Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 22-04-2010, 22:42   #1
IZA
Onursal Dost
IZA - ait Avatar
Üyelik Tarihi: May 2007
Bulunduğu Yer: Kizlarimin yanindayim en degerli varliklarim
Yaş: 47
Mesajlar: 832
Tesekkür: 704
507 mesajina 1243 kez tesekkür edildi
 IZA isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Üç fidan’ı idama gönderen general ‘boğularak’ öldü

Üç fidan’ı idama gönderen general ‘boğularak’ öldü
siteadi.com - Üç fidan’ı idama gönderen general ‘boğularak’ öldü 68 kuşağının öncülerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararlarını veren dönemin Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi, ‘boğularak’ öldü.

‘Üç fidan” olarak anılan 68 kuşağı öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’a idam cezası veren Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi, 86 yaşında öldü.



TARİHİN CİLVESİ

Çankaya’daki evinde dün öğle saatlerinde fenalaşan Elverdi, hastaneye götürülürken ambulansta öldü. Elverdi’nin, dün “yediği yemeğin nefes borusuna kaçması nedeniyle solunum yetmezliği” sonucu boğularak öldüğü bildirildi. Elverdi’nin Salı günü düzenlenecek askeri törenle defnedileceği belirtildi.

Emekli Tuğgeneral Elverdi, 9 Ekim 1971 tarihinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına karar veren Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin Başkanıydı. 6 Mayıs 1972’de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilirken, Elverdi ‘üç fidan’ın idamını izlemişti. Elverdi emekli olduktan sonra aynı davanın savcısı Baki Tuğ ile birlikte siyasete atıldı ve 1977 yılında Adalet Partisi Bursa milletvekili seçildi.

İDAMCI GENERAL

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesi ardından Elverdi'nin, “İdam sehpasında bile komünizm propagandası yaptılar” sözleri de hafızalardan silinmedi. 1980 yılında yazdığı ‘Bu vatana Kastedenler’ isimli kitabında da dönemin gençlik hareketlerini ağır bir dille eleştiren Elverdi verdiği bir röportajda ise, 1961’de idam edilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu için “şehit” ifadesini kullanırken, Gezmiş ve arkadaşlarının idamı için, “İdamları ibret-i müessese olmuştur. Onlar asıldıktan sonra hadiseler durmuştur” demişti.

Emekli general Elverdi, Denizlerin idamlarını önlemek için mücadele eden Mahir Çayan’ın arkadaşlarından Ertuğrul Kürkçü için de, "İdam edilmesi gerekirdi" diyerek tavrını sürdürmüştü.

HER GÜN ÖLECEKSİNİZ!

İdam edilen devrimci liderin son sözleri şöyle olmuştu:

Deniz Gezmiş: Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!

Yusuf Aslan: Ben ülkeminbağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için, bir defa, şerefimle ölüyorum. Sizler, bizi asanlar, şerefsizliğinizle hergün öleceksiniz! Bizler halkımızın hizmetindeyiz, sizler Amerika'nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!..

Hüseyin İnan: Ben, şahsi hiçbir çıkar gözetmeden, halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!..

ANF NEWS AGENCY

Yorum yapmadan geçemicem çok bile yasamis adaletsiz DÜNYA 86 yasina kadar durmus yemek bogazinda kalmasaymis daha da yasiyordu vicdani rahat ettimi acaba onca sene pehhhh

__________________
мυтℓυ єтмι¢єкѕєη мєѕgυℓ∂є єтмι¢єкѕιη, νє∂αℓαя кσуѕα∂α вαzєη gιтмєк gєяєкιя...

Konu IZA tarafından (22-04-2010 Saat 22:47 ) de değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi IZA üyemize tesekkür ettiler
Abudeniz (23-04-2010), DEDE KARTAL (23-04-2010), Sisi (23-04-2010)
Cevapla

Tags
‘boğularak’, fidan’ı, general, gönderen, idama, öldü


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:41 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1