Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Sinema (http://www.dostunsayfasi.com/sinema/)
-   -   Mavi Gözlü Dev/Nazım Hikmet (http://www.dostunsayfasi.com/sinema/4150-mavi-gozlu-dev-nazim-hikmet.html)

Serhad 15-02-2007 05:13

Mavi Gözlü Dev/Nazım Hikmet
 
Burdan
martta vizyonda arkadaşlar.

İSTANBUL - 'Sokaktaki Adam', 'Kayıkçı' filmleriyle tanınan yönetmen Biket İlhan, Nâzım Hikmet'le ilgili uzun zamandır üzerinde çalıştığı 'Mavi Gözlü Dev' filmi yerine 'Ayın Karanlık Yüzü'yle karşımıza çıktı. Dört mahkûmun hapishaneden kaçışını ve bir adaya sığınmasını anlatan 'Ayın Karanlık Yüzü' aslında Biket İlhan için Nâzım projesine ısınma turu niteliğinde. Çünkü İlhan altı yıldır kameradan uzak kaldı. Bu dönemde Nâzım filmine yoğunlaşan İlhan, büyük bir prodüksiyon olarak planlanan 'Mavi Gözlü Dev'den önce hazırlık yapmak istemiş: "Altı yıldır film çekmedim. 'Ayın Karanlık Yüzü'nün Nâzım filmine bir ön hazırlık olduğunu söyleyebilirim. Film çekmediğim altı yılda şartlar değişti. Neler olduğunu görmek için bir film çekmem gerekiyordu." Ekimde çekimlerine başlanması planlanan Nâzım Hikmet filminin senaristi Metin Belgin'e göre 'Mavi Gözlü Dev' Nâzım'la yüzleşme filmi olacak. İlhan ve Belgin'le konuştuk.
Biz sizden Nâzım Hikmet'le ilgili olan 'Mavi Gözlü Dev' filmini bekliyorduk aslında...
Biket İlhan: Filmin senaryosu sekiz defa yazıldı. Bir defa daha üzerinden geçmek istiyoruz. Bu büyük bir proje, Kültür Bakanlığı'nda bir destek çıktı. Yunan Film Merkezi'nden de bir desteğimiz var. Büyük bir proje ve bir dönem filmi olacağı için iyi bir bütçe gerekiyor. Açıkçası holdingler falan konu Nâzım olunca biraz çekingen davranıyorlar. Ama ekimde başlamayı planlıyoruz filme.
Peki Nâzım Hikmet'i nasıl izleyeceğiz bu filmde?
İlhan: Genç nesiller Nâzım Hikmet'i biliyor. Ama çok da fazla hakkında bir şey bilmiyorlar. Mesela onun az bilinen bir sinemacı yanı var. Biraz buradan bakacağız Nâzım Hikmet'in hayatına. Ama tüm hayatını anlatmayacağız. Bir filme sığmaz çünkü onun hayatı. Biz Nâzım'ın 1930'lardan başlayıp, Türkiye'den kaçışına kadar olan dönemini anlatmak istiyoruz. Bu Nâzım'ın daha çok hapishanede geçirdiği bir dönem.
Metin Belgin: Filmde Nâzım'ın yaşadıkları üzerinden o dönemde bütün aydınların başından geçenler de karşımıza çıkacak. Nâzım o dönemde bir taraftan devletin korktuğu, ürktüğü, diğer taraftan Türkiye Komünist Partisi tarafından da dışlanan bir aydın. Yani hiçbir taraftan destek görmemiş. Biz bütün bunları iki yıl önce yayımlanan Komitern belgelerinden öğreniyoruz. Bu durum da filmde olacak. Ben 'Mavi Gözlü Dev'in herkesin Nâzım'la yüzleşme filmi olacağını düşünüyorum.
Nâzım Hikmet'i kim oynayacak filmde, o belli mi?
Devlet tiyatrosu sanatçısı Yetkin Dikinciler canlandıracak. Çok uzun zamandır hazırlanıyor.
'Ayın Karanlık Yüzü', dev bir prodüksiyon olacağını söylediğiniz 'Mavi Gözlü Dev' öncesi, bir antreman mı oldu?
Evet, altı yıldır film çekmedim. 'Ayın Karanlık Yüzü', Nâzım filmine ön hazırlık. 'Mavi Gözlü Dev'den önce bir film çekmek istedim. Çünkü film çekmediğim son altı yılda Türkiye'de şartlar değişti. Neler olduğunu görmek için film çekmem gerekiyordu.
'Ayın Karanlık Yüzü'nde bir kadın yönetmen olarak erkeklerin hâkim olduğu şuç dünyasına bakıyorsunuz.
Şimdiye kadar pek çok erkek yönetmen kadın dünyasını ele alan filmler yaptı. Biraz da biz, onların hâkim olduğu bir dünyaya kameramızı çevirmeliyiz diye düşünüyorum. Gerçi bunu özellikle yapmış değilim. Ama çok doğal bir bakış atıyorum.
Suç teması neden bu kadar ilginizi çekiyor? Diğer filmlerinizde de var ama 'Ayın Karanlık Yüzü'nde daha fazla.
Artık suç ve suçlularla birlikte yaşar olduk. Filmdeki suçlulara toplum olarak çok aşinayız bence. Töre cinayeti işleyen, banka hortumlayan, tarihi eser kaçıran insanları her gün gazetelerden okuyoruz. Bu filmde her gün gazetelerde okuduğumuz insanların yüzüne daha yakından bakıyorum.
Bu karaktere yakından bakmak, bıçak sırtı bir durum değil mi? İlk duygu olarak katili, hortumcuyu kimse sevmez.
Filmde suçluları aklamaya çalışmıyorum. Filmi izlerken zaman zaman onların yanında olabiliyoruz. Çünkü onların pişmanlıklarını, umutsuzluklarını filmde görüyoruz. Biraz bu suçların nedenlerine bakılması lazım. Siyahla beyazın dışına çıkıp başka tonları yakalamak gerekiyor. Belki hepsi için bu mümkün değil ama mesela bir töre cinayetinin nedenlerinin tartışılıp böyle bir durumun ortadan kalkması gerekiyor artık. Filmde Ali Poyrazoğlu'nun bir diyaloğu var: "Yamuk düzende doğru hayat olmuyor." Aslında biraz bunun üzerine kafa yormak gerekiyor.

lila 01-03-2007 19:23

Nazım Hikmet'i canlandıran Yetkin Dikinciler'le röportaj:

* Bu filmde oynamanız teklif edildiğinde ne düşündünüz?
Bu rolü hiç düşünmeden kabul ettim çünkü; bir oyuncu olarak, her zaman arzu ve coşku duyacağım rollerle buluşmak isterim.

* Nazım'a benzerliğiniz sizin için avantaj mı oldu?
Daha çok benzemek için kilo verdim; saçlarım ve kaşlarım da boyandı. Makyözüm saçlarımı ve kaşlarımı boyadıktan sonra büyük bir şaşkınlıkla dönüp "Aman Allahım! Yetkin gitmiş, Nazım gelmiş" dedi.

* Bu filmde olmak sizin için bir hayal miydi?
Türkiye'de "Vatanım, memleketim" diye inleyen Nazım Hikmet'in filmi çekiliyor ve ben onu oynuyorum; bu hayalden öte bir şey.

* Filme yapılacak eleştiriler için neler söyleyeceksiniz?
Biz belgesel çekmiyoruz; Nazım'ın hayatına sanatsal açıdan yaklaşıyoruz.

Evet dostlar, 9 Mart'ta Sinemaları Dolduracağız. SERHAD dosta da ayrıca teşekkürler...

AYIŞIĞI 01-03-2007 21:08

mutlaka giderim bu filme..kesinlikle kaçıramam..paylaşımına sağlık serhad

MaRaSlI 02-03-2007 00:32

cok gitmek isterdim ama bakalim fransaya gerecekmi gelmesede dvd sini mutlaka alirim valla bugun cok guzel bir haber aldim serhad sagol boyle guzel flimler icin toplumca destek olmamiz gerek

bulut 03-03-2007 20:08

ellerine sağlık mutlaka gideceğim.....teşekkürler...

mnoocalan 05-03-2007 10:37

ellerine sağlı dostttt

HAWIN_ZEL 05-03-2007 18:31

evt cok guzel bi film ozetini verdiler cok hos ve bi okadarda anlam yuklu emegine saglik serhad dost

boranjudge 05-03-2007 18:36

çok teşekkürler dostum bende mutlaka izleyeceğim babam ve oğlum,mavi gözlü dev ;)favorileri listeme eklendible:)tavsiye ederim

sssssss 06-03-2007 00:27

REKLAM YERİ OLMADIGIN GAYET İYİ BİLİYORSUN BASKA KAPIYA

Memoli 06-03-2007 00:53

sagol dostum eline saglık


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:50 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1