Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sinema
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 26-12-2007, 20:55   #1
gz_antepli
Guest
Mesajlar: n/a
Tesekkür:
mesajina kez tesekkür edildi
 
Tanımlı 2007'de Türk sineması ödüllere boğuldu

2007 yılı Türk sineması için nicelik açısından değil nitelik açısından da önemli bir yıl oldu. Şimdiye kadar aldığı ödüllerden çok, çevrilen film sayısıyla gündeme gelen Türk sineması, bu yıl, uluslararası arenada elde ettiği başarılarla yepyeni bir kimlik kazandı. Takva'dan İklimler'e kadar birçok yerli film, Türk seyircisini sinemaya çekmeyi başardı. Yepyeni oyuncuları keşfetmenin verdiği mutluluksa başka bir ayrıntıydı, hiç kuşkusuz. İşte 2007'nin en çok ses getiren filmleri:
siteadi.com - 2007'de Türk sineması ödüllere boğuldu


Beynelmilel :

Yönetmenliğini Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in yaptığı, başlıca rollerinde Özgü Namal, Cezmi Baskın, Umut Kurt ve Meral Okay’ın yer aldığı film 2007’nin en dikkat çeken yapımlarından biriydi.
12 Eylül dönemini, Adıyaman’da bir grup yerel müzisyenin başına gelen traji-komik olaylar ekseninde anlatan film, Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi film, en iyi senaryo, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu ve halk jürisi; Ankara Film Festivali’nde en iyi film ve en iyi senaryo ödüllerine, İstanbul Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ve jüri özel ödülüne, Barcelona Politik Filmler Festivali’nde ise Jüri Özel Ödülü ve Halk Jürisi Ödülüne layık görüldü. Film, Türkiye’nin siyasal ve toplumsal tarihindeki en travmatik dönemlerinden birine ironik yaklaşımı ve dönemi tatlı-sert bir üslupla ele almasıyla dikkatleri üzerine çekti.




Takva :

2006 Yılında 43.Altın Portakal Film Festivali’nde 9 ödül alan, yönetmenliğini Özer Kızıltan’ın yaptığı Takva 2007 yılında da katıldığı birçok festivalden ödülle döndü. Filmin başrol oyuncusu Erkan Can etkileyici performansıyla, hem 26.Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde hem de Asya Pasifik Sinema Ödülleri kapsamında en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülürken, filmin bir diğer oyuncusu Meray Ülgen de 14. Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı. Yaşamını dini kurallar çerçevesinde inşa etmeye çalışan tarikat mensubu bir adamın maddiyat ve maneviyat arasında bocalayışını, içine düştüğü çelişkileri ve yaşadığı ruhsal gelgitleri yansıtan Takva’nın 2008 yılı Oscar Aday Adayı seçilmesi de çeşitli tartışmalara neden oldu.




Kader :

2006 yılının Kasım ayından vizyona giren ve 2006 Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Genç Yetenek ödülleriyle dönen Zeki Demirkubuz’un filmi Kader, 2007 Nisan ayında gerçekleşen İstanbul Film Festivali’nde de Yılın En İyi Türk Yönetmeni ve Fipresci ödüllerini kazandı. Ayrıca filmin genç oyuncusu Ufuk Bayraktar, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Erkan Can ile paylaştı. Film 18. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini almaya hak kazandı




Dondurmam Gaymak :

Yüksel Aksu’nun yönettiği, Türkiye’nin 2007 Oscar aday adayı olan ve 2006 yılının Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, 4.Queens Film Festivali’nde de En İyi Komedi Filmi ve En İyi Yönetmen ödülü kazanmasının ardından, 2007 yılı içinde de önemli ödüllere layık görüldü. 18. Uluslar arası Ankara Film Festivali’nde Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü almasının ardından, yine Amerika’da, HBO Komedi Filmleri Festivali’nde En İyi Yabancı Film seçildi. Yalnızca bir tek profesyonel oyuncunun yer aldığı, diğer tüm rolleri Muğla yöresi halkı tarafından canlandırılan film bu özelliği, samimiyeti ve yerel diliyle de ilgi çekti.




İklimler :

2006’nın Ekim ayında vizyona giren, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ve eşi Ebru Ceylan ile birlikte başrolünü paylaştığı İklimler, 2007 İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde Yılın En İyi Türk Filmi ödülünü ve Radikal Gazetesi Halk Ödülü’nü aldı. 2006 yılı içinde birçok ödül alan film ayrıca Japonya’nın ünlü dijital filmler festivali Skip City’de de Büyük Ödüle layık görüldü




Mutluluk :

Zülfü Livaneli’nin aynı adlı romanından uyarlanan, Abdullah Oğuz’un yönettiği ve başlıca rollerinde Özgü Namal, Murat Han ve Talat Bulut’un yer aldığı film 2007 yılına damgasını vuran en dikkat çekici yapımlardan biri. 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Makyaj ödülleriyle dönen Mutluluk, Avrupa Konseyi En İyi Film ödülünün de sahibi oldu.




Cenneti Beklerken :

Derviş Zaim’in yönettiği, Serhat Tutumluer, Melisa Sözen, Mesut Akusta ve Nihat İleri’nin başlıca rollerini paylaştığı, 17. yüzyılda yayan bir minyatür ustası ekseninde dönemin siyasi atmosferini ve büyüleyici bir aşk hikâyesini ele alan film 14. Altın Koza Film Festivali’nde kazandığı Jüri Özel Ödülü, En İyi Müzik ve En İyi Kurgu ödüllerinin yanı sıra, 18. Ankara Film Festivali’nden de En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Müzik ödülleriyle döndü.




Yumurta :

Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği, başlıca rollerde Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy’un yer aldığı Yumurta, 44. Altın Portakal Film Festivali’nden zaferle çıktı. Festivalde, En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleri de dahil olmak üzere toplam 7 ödül birden alan Yumurta, uluslararası festivallerde de yüzümüzü güldürmeyi başardı. Sevilla Film Festivali’nde Eurimages Ödülü’ne lâyık görülen film, Portekiz’de düzenlenen Estoril Avrupa Filmleri Festivali’nde de En İyi 2.Film seçildi.




Yaşamın Kıyısında :

Sezonun en iddialı yapımlarından biri olan Fatih Akın filmi Yaşamın Kıyısında 2007 Cannes Film Festivali’nde Nobel Ödüllü Yazarımız Orhan Pamuk’un içinde bulunduğu jüri tarafından En İyi Senaryo ödülüne lâyık görüldü. Festivalde ayrıca Ekümenik Jüri Ödülü’nün de sahibi olan Yaşamın Kıyısında, 44. Altın Portakal Film Festivali’nde de En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Kurgu ödüllerini kazandı. Başlıca rollerinde Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz ve Nursel Köse’nin yer aldığı filmin en güzel sürprizlerinden biri de, ünlü Alman tiyatro ve sinema oyuncusu Hanna Schygulla idi.




Bu yılın ses getiren Türk filmleri arasında ayrıca Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği Hokkabaz , Nihat Durak’ın Adana Altın Koza Festivali’nde 5 ödül birden kazanan filmi İlk Aşk , Uğur Yücel’in yazıp yönettiği Hayatımın Kadınısın , Zeki Ökten’in filmi Çinliler Geliyor , Semir Aslanyürek’in yönettiği Eve Giden Yol , bir Yağmur Taylan-Durul Taylan filmi olan Küçük Kıyamet , Mustafa Şevki Doğan’ın filmi Son Osmanlı Yandım Ali , Serdar Akar’ın, içerdiği gerçekçi şiddet sahneleriyle tartışma yaratan filmi Barda , Onur Ünlü’nün filmi Polis , Ahmet Ümit’in aynı adlı çok satan romanından uyarlanan Turgut Yasalar’ın yönettiği, Ankara Film Festivali’nden ve Altın Koza Film Festivali’nden ikişer ödülle dönen Sis ve Gece , Barış Pirhasan’ın filmi Adem’in Trenleri , Nazım Hikmet’in hayatı ile ilgili çekilen ilk film olma özelliği taşıyan Biket İlhan’ın yönettiği Mavi Gözlü Dev , Osman Sınav’ın filmi Pars: Kiraz Operasyonu , bu yılın en çok hasılat getiren filmi olan Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği Beyaz Melek , Alper Mestçi’nin filmi Musallat , Sezen Aksu şarkılarından yola çıkılarak yapılan Korhan Bozkurt’un filmi O Kadın ve son olarak da Ömer Vargı’nın filmi Kabadayı sayılabilir.


Alıntı..

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
2007de, boğuldu, sineması, türk, ödüllere


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:18 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1