Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Tarih (http://www.dostunsayfasi.com/tarih/)
-   -   1 mayıs tatil oluyor, DİSK Taksim'i istiyor (http://www.dostunsayfasi.com/tarih/23671-1-mayis-tatil-oluyor-disk-taksim-i-istiyor.html)

ICEEE 09-04-2009 22:10

1 mayıs tatil oluyor, DİSK Taksim'i istiyor
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alan bir tatil olacağını söyledi





Hükümet, işçi ve işveren kesiminin temsil edildiği Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplandı.
Bakan Çelik başkanlığındaki toplantıya TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katılıyor.
Faruk Çelik, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle kurulun her ay toplanmasını kararlaştırdıklarını ve Nisan ayı toplantısını gerçekleştireceklerini söyledi.
Çalışma ilişkilerinde çatışmacı anlayışı dünyanın geride bıraktığını vurgulayan Çelik, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikalarını dünyanın hayata geçirmeye başladığını kaydetti.
Bu anlayışın 1 Mayıs’ı artık korku günleri olmaktan çıkarıp işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürdüğünü dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
"Alın terinin sembolü olan 1 Mayıs tüm dünyada çalışanların birlik, emek ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1935 yılında yayınlanan Ulusal Bayram, Tatil Günleri hakkındaki Kanun ile bahar bayramı olarak 1 Mayıs tatil günlerine ilave edilmişti ancak 1980 sonrası yapılan düzenlemeyle bayram, çalışanlarımızın elinden alınmıştı. Hükümetimizin bu konudaki hassasiyetini hepiniz biliyorsunuz. 25 Nisan 2008’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma günü olarak en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda bakanlığımız görevlendirilmişti ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü olarak ilan edilmişti.
Dün sayın Başbakanımızla yaptığımız görüşme neticesinde 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak tatil ilan edilmesi konusunda çalışmaları yapmamız için gerekli talimatları verdiler. Toplantıda bu konuda heyeti bilgilendirme noktasında da talimat aldım. Dün gece bu görüşmemizden sonra gerekli çalışmaları yaptık ve kanun tasarısını Bakanlar Kurulunun imzasına açmış bulunuyoruz. Şimdiden çalışanlarımızın 1 Mayıs’ını, Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir bayram olarak hafızalarda bundan sonra umuyoruz ki yer edecektir. Ülkemize, çalışanlarımıza, milletimize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum."

"NEREDE KUTLANACAĞINA MÜLKİ AMİRLER KARAR VERECEK"
1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması konusunda hükümetin tavrının sorulması üzerine Çelik, emekçilerin, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesini istediğini ve bunun gerçekleştiğini söyledi.
Faruk Çelik, 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağına yasal mevzuat çerçevesinde idare ve mülki amirlerin karar vereceğini belirtti.
Çelik, "Nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu bu atmosferin ve bakanlığımızın konusuyla ilgili değildir. Mevcut mevzuat neyse ilgili bakanlıklar ne gibi karar alırsa hepimiz ona saygılı olmak durumundayız. Onun için Taksim veya başka bir yerle ilgili daha ileri bir düzeyde görüş sergilemeyi doğru bulmam" dedi.
1 Mayıs ile ilgili tasarıyı TBMM’de çok hızlı bir şekilde ele almayı planladıklarını vurgulayan Çelik, uzlaşma sağlanması halinde sendikal yasalarla ilgili değişikliklerle birlikte her iki konuyu kısa sürede hayata geçirmeyi istediklerini ifade etti.
Çelik, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Taksim konusunun gündeme gelmediğini, 1 Mayıs’ın tatil olması konusunu değerlendirdiklerini ve bunun da gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
1 Mayıs’ın tatil edilmesinin karşılıklı bir jest olmadığını ifade eden Çelik, "Biz bunu yapmayı gerekli gördüğümüz için yapıyoruz. Sayın Başkanlar da emeğin temsilcisi olarak bunu öteden beri bütün hükümetlerden talep ettiler ama unutmayalım ki bu 1 Mayıs meselesi, 30 yıldır konuşulan bir hadisedir. 30 yıldır konuşulan meselenin bugün çözülüyor olduğunu görmek herhalde herkese bir şeyler anlatıyordur" diye konuştu.
Çelik, tatilin kapsamına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alıyor. Mevcut yasanın devamında, ’ulusal, resmi, dini bayram günleri, yılbaşı ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günleri resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir’ şeklinde 1 Mayıs da ilave ediliyor" dedi.

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ GERGİNLİĞİ
Bakan Çelik, bir gazetecinin "Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun Hak-İş’le yaşanan gerilimde bakanlığın taraf olarak ’Hak-İş’i kolladığı’ şeklindeki eleştirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:
"Siyaseti hep yüzleşerek yaptım. Birinin genel kurulunda başka, bir başkasının genel kurulunda başka konuşmadım. Yani işverenin genel kuruluna gidip işverence, işçinin genel kuruluna gidip işçinin işine gelecek şekilde bir siyaset tarzı hiç hayatımda yer almamıştır. Değerli başkanlar da 1,5-2 yıla yakın süre içerisinde ne kadar şeffaf, ne kadar net ve aldığımız kararları neticelendirme konusunda ne kadar seri olduğumuzu öyle sanıyorum ki takdir ediyorlar.
Bir şeffaf çalışma içerisindeyiz. Şunu net olarak ifade ediyorum, bizim burada bulunan konfederasyon ve başkanlarıyla ilgili en ufak bir ayrıntıda bile ayrımcılık söz konusu olur ise onun net bir şekilde belgelendirilmesi ve bilgilendirilmemizi istiyorum Buna sebep olan kim olursa olsun benim çalışma arkadaşım olamaz. Bu tartışmaya sendikalar arasındaki rekabet çerçevesinde saygı duyarız, fakat buna bakanlığımızın karıştırılmamasını özellikle istirham ediyorum."

DİSK: TAKSİM KUTLAMALARA AÇILMALI, 77 İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILMALI
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ın, üzerindeki yasaklar kaldırılarak tatil ilan edilmesini, Taksim meydanının da kutlamalara açılmasını istedi.
Çelebi yazılı açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, “1 Mayıs’ın tatil olarak ilan edilmesiö konusunda işçi konfederasyonlarıyla görüşmesi için talimat verdiğini söylediğini anımsattı. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin atılan adımın, gelinen yer açısından önemli; ancak yetersiz bir aşama olduğunu belirten Çelebi, “Bu ‘bahşedilen’ bir hak değil, mücadeleler sonucu kazanılan bir haktır. DİSK’in ve emek örgütlerinin bedeller ödeyerek yıllarca verdiği mücadelenin önemli bir sonucudurö dedi.
Mart ayında toplanan Üçlü Danışma Kurulu’na 1 Mayıs’ın işçi sınıfının ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak tatil ilan edilmesi önerisi sunulduğunu, bunun katılımcılar tarafından da önemsendiğini kaydeden Süleyman Çelebi, “Bugün Ankara’da toplanan olan Üçlü Danışma Kurulu’na ve Çalışma Bakanlığı’na sunacağımız krize karşı sosyal programda da ‘1 Mayıs’ın tarihsel içeriğine uygun biçimde işçi bayramı olarak yasalaşması’ gerektiğine değindik. Çünkü Türkiye, toplam çalışanın 22 milyona, tarım dışında çalışan sayısının 13 milyona ulaştığı ama 1 Mayıs’ın bayram tatili olmadığı ender ülkelerden birisidirö dedi.

1 MAYIS 1977 İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMALI
Dünyada kutlanmasına 100 yıl önce başlanan ve DİSK öncülüğünde Türkiye’de 32 yıldır kitlesel olarak kutlanan bir bayram olduğu halde, anlamsız, çağdışı yasaklar ve korkularla 1 Mayıs’a sürekli engel çıkarıldığını anlatan Çelebi, “Taksim alanı hâlâ işçilerin 1 Mayıs buluşmasına kapalı tutulmaktadır. Bütün bu engellemeler günümüz Türkiye’sinde sona erdirilmelidir. 1 Mayıs bayram tatili olmalı, emeğini harcayan, yıllarını üretime veren milyonlarca emekçinin istediği alanlarda özgürce buluşmasının önündeki engeller kaldırılarak Taksim Alanı 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır.
1 Mayıs önündeki engellerin kaldırılması, 1 Mayıs 1977 katliamının ortaya çıkarılması için de yeni imkânların yaratılmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda da cesaretle adım atılarak, 1 Mayıs 1977’de yaşanan katliamın aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu bir an önce kurulmalıdırö önerisinde bulundu.
Süleyman Çelebi, Taksim’de yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının uluslararası bir önem taşıdığını, AB Türkiye raporunun hükümeti barışçıl 1 Mayıs kutlamaları için sendikalarla diyaloga davet ettiğini belirterek, başta ITUC ve ETUC olmak üzere Avrupa sendikalarından yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda sendikacı ve Avrupa Parlamentosu milletvekilinin 1 Mayıs günü Türkiye’de olacağını anımsattı.(anka)


Corumlu 09-04-2009 23:08

Guzel bir gelisme, artik Turkiye dede 1 Mayis bayram olacak.....

Abudeniz 10-04-2009 00:47

gelisme olarak guzelde hukumetin 1 mayisa bakis acisini biliyoruz buda takiyenin
ta kendisi gecen sene 1 mayista iscilere ve sendikalara yapilanlari unutmadik
umarim 1 mayisi bayram yaparlar
yaparlar ama yinede Taksim de kutlanmasina izin vermezler

1 mayis 1 mayis isci ve emekcinin bayrami az aldi

DEDE KARTAL 10-04-2009 02:00

allah askina bu saate hicte gülesim yok bunlarin 1 mayisa bakis acisi beli bunlarin hepsi secim yatirimi ama bilmiyorlarki buda beyaz esya gibi geri tepecek


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:17 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1