Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Siyaset Kösesi
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 31-10-2009, 16:21   #1
Dost
Daywalker - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: İstanbul
Yaş: 36
Mesajlar: 1,302
Tesekkür: 41
92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
 Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Halkevci Kadınlar: Krize Karşı Şartlarımız Var!

Halkevci Kadınlar: Krize Karşı Şartlarımız Var!
siteadi.com - Halkevci Kadınlar: Krize Karşı Şartlarımız Var! Halkevleri Basın Merkezi


Halkevleri krizin yıkımına karşı hak mücadelelerini yükseltmek ve halkın şartları var demek için yola çıkıyor. Krizin toplumdaki en büyük mağdurları olan kadınlar bugün Türkiye’nin farklı şehirlerinde sokaklara çıkarak “Halkevleri’nin çağrısıyla taleplerimizi dile getirmek üzere işçi, işsiz, emekli, genç, kadın, erkek, öğrenci, çiftçi hep birlikte 25 Ekim’de Ankara’da buluşalım” dedi

Sonbahar aylarında krizin yarattığı yıkıma karşı halkın taleplerini görünür kılmak üzere yola çıkan Halkevciler bugün düzenlenen eylemlerle krizin yıkımı karşısında hak mücadeleleri veren farklı dinamiklerle buluşarak insanca yaşam mücadelesini güçlendirmek için 25 Ekim’de Ankara’da buluşma çağrısı yaptı. Krize karşı halkın şartlarını tüm Türkiye’deki eylemlerde krizin en mağduru olan kadınlar seslendirdi. Krizle beraber işsizlikle, ucuza ve güvencesiz çalıştırmayla, yoksullukla, şiddetle her dönemkinden daha fazla karşı karşıya kalan kadınlar toplumdaki tüm kriz mağdurlarına birleşme çağrısı yaptı.

İstanbul: Krizin Resmini Sel Çizdi
Bugün sel nedeniyle büyük bir felaketin yaşandığı İstanbul’da kadınlar sadece krizin yıkımına değil rantçı şehirleşmeyle İstanbulluların sele kurban edilmesine ve 30’u aşkın insanın hayatını kaybetmesine de isyan etti. Kadınlar Taksim Tramvay durağından Galatasaray Lisesi’ne yürüyerek ‘krizin resmini’ yaptı.

Sele kurban edilenler için öfke
Saat 12.30’da Tramvay durağında buluşan kadınlar burada bir konuşma yaparak “krizin resmini yapmak üzere buluştuklarını” fakat kriz tablosunun iki gündür yaşanan selle beraber üstüne söz söyletmeyecek kadar net bir biçimde ortaya çıktığını” ifade ettiler. Kadınlar sel felaketinde yaşamını kaybeden 7 tekstil işçisi kadın başta olmak üzere selde yaşamını kaybedenler yüzünden öfkeli olduklarını söyleyerek afete müdahalede yetersiz kalan hükümeti ve yerel yönetimleri protesto ettiler.
İstanbul’daki eylemde kadınlar krizin hayatlarındaki izlerini yanlarında taşıdı. Ödenemeyen faturalar, ulaşılamayan ekmek kadınların ellerindeydi

Yapılan konuşma sonrası İstiklal Caddesi boyunca yürüyen 70’i aşkın kadın sloganlarla, dövizlerle ve yol boyunca yaptıkları konuşmalarla insanca yaşam istediklerini dile getirdiler. Kadınların, faturalar, kredi kartı ekstreleri, haciz ihbarnameleri, sağlık karneleri, ilaçların boş kutuları ve şiddete uğrayan kadınların haberlerinin yer aldığı gazete kupürleri taşıyarak yaptıkları yürüyüş boyunca sık sık “Sermayeye teşvik, kadınlara ölüm”, “Sermayeye değil altyapıya yatırım”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atıldı.

Galatasaray Lisesi önüne gelinmesinin ardından burada kadınlar tarafından açılan beyaz bir çarşafa ‘krizin resmi’ yapıldı. Kadınlar yanlarında getirdikleri faturaları, gazete kupürlerini ve ihbarnameleri çarşafa iğneledikten sonra yanına “haklarımız için 25 Ekim’de Ankara’ya” yazısı yazdılar.

Eylemde Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol bir konuşma yaparak önce selin yarattığı yıkıma ve ona müdahale etmekte geç kalan yetkililerin eksikliklerine değindi. Birol, yaşananların kader olmadığına, ranta dayalı kentleşmenin yarattığı bir facia olduğuna dikkat çekti. Hükümetin meteorolojinin uyarılarına rağmen yeterli önlemi almamasını eleştirerek tüm mağdurların ihtiyaçlarının karşılanması yaralarının sarılması için hükümetin ve yerel yönetimlere üstlerine düşen görevleri hatırlattı.

Açıklamada Halkevlerinin ülke genelinde krize karşı halkın şartlarını dile getirmek üzere hak mücadelesi veren tüm kişi ve kurumlarla beraber 25 Ekim’de Ankara’da buluşma çağrısı yapıldı.
Ankara:

Ankaralı kadınlar da bugün halkın hakları için birleşti, sokağa çıktı, krize karşı şartlarını açıkladı. Bugün saat 12.30’da Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen Halkevci Kadınlar, “Anneler işe, çocuklar kreşe”, “Bana bak başbakan tepemizi attırma, 500 lira maaşla kolaysa kendin yaşa”, “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürleşmeye” sloganlarıyla Sakarya Meydanı’na yürüdü. Eyleme katılan 100’ü aşkın kadın, taleplerini renkli dövizler ve şarkılarla duyurdu.

Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirdikleri mizansende kadınlar ellerindeki dövizlerde dillendirdikleri eğitim, sağlık, su, çalışma, kreş, barınma haklarına dair yazdıkları manileri okudular.

Çalışma hakkı için mücadele eden kadınlar her mahalleye kreş talebini öne çıkarırken, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemediklerinden dolayı çamaşırlarını bile yıkayamayan kadınlar "yünleri, halıları, çamaşırları Gökçek yıkasın" sloganları attı.

Halkevci Kadınlar adına bir basın açıklaması yapan Dilşat Aktaş, krizin halkın yaşamını tehdit ettiğini belirterek “Gün, işsizlik ve zamlarla bizleri daha da yoksullaştıracak olan kriz siyasetini ‘yönetenlerin krizi’ haline getirme zamanıdır” dedi. Kadınların üçüncü sayfaları süsleyen şiddet haberlerinin değil, direniş ve mücadele haberlerinin öznesi olacağını dile getiren Aktaş, kadınların 25 Ekim’de toplumsal yıkıma, işsizliğe ve yoksulluğa direnenlerle Ankara’da buluşacağını ifade etti.

Halkevci Kadınlar'ın eylemine Eğitim Sen Basın Yayın Sekreteri Serpil Açıl Özer ve SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun da katılarak destek verdi.

Eskişehir
Eskişehir’de yapılan açıklamaya yoldan geçen kadınlar yaşadıkları sıkıntıları anlatarak destek verdi .

Eskişehir'de Halkevci Kadınlar 9 Eylül Çarşamba günü Hamamyolu Saat Kulesi'nde saat 14.30'da krize karşı şartlarını açıkladı ve krize karşı şartları olan tüm kadınları da 25 Ekim'de Ankara'ya çağırdı.

Ağızları bantlı bir şekilde eylem alanında bir araya gelen kadınlar eyleme ağızlarındaki bantları sökerek ve “kadınlar artık susmayacaklar” diyerek başladılar. Halkevci Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Gül Aldemir emekçilerin yaratmadığı krizin bedelinin emekçilere ödetildiğine dikkat çekerek;
“Yaşam hakkımız tehdit altında! Bugün mutfaklarımızdan, hapsolduğumuz evlerden çıkıp, üzerimize yıkılan tüm işleri dört duvar arasına hapsederek mahallemize, evimize, hastanemize, okulumuza, suyumuza, işimize, aşımıza sahip çıkmak üzere; pazara değil; caddelere, sokaklara, meydanlara çıkıyoruz!” dedi. Aldemir “25 Ekim’de krize karşı şartlarımızla, toplumsal yıkıma, işsizliğe ve yoksulluğa karşı insanca yaşam hakkımız için tüm Türkiye’den gelenlerle Ankara’da buluşacağız." diyerek tüm Eskişehirli kadınları Ankara'ya davet etti. Yoldan geçen kadınların da alkışlarla destek verdiği eylemde sık sık "Kadınların hakları var krize karşı şartları var”, “Krizin şiddetine dur diyeceğiz”, “İş aş kreş istiyoruz” sloganları atıldı.
Adana
Adana’da kadınlar Kültür Sokak’ta buluşup oradan yaşamsal ihtiyaçlara yapılan zamlara ve sağlık, ulaşım, kreş, eğitim, su, çalışma haklarına dair attıkları sloganlarla, zılgıtlarla ve çevredeki kalabalığın alkışları ile İnönü Parkı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler.
İnönü parkında su, elektrik ve kredi kartı mağduriyetine dair bir skeç sergileyen kadınlar, daha sonra İnci Uzun’un okuduğu basın açıklamasının ardından 25 Ekim’de tüm kız kardeşlerini pazara değil sokağa çıkmaya ve Ankara’ya krize dair şartlarını açıklamaya çağırdılar.




  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Daywalker üyemize tesekkür ettiler
..demet.. (31-10-2009), Bektaşi (10-11-2009), MEHMETDOST (31-10-2009)
Cevapla

Tags
halkevci, kadınlar, karşı, krize, var, Şartlarımız


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:25 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1