Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 08-02-2008, 15:44   #1
Dost
cilek_22 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Bulunduğu Yer: ev.
Mesajlar: 1,720
Tesekkür: 113
98 mesajina 198 kez tesekkür edildi
 cilek_22 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Bilimin çözemediği 10 sey

Modern tip artik pek çok hastaligin çaresini buluyor, son 10 yilda teknolojide gelinen nokta hayal sinirlarimizi zorluyor. Ancak bütün bu sevindirici gelismelere karsin, evren ve güzel gezegenimiz Dünya, hikmetini bir türlü çözemedigimiz sirlarla dolu. Üstelik bu konularda yürütülen çalismalar, arastirmalar da en azindan yakin gelecekte pek umut verici görünmüyorlar. Amerikan LiveScience dergisinde, yüzyillardir gizemi çözülmeye çalisilan, varligi ve yoklugu tartisilan, somut kanitlara sahip olunamadigi için ‘sir’ olarak kalmayi sürdüren, bilimin bir türlü kesin ve akla yatkin bir açiklama sunamadigi tuhaf, ürpertici, merak uyandirici, en çok konusulan ‘10 Gizemli Olgu’nun listesi yayimlandi. Hayaletlerden UFO’lara, psisik güçlerden ‘déjà vu’ duygusuna kadar tartisilan ve açiklanamayan 10 fenomen sizi bekliyor.
siteadi.com - Bilimin çözemediği 10 sey

1 - BEDEN / ZIHIN BAGLANTISI
Bir efsaneye dönüsen ‘plasebo etkisi’ zihinle beden arasindaki muhtesem iliskinin en basit kaniti. Bu etki kendini söyle gösteriyor: Sahte, yani aslinda ilaç olmayan bir ilaç aldiklarindan habersiz denekler, dertlerine derman olacak bir hap ya da surup içtiklerini düsündüklerinden kendilerini daha iyi hissediyorlar. Üstelik etki kimi zaman bununla da kalmiyor, tibbi belirtilerde de düzelme görülüyor. Bazen de bu ‘yalanci’ ilaçlarin ise yaradigini kanitlamak istercesine, içtiklerinin etkisiyle aci çekiyorlar. Plasebo deneklerine bakinca, insan ister istemez, zihin neye inanirsa bedeninin de onu yasadigina hüküm getiriyor. Pek çok uzman, zihnin yardimiyla bedenin kendi kendini iyilestirebilme kabiliyetinin, modern tibbin yaratabilecegi bir ‘mucize’den kat be kat büyüleyici olduguna inaniyor.

2 - HAYALETLER
“Ölü insanlar görüyorum” repligiyle zihnimize kazinan ‘Altinci His’ filminden, lisedeyken ev partilerinde pek çogumuzun katildigi masum ruh çagirma seanslarindan, çocukken masal gibi dinledigimiz korkulu hayalet hikâyelerine kadar ruhlar üzerine hep konusulur. Hayaletlerin varligi hakkinda ciddi bir kanit olmamakla birlikte, onlari gördügünü, onlarla konustugunu, onlarin fotograflarini çektigini israrla anlatan -içten ya da degil- sahitler, pek çogumuzun yakin çevresinde bile mevcut.

3 - DEJA VU
Fransizca bir kelime olan ‘déjà vu’, Türkçede ‘daha önce görülmüs’ anlamini tasiyor. Açiklamak istedigi durum ise su: Özel bir ani ya da birtakim kosullari, ayni sekilde daha önceden de yasamis oldugunuzu hissetme hali. Herkesin hayatinda bir ya da birkaç kez yasadigi bu duygu, sasirtici, anlasilmaz, gizemli ve evet ürkütücüdür. Birçok kisi ‘déjà vu’ hissini psisik bir deneyim olarak algilar. Birçok kisiye göre ise bunlar, önceki hayatlarimizdan davetsiz çikip gelen anlik karelerdir. Arastirmacilar ‘déjà vu’ ile ilgili bazi açiklamalar yapmaya çalissalar da, bu tuhaf hissin nedeni, bir gizem olmayi sürdürüyor.

4 - TAOS UGULTUSU
ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan küçük Taos kentini ziyaret eden bazi turistler ve vatandaslar, yillardir, çöl havasinda gizemli, güçsüz, düsük frekansa sahip bir ugultu ve titresim duyduklarini anlatiyorlar. Bu iddiada bulunanlar, Taos vatandaslarinin sadece yüzde ikisini olusturuyor. Bazilari bunun çöldeki garip birtakim akustik sorunlarindan kaynaklandigini düsünürken, bazilari da bir çesit kitle histerisi ya da ugursuz bir sir olduguna inaniyor. Duyuldugu iddia edilen sese ister vizilti, ister ugultu, ister titresim deyin; ister psikolojik, ister dogal, ister dogaüstü olduguna inanin... Hakkinda bilinen bir tek gerçek var: O da simdiye kadar hiç kimsenin bu garip sesin kökenini ortaya çikaramadigi.

5 - DUYU ÖTESI ALGI
Hem Dogu, hem de Bati toplumlarinda, bazi insanlarin bir çesit psisik güçleri olduguna inaniliyor. Bugüne dek psisik güçleri oldugunu iddia eden kisiler, arastirmacilar tarafindan pek çok teste tabi tutuldu. Ancak elde edilen sonuçlar her seferinde ya olumsuz ya da muglak ve süpheliydi. Altinci hissin gücüne inanan pek çok kisi, psisik güçlerin test edilemeyecegini, çünkü bir nedenle kendilerine süpheyle yaklasanlarin ya da bilim adamlarinin yaninda azaldigini vurguluyor. Eger bu tespit dogruysa, bilimin psisik güçlerin varligini, gelecekte de ne ispat edebilmesi ne de çürütebilmesi mümkün görünmüyor.

6 - ÖNSEZI
Ister altinci his, ister önsezi, ister kötü hisler diyelim; hepimizin hayatimizda en az bir ya da birkaç kez garip sezgilerimizi rehber alarak hareket ettigimiz olmustur. Elbette bu karamsar hislerimiz çogunlukla yanlis çikar. Ancak kimi zaman kimi insanlarin altinci hisleri -ne yazik ki- dogru alarm verir. Psikologlar bu durumu açiklarken insanlarin bilinçaltlarinda, farkinda olmadan çevremizdeki dünya hakkinda bilgi topladigini vurguluyorlar. Bu sekilde biz aslinda sadece ‘görünüste bilmedigimiz’ bazi seyleri biliyor ya da hissediyoruz. Ancak söz konusu bilgiler bilinçaltimizin derinliklerinde yasadigi için, bunun nasil oldugunu bir türlü anlayamiyoruz. Bu açiklama kimileri için tatmin edici olsa da pek çok arastirmaciya göre önsezi, kanitlanmasi ve üstünde çalisilmasi zor bir konu.

7 - ÖLÜMDEN SONRA HAYAT
Hayatlarinda bir kez ölüme yakin deneyim geçirmis kisilerin bazilari, karanlik bir tünelde yol alip, sonunda beyaz bir isik huzmesine kavustuklarina dair hikâyeler anlatir. Bunlar arasinda sevdiklerinize kavusmak, garip bir huzur hissetmek gibi daha renkli öyküler de mevcuttur. Bu deneyimler son derece etkileyici olmakla beraber, maalesef kimse ‘öbür taraf’tan elinde bir kanitla ya da dogrulanabilir bir bilgiyle geri dönmeyi basaramadi. ‘Öbür dünya’ meselelerine kuskuyla yaklasanlar, söz konusu deneyimlerin travma geçirmis bir beynin gördügü halüsinasyonlar oldugunu vurguluyorlar. Tabii bu nedenle de son derece dogal ve açiklanabilir olduklarini... Ölüp de geri dönen olmadigina göre, bu konu gizemini koruyacak.

8 - UFO’LAR...
UFO deyince genelde insanlarin aklina uçan daireler, kisacasi uzay gemileri gelse de UFO’nun açilimi ‘Tanimlanamayan Uçan Nesne’... Ve bu nedenle evet UFO diye bir sey var. Çünkü dünyanin her tarafinda, gökyüzünde ne oldugunu tanimlayamadiklari birtakim objeleri gördügünü söyleyen insanlar var. Ancak bu obje ve isiklar, aslinda uçak midir, meteor mudur yoksa gerçekten Marslilarin son model uzay gemisi midirs Bu bir türlü açikliga kavusamiyor.

9 - ASLA BULUNAMAYAN KAYIPLAR
Insanlar bazen kaybolur. Bazilari yasadiklari hayattan kaçar, bazilari büyük çapli ve cesetlerin taninamadigi kazalarda yitip gider, bazilari cinayet kurbani olur. Kayiplar ölü ya da diri bulunur. Ancak bazi insanlar vardir ki adeta buharlasirlar. 1872’de Portekiz yakinlarinda bulunan ‘hayalet gemi’ Marie Celeste’in mürettebati, Amerikan isçi lideri Jimmy Hoffa bu sekilde kayiplara karisanlardan sadece bazilari. Kaybolanlar, normal sartlarda polis sorusturmasi, itiraflar ya da tesadüf sonucu bulunuyor. Ancak ortada kanit olmadigi zaman insan, psisik detektiflerin ise ele atmasi gerektigini düsünüyor.

10 - BÜYÜK AYAK
Bu gizem de Amerika’dan... Yeni Kita’da yillar boyunca, insana benzeyen, bol tüylü, son derece iri, ‘Büyük Ayak’ adli bir yaratigi gördügünü iddia eden sayisiz insan ortaya çikti. Tüm kita çevresinde kaydedilen iddialar eger dogruysa, aslinda binlerce Büyük Ayak’in yasiyor olmasi gerekirdi. Ancak bugüne kadar bu korkunç yaratiga ait tek bir ceset bile bulunamadi. Ortada belirsiz fotograflar, video kayitlari ve taniklarin açiklamalarindan baska bir sey yoktu. Görünen o ki, Büyük Ayak da, Iskoçya’nin varligi bir türlü kanitlanamayan ünlü Loch Ness canavari gibi gizemler dünyasindaki yerini koruyacak.


ALINTI

Benzer Konular
    __________________
    Sahiden de sürpriz olmaya başladı artık
    "Bana gelişlerin"
      Alıntı ile Cevapla
    Eski 08-02-2008, 18:29   #2
    gz_antepli
    Guest
    Mesajlar: n/a
    Tesekkür:
    mesajina kez tesekkür edildi
     
    Tanımlı

    Güzel bir paylaşımdı
    Sana yakışan
    Yüreğine sağlık
    Eyvallah çilek

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 09-02-2008, 03:01   #3
    Yeni Üye
    Üyelik Tarihi: Jan 2008
    Mesajlar: 13
    Tesekkür: 0
    0 mesajina 0 kez tesekkür edildi
     cillop isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    Paylaşım için teşekkürler. Gerçekten çok ilginçti. Eyvallah çilek

      Alıntı ile Cevapla
    Eski 09-02-2008, 08:42   #4
    Dost
    HAWIN_ZEL - ait Avatar
    Üyelik Tarihi: Nov 2006
    Bulunduğu Yer: kimse bilmez nereli oldugunu?
    Mesajlar: 1,169
    Tesekkür: 0
    47 mesajina 86 kez tesekkür edildi
     HAWIN_ZEL isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    Tanımlı

    enteresan buyuk ayakta bizim van golu canavari mecarasina donmuss zaten bunlar aciklansaydii eminim bir cok seyde inancini ve buyusunu yitiridi iyisimi boyle kalsinbunlarinin hepnin aciklanmasi bana korkutucu geliyoo acikcasi olunce nereye gidecegim 6. hisim iyiki gidipte gelen yok yoksa ne anlam kazanirdi olmek.......elerine saglik

    __________________
    SENI ANLAMAK YASMAKTIR
    SENI YASAMAK
    AMANSIZLIGA KAVGA VE POSTAL SESLERI ARASINDA
    DIRENGENLIGE DURMAKTIR
    SENI BILMEK YASAMI BILMEK
    SILAH OMZUNDA TOPRAGA DUSMEKTIR
    SENI ANLATMAK EYLULU GUNLERI GECMISE YOLAMAKTIR`



    BANA MAVI ETIKETLI BIR RAKI GETIR
    DIYARBAKIR’DAN BIR AVUC TOPRAK
    BİTLİS’TEN BIR TUTAM TÜTÜN
    AVUCLARINDAN İÇECEGİM
    BIR TAS SU GETIR MUNZUR’DAN
    BANA ISTANUL’DAN BIRAZ LODOS
    MALATYA’DAN SARI KAYISILAR GETIR
    BANA KENDINIDE GETIR MEMLEKETIMDEN
    SENINLE BIRLIKTE GETIR MEMLEKETIMI
    ..
      Alıntı ile Cevapla
    Cevapla

    Tags
    bilimin, çözemediği, sey


    Yetkileriniz
    You may not post new threads
    You may not post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodları Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık



    Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:12 .
    Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
    Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

    Modified by HAKANDOST

    eXTReMe Tracker




    Valid XHTML 1.0 Transitional


    Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1