Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Tarih > Tarihte Bugün
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 12-03-2009, 15:06   #1
Dost
pınar09 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jan 2007
Yaş: 37
Mesajlar: 3,610
Tesekkür: 201
173 mesajina 805 kez tesekkür edildi
 pınar09 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı 12 Mart Gazi Katliamı

Gazi'de
siteadi.com - 12 Mart Gazi Katliamı
Katledenleri ve

Direnenleri

Unutmayalım,

Unutturmayalım!

Gazi Mahallesi'ne 12 Mart 1995'te kontrgerilla bir saldırı düzenledi. Direnen, devrime sokaklarını, meydanlarını, evlerini açan Gazi halkını katlederek, korkutarak sindirmeyi hedeflemişlerdi. Ama yanıldılar. İlk saldırının hemen ardından Cepheliler'in öncülüğünde "Hedef Karakol" denilerek harekete geçildi. Sokağa dökülen ve karakola doğru yürüyenlerin sayısı giderek arttı. Gazi halkının sokağa taşan direnişini engellemek oligarşinin resmi polislerine düştü. Ayaklanan Gazililerin üzerine polis kurşun yağdırmaya başladıysa da direnişi engelleyemedi.

Tüm saldırılara, katliama rağmen Gazi'deki ayaklanmayı durduramadılar. Ayaklanma, Ümraniye'den Nurtepe'ye, Küçükarmutlu'dan Okmeydanı'na kadar İstanbul'un tüm kondularını sardı. Yoksullar Gazi'ye aktı.

Gazi'deki 4 günlük ayaklanmada 18 kişi katledildi. Katledilenlerden 6'si Cepheli'ydi. Katlettiler, yaraladılar, kurşun bomba yağdırdılar ama Gazi'yi teslim alamadılar. Tam tersine Gazi'de tarihsel bir ayaklanma gerçekleştirildi. Katleden devlet, direnen halktı Gazi'de. Katleden büyük zulmü de, direnen büyük direnişi de unutmadık, unutmayacağız.

Halil KAYA, Gazi'ye saldıran kontrgerillanın katlettiği ilk Gazili'ydi. Kahvehanede çayını yudumlarken katledildi. 70 yaşındaydı ak sakalı al kana bulandığında. Halil Dede'nin kanı yayıldı Gazi'nin sokaklarına. Kan öfkeye dönüştü.

Sezgin ENGİN, en genç şehidiydi Gazi ayaklanmasının. Liseli Dev-Gençli bir devrimci olarak mücadeleye atıldı. Cepheli oldu. Ayaklanma boyunca kahramanca çatışarak şehit düştü.

Fadime BİNGÖL, Karslı, çocukluğundan beri bir emekçi; evli ve çocukları vardı ve Gazililer'in Cepheli ablasıydı.

Dinçer YILMAZ, Tokat'lı, 19 yaşında konfeksiyon işçisi bir gençti, Cepheli'ydi. Katliama karşı ilk tepkinin örgütlenmesinde ve öfkenin ayaklanmaya dönüşmesinde canla başla çalışanlardandı.

Hasan GÜRGEN, 26 yaşında, Sivas Zaralı bir delikanlıdır Hasan. Emekçidir Gazi'deki hemen herkes gibi... Cephe taraftarıdır. Gazi ayaklanmasında, Panzer'in üzerindeki üç kahramandan biridir.

Ali YILDIRIM, 22 yaşındaydı Sivas, Hafik ilçesinden Ali. Liseli Dev-Genç'li olmuştu. Gazi'deki saldırıyı duyar duymaz Okmeydanı'nda halkı toplayıp Gazi'ye doğru yürüyüşe geçirenlerden, panzerin üzerine çıkan üç gençten biriydi.

Mehmet GÜNDÜZ, üç çocuk babası bir emekçiydi 1958 Erzurum doğumlu ve Cepheli Mehmet Gündüz. Emekçi elleriyle kurdu barikatları. Polis panzerinden açılan bir ateşle ölümsüzleşti.

Zeynep POYRAZ, 1970'de doğdu. 80'li yıllarda devrimcilerle tanıştı. Katliamı duyduğunda oturdukları Derbent Mahallesi'nden koşup geldi Gazi'ye.

Dilek SEVİNÇ, yeni evliydi. İki aylık hamileydi ve bir konfeksiyon işçisiydi. Direnenlerin safında karnındaki bebeğiyle ölümsüzleşti.

Fevzi TUNÇ, 22 yaşındaydı. Askerden geleli daha 4 ay olmuştu. Sloganlarıyla, öfkesiyle direnirken katledildi.

Reis KOPAL, henüz 20 yaşındaydı. Bir terlik fabrikasında işçiydi. Gazi ayaklanmasında ise bir savaşçı. Bir emekçinin onuru ve cüretiyle ölümsüzleşti.

Mümtaz KAYA, 22 yaşında Gazili bir delikanlı daha. Oligarşinin ordusunda askerdi. İzine gelmişti. Saldırıyı duyduğunda tereddütsüz Gazi'ye koştu. Halkın saflarında direndi ve şehit düştü.

Genco DEMİR, Ümraniye'de şehit düşenlerdendi. 33 yaşında, üç çocuk babasıydı. 15 Mart'ta Gazi katliamını protesto eden halkın içindeydi.

Hakan ÇUBUK, 22'sindeydi, inşaatlarda çalışıyor, su tesisatçılığı yapıyordu, iki yıldır devrimcilerle ilişkisi vardı. Polisin ateşiyle başından vuruldu.

İsmihan YÜKSEL, Katledildiğinde 52 yaşındaydı. Maraş katliamını yaşamıştı. Ümraniye'de Maraş'ın, Gazi'nin hesabını sormak için yürürken sırtından vuruldu.

İsmail BALTACI, 1 Mayıs Mahallesi'nin kuruluşunda yer alan bir emektardı. 15 Mart'ta Ümraniye'de saldıran polise karşı gençlerle birlikte direnirken katledildi.

Hasan PUYAN, iki çocuk babası, onurlu, faşizme karşı biriydi. Halkıyla birlikte Gazi katliamını lanetlemek için yürürken katledildi.

Yaşar AYDIN, halktan biriydi. Hakan Çubuk vurulduğunda taksisine yerleştirip hızla hastaneye yetiştirdi. Geri dönerken geçirdiği trafik kazasında ölüm yakaladı onu. (alıntıdır)

Saygıyla, onurla anıyoruz...

__________________
Ben bir ırmağım, dağlardan coşarım
Akma deme bana, ben akarak yaşarım
  Alıntı ile Cevapla
Eski 13-03-2009, 09:01   #2
Dost
mnoocalan - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Bulunduğu Yer: ANKARA
Yaş: 48
Mesajlar: 4,240
Tesekkür: 87
113 mesajina 198 kez tesekkür edildi
 mnoocalan isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

emeğine sağlık can

__________________
Kayıp kentin güzel insanı
Rüzgar esermi sizin oralarda?
Ve
Umut türküsü söylenirmi
Sevda misali?
Yada buradan sesimiz duyulurmu
Bir SELAM desek dosta...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 13-03-2009, 11:14   #3
Dost
sadik19 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Mar 2007
Bulunduğu Yer: belçika
Mesajlar: 813
Tesekkür: 16
12 mesajina 14 kez tesekkür edildi
 sadik19 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Bizimle paylastigin için sagol.
çok üzücü olaylardi.

__________________
Yolu sevgiden gecen herkesle bir gün bir yerde bulusmak dilegiyle....
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
gazi, katliamı, mart


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:38 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1