Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 10-10-2007, 12:42   #1
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: Ankara
Yaş: 41
Mesajlar: 871
Tesekkür: 0
8 mesajina 10 kez tesekkür edildi
 efla isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı AİHM: Alevi baba haklı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), din derslerinin zorunlu olmasına karşı yapılan başvuruyu haklı buldu. AİHM, her anne ve babanın çocuklarına kendi dini ve felsefi inançlarına uygun eğitim ve öğretim yapılmasını isteme hakkı bulunduğunu, devletin ise buna saygı göstermesi gerektiğini belirtti.
siteadi.com - AİHM: Alevi baba haklı
2004 yılında Hasan Zengin adlı Alevi bir vatandaş, 7. sınıfa giden kızının Alevilikle ilgili bilgilerin yer almadığı din derslerine girme zorunluluğunun kaldırılması için AİHM’e başvurmuştu. Önce İstanbul Valiliği’ne, ardından İstanbul İdare Mahkemesi’ne, son olarak da Danıştay’a başvuran Hasan Zengin, bu başvurulardan sonuç alamayıp, Türkiye’deki iç hukuk yollarını tükettikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitti.

GENEL KÜLTÜR SAVUNMASI

Nisan 2005’te Türkiye 20 maddelik savunmasında, davanın reddini istedi ve "Ders tarafsızdır. Anne babalar, devletin yetkisine karşı çıkamaz" dedi. Mahkeme geçen yıl 3 Ekim tarihinde de davayla ilgili bir duruşma yaptı. Türkiye savunmasında, Aleviler ile Sünniler arasında ayrımcılık yapılmadığını, derslerin din dersi değil, din ve ahlak konusunda genel kültür dersi olduğunu belirtti. AİHM, Hasan Zengin ve kızının başvurusunda haklı buldu. AİHM, insan hakları sözleşmesinin 1 nolu protokolünün 2’nci maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Bu maddede devletin, anne ve babanın inançlarına göre çocuklarına din eğitimi verilmesine saygı göstermesi gerektiği kaydediliyor.

LAİK TARAFSIZLIĞA AYKIRI

Kararda ayrıca, devletin kamu okullarında tek bir dini görüşü öğretemeyeceği, bunun laik bir devlet tarafsızlığına aykırı olduğu kaydediliyor. Bu konuda Türkiye’nin "eğitim sisteminde" eksiklik bulunduğunu belirten AİHM, ders programındaki bilgilerin objektif, eleştirel ve çoğulcu bir şekilde aktarılması gerektiğinin altını çiziyor. AİHM, sözleşmenin "din ve vicdan özgürlüğü"nü güvence altına alan 9. maddesine yönelik ihlal beklentisine ise olumlu yanıt vermedi. AİHM kararında din derslerinin seçmeli veya zorunlu olup olmaması ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Oğlum için İstanbul’da dava açtım kazandım

HUBYAR Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, oğlunun zorunlu din derselerinden muaf tutulmasına ilişkin iki yıl önce İstanbul İdare Mahkemesi’ne açtığı davayı kazanmıştı. Kenanoğlu, Türkiye’de zorunlu din derlerine karşı açılan davayı ilk kazanan kişi olduğunu belirterek, dava sürecini Hürriyet’e şöyle anlattı: "Okullarda okutulan din derslerinin ailemizin inancına uygun olmadığı gerekçesiyle 4. sınıfa giden oğlumun zorunlu din dersinden muaf tutulmasını istiyorum" talebiyle 2005 yılında İstanbul Valiliği’ne başvurmuştum. Talebim valilik tarafından ret edilince İstanbul İdari Mahkemesi’ne dava açtım. Esastan görüşülen davada haklı olduğumuz kararı çıktı. Bu süre içerisinde oğlum din derslerine girmedi" dedi.

Hıristiyan bakış açısı da örnek olmuştu

AİHM’nin dün sonuçladığı kararına, AİHM’nin büyük dairesinin Norveç’e karşı açılan "Folgero" davasını esas alarak aldığı kararı esas teşkil etti. AİHM’nin büyük dairesi daha önce, Hıristiyanlığı temel alan ve Hıristiyan bakış açısıyla diğer dinlere atıfta bulunulduğu gerekçesiyle açılan bir davayı karara bağlamıştı. Bu davada, Norveç’in eğitimle ilgili sorumluluğu yerine getirirken, ders programındaki bilgileri objektif, eleştirel ve çoğulcu bir şekilde verilmesini sağlamadığını belirtmişti.

Kaynak:Hürriyet.

keşke bizim zamanımızda da böyle bi karar alınsaydı,neyse çocuklarımıza yarayacak artık..

  Alıntı ile Cevapla
Eski 10-10-2007, 14:52   #2
Onursal Dost
Memoli - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: KKTC
Mesajlar: 2,222
Tesekkür: 15
108 mesajina 493 kez tesekkür edildi
 Memoli isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Güzel bir haber dostum eline saglık

__________________
Yenilikci bir tarzımız için PAYLAŞIMLAR KENDİ uploandmuz olacaktır .... RAR olarak paylaşılan bütün dosyalarda Sitemizin Reklamları Olacaktır.. Aynı zamanda bütün Paylaşmış olcagım Paylaşımlar Anti Virüs Eset Smart sucrity programı ile Taranmış ve Anti virüs ve sapam Hiç bir şekilde olmayacaktır... Ama Hersey Rahmen Bütün Paylaşımları indirdikten sonra Kullanmış oldugunuz Anti virüs Programı ile tarama Yapın... Sorumluluk Kabul edilmez...

İletişim Msn - E - posta

[email protected]
  Alıntı ile Cevapla
Eski 10-10-2007, 18:59   #3
Yeni Üye
Üyelik Tarihi: Oct 2007
Bulunduğu Yer: Çorum-Samsun
Mesajlar: 27
Tesekkür: 0
1 mesajina 2 kez tesekkür edildi
 HüDeYu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

Şu an yeni eğitim taslağı tartışılıyor din dersleri zorunlu mu olsa olmasa mı diye..Diyanet İşleri Başkanı geçen ki bir ropörtajında zorunlu olarak devam etmesi gerektiğini savunuyordu..

Milli Eğitim Bakanı olan şahsiyet ise din kitaplarında aleviliğin de yer alacağına dair açıklamalar yapmıştı ancak nasıl yer alacağını kimseler bilmemekte..Yoğun bir şekilde asimile çalışmalarını sürdürmekteler..

Diyanetin yeni baskılarla piyasaya sürdüğü alevi kitaplarında yeterince görmekteyiz bu etkiyi..

Teşekkürler paylaşım için..

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
alevi, aİhm, baba, haklı


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:24 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1