemekde arkasında belirli bir dayanacağı para gücü olmayan küçük esnaflar bu tür krizlerde ya kapatıyor kepenkleri yada kapatma eşiğine geliyor, ve şu an durum budur ekonomimizin neresi iyi anlamadım :S

__________________
Bir insanı bir yere kapatmak suçtur ama
kapattıgınız bir suçluysa, bu bir cezadır.
Yani aslında her ceza biraz da suçtur ve
her suç aynı zamanda ceza!
.................................................. ...............................


Aşkları da devralır mı
kalp nakli yaptıranlar?


Yılmaz Erdoğan

http://www.dostunsayfasi.net/image.php?type=sigpic&userid=10995&dateline=119934  7940

Konu Daywalker tarafından (05-12-2007 Saat 10:11 ) de değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
 

Tags
gizli, kriz


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:09 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1