Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Siyaset Kösesi

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 31-01-2011, 13:33   #1
Dost
Maralım - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2011
Mesajlar: 95
Tesekkür: 174
65 mesajina 594 kez tesekkür edildi
 Maralım isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı İncirlik "işkenceye hazırlık üssü"


siteadi.com - İncirlik "işkenceye hazırlık üssü"
Hükümet Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü'nün (CIA) yasadışı sorgulamalar için İncirlik Üssü'nü kullanmasına 2002'den itibaren izin verdi.

Wikileaks tarafından yayınlanan ABD diplomatik yazışmaları, daha önce Türkiye Dışişleri'nin yalanladığı iddianın doğru olduğunu gösteriyor.

Alman Die Welt gazetesinin yayınladığı habere göre, 2002-2006 arasında CIA İncirlik Üssü'nü 24 uçuş için kullandı. Belge, dönemin ABD Ankara büyükelçisi Ross Wilson tarafından

ABD, "terör şüphelisi" olduğunu söylediği insanları dünyanın farklı yerlerine naklederek işkence altında sorguluyordu. 11 Eylül saldırılarının ardından geliştirilen uygulama uluslararası hak örgütlerince eleştiriliyordu.

Uluslararası Af Örgütü, 2006'da yayınladığı raporda 14 Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye'nin de CIA tarafından kullanıldığını açıklamıştı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi raportörü Dick Marty de aynı tarihlerde açıkladığı raporda İncirlik'in hazırlık noktalarından biri olduğunu belirtmişti.

Tan yalanlamıştı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan'sa, dünkü haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin raporu gündeme getirmesi üzerine, "İtibar etmemenizi öneririm" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de, halkının da, devletinin de, - herkesin bildiği gibi - bu sürecin hiçbir aşamasında asla bir rolü olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Af Örgütü'nün veya diğer kuruluşların veya şahısların - nitekim son olarak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Raportörü Dick Marty tarafından hazırlanan raporda da yer almaktadır - iddialarına itibar etmemenizi öneririm."

Tan, İncirlik Üssü'nün ABD tarafından Türkiye'den izinsiz kullanılmasının mümkün olmadığını da iddia etmişti.
İncirlik "işkenceye hazırlık üssü"

Raporlara göre İncirlik operasyonların başlatıldığı, uçakların ve mürettebatın toplandığı, hazırlandığı noktalardan biri.

Marty, İncirlik'in altı Cezayir kökenli Bosna vatandaşının 2001'de Bosna'dan zorla alınarak Guanatanamo Kampı'na götürülmesi ve yol boyunca kötü muamele ve işkence görmesi operasyonunda kullanıldığını belirtti; Almanya ve Bosna Hersek'in yanı sıra, Türkiye'nin de bu vakayla ilgili sorumlu olması gerektiğini söylemişti.

Adana'ya 10 kilometre uzaklıktaki İncirlik Üssü 1954'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin ortak kullanımına açıldı. Halen 4 bin personel bulunan üs ABD'nin bölgedeki operasyonlarına destek sağladı. 1991'de Irak'ın Kuveyt'i işgali sırasında operasyonlarda da yer aldı.

Üs her yıl yenilenen gizli bir kararnameyle ABD'nin kullanımına sunuluyor. Üste nükleer başlıklar da bulunuyor ve ABD'nin füze kalkanı projesinde de kullanılması öngörülüyor.

2008'de CIA Başkanı Michael Hayden, 11 Eylül saldırıları sonrasında zanlılara işkence yapıldığını kabul etti. ABD'de Barack Obama yönetime geldikten sonra CIA'nın uygulamalarıyla ilgili soruşturma başlatmıştı.


Kaynak: BirGün

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
işkenceye hazırlık üssü, İncirlik

Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş arama yap
Modları Göster

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:19 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1