Dostun Sayfasi

Dostun Sayfasi (http://www.dostunsayfasi.com/)
-   Teknoloji Dünyası (http://www.dostunsayfasi.com/teknoloji-dunyasi/)
-   -   Plazma TV nedir? (http://www.dostunsayfasi.com/teknoloji-dunyasi/9738-plazma-tv-nedir.html)

Cemo_62 11-05-2007 05:56

Plazma TV nedir?
 
http://img521.imageshack.us/img521/4...lazmaneou2.jpg

Elektrik verildiğinde ışık yanan gaz dolu hücrelerden oluşan bir çeşit panel televizyon olan plazma TV, renkte ve kontrastta herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlemeye imkan veriyor.


Plazma, birbirine eşit sayıda bağımsız elektron ve pozitif iyonlardan oluşan elektriksel anlamda Nötr, yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının farklı bir hale dönüştüğünde kendisine verilen isimdir. Neon-xenon gazı enjekte edilmiş, sıkıştırılmış iki panelden (cam) oluşmaktadır.

Plazma teknolojisinde her pikselde içleri neon-xenon gazı ile dolu düşük basınçlı kapalı cam bölmecikleri vardır. Bu ufak plazma bölmelerinin ardında kırmızı, mavi ve yeşilden oluşan renkli fosforlar bulunur. Cihaza elektrik verildiğinde bu bölmelerin içindeki neon-xenon gazı, maddenin üç halinden farklı olan plazma haline dönüşür ve görünmeyen UV ışını yayar. Bu ışın kırmızı, mavi ve yeşil fosfor tabakasına çarparak görünür.

Plazma TV’ler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veyapiksellerinden yaymaları sayesinde, herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Ayrıca renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler.

Plazma TV’ler, LCD’lere göre daha fazla güç kullanmazlar. Plazma TV’ler, bir pikselin aydınlanması için tek bir plazma hücresinin ateşlenmesine ihtiyaç duyar. Plazma piksellerinde karanlık, onlara giden gücün kesilmesi ile temin edildiğinden, plazma TV’ler nispeten daha az enerjiyle karanlık görüntüleri oluştururlar.

Plazmalarda yarı ömür denilen bir terim kullanılmaktadır. Yarı ömür, plazmanın parlaklığının, bu süre içerisinde, kapasitesinden yaklaşık yüzde 50’sini kaybedeceğini belirtmektedir. Bu nedenle, yaklaşık olarak 60.000 saatlik bir ömür sunan plazma TV’lerin günde dört saat açık kalması durumunda yarı ömrü 18-20 yıla kadar olmaktadır. Plazma ekranlar, gerçekte kullandığımız görüntü ayarlarına bağlı olarak daha uzun süreli kullanılabilirler. Örneğin, kontrastı düşük tutarak plazma ekranın ömrünü potansiyel olarak uzatmak mümkün.

Plazma televizyonlardaki gaz yeniden doldurulamayacağı gibi sızması da mümkün değildir. Plazma ekrandaki her bir piksel içindeki gaz, güvenli bir şekilde kapatılmıştır. Bir pikselin bozulması durumunda yeniden gaz doldurarak tamir etmek mümkün değildir. Diğer bir deyimle, plazma ekranındaki bir veya birden çok sayıda piksel kararırsa, tüm plazma panelin değiştirilmesi gerekir.

Rakım yükseldikçe düşen hava basıncı, plazma TV'lerin ömürlerini azaltabilir. Çoğu plazma, deniz kenarı veya buna yakın yerlerde kullanılabilecek şekilde dizayn edilmektedir. Plazma televizyondaki pikseller, neon-xenon gazlarıyla dolu camdan yuvacıklarından oluştuğundan, normalden ince hava, bu yuvacıkların içindeki gazlarda artan basınça neden olur. Deniz suyu seviyesinden daha yükseğe çıkıldıkça, plazma TV'nin, dışarıdaki hava basıncındaki değişikliği telafi edebilmek için daha çok çalışması gerekir. Bunun sonucunda da televizyon daha çok ısınacaktır ve soğutma fanları (eğer varsa) daha çok çalışmak zorunda kalacaktır. Bu da kullanıcının bir titreşim sesi duymasına sebep olabilir. Eğer yaşadığınız yer, deniz seviyesinden çok yüksekse, plazma televizyonunuzu almadan bu durumun bir sorun olup olmayacağını araştırmalısınız. Bazı plazmalar, 5 bin feet (1524 metre) yüksekliğe kadar sorunsuz çalışabilecek şekilde üretilmiştir.

mnoocalan 11-05-2007 08:23

çok güzel anlatılmış emeğine sağlık

Cemo_62 12-05-2007 00:17

Kardes aslina bakarsan eski sistemden vazgecmemeli :) Bicim olarak kullanisli ve guzel ama uzun omurlu degil...

Corumlu 12-05-2007 01:41

N ve diyorsun kardes yenile 107 kran plazma aldik, yoksa almasamiydik
vallah yazik oldu

Cemo_62 12-05-2007 17:16

Alıntı:

CORUMLU´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47168)
N ve diyorsun kardes yenile 107 kran plazma aldik, yoksa almasamiydik
vallah yazik oldu

Yok kardes en kotu ihtimalle on yil dayanir normal kullanimla. Benim gibi evinde yirmi saat televziyon acik kalirsa plazma anca bes sene dayanir :)

maral 12-05-2007 23:37

bende tam plazma alacakken bak bunu duyduğum iyi oldu sağol dost .çorumlu sanada geçmiş ola

Corumlu 12-05-2007 23:55

zaten on yil izlesem yeterli, her gun baska bir model cikiyor

maral 12-05-2007 23:57

Alıntı:

CORUMLU´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47535)
zaten on yil izlesem yeterli, her gun baska bir model cikiyor

:D :D buna kendinde inanmıyonda hadi neyse:D

Cemo_62 13-05-2007 21:45

Alıntı:

maral´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 47538)
:D :D buna kendinde inanmıyonda hadi neyse:D

Birak en azindan hevesini alsin :) :) :)

Corumlu 13-05-2007 21:52

vallah moralimi bozmaya calisiyorsunuz ama hicte umurumda degil cunku lcd alsaydim iki misli odeyecektim on sene sonrada onunda modasi gecekti, hic olmazsa degistirmek icin bahanemiz olur
saka maka buyuk ekranda daha baska oluyor canim bu zamana kadar nasil izlemisiz o kucucuk ekranlarda


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:21 .

Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1