Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Güncel Olaylar
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 27-11-2012, 23:59   #1
Dost
Bektaşi - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Nov 2007
Mesajlar: 86
Tesekkür: 49
24 mesajina 53 kez tesekkür edildi
 Bektaşi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Karanlık bir fotoğraf delil oldu, 40 yıl hapsi isteniyor


siteadi.com - Karanlık bir fotoğraf delil oldu, 40 yıl hapsi isteniyor İzmir'de, izinsiz bir gösteride polise taş attıkları iddia edilen iki genç, bir karaltıdan ibaret görüntüden ötürü iki yıldır cezaevinde yatıyor. Mahkemenin bilirkişisi ise adliyenin bilgi işlem çalışanı çıktı.

İzmir'de, Ali Emre Ecer ve Seçkin Savaş adlı iki üniversite öğrencisi katıldıkları eylemde polise taş attıkları iddiasıyla, "silahlı terör örgütü üyeliği" dahil dört ayrı suçlamadan kırkar yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, iki buçuk yıldır cezaevinde olan iki genç için, "Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı" (TOMA) denilen aracın üzerindeki kameradan çekilmiş görüntüler delil olarak gösteriliyor. Mahkemenin "bilirkişi" diye atadığı adliyenin bilgi işlem çalışanı, yalnızca birer karaltıdan ibaret bu görüntülere, "Evet onlardır" dediği için iki genç tahliye edilmiyor. Buna karşın Ege Üniversitesi’nin hazırladığı “Hayır, onlar değil” şeklindeki bilirkişi raporu dikkate alınmıyor. Gençler tekrar bugün hakim karşısına çıkıyor.

1,5 yıldır tutuklular
BDP, geçen yıl 12 Haziran’daki genel seçimlerde bazı adaylarının yasaklanması üzerine bütün ülkede eylem başlatmıştı. İzmir Basmane Meydanı’nda 20 Nisan 2011’de toplanan BDP, SDP ve ESP üyeleri AKP il binasına yürümek istedi. Polisin engellemesi üzerine grup, polisle çatıştı. İddiaya göre grup, polise molotoftokteyli ve taş attı. Polis de gaz ve tazyikli suyla karşılık verdi. Bir polisin hafif yaralandığı çatışma iki saat sürdü.

Gece karanlığında kaydedilen görüntüler delil
Günün sonunda polisin üç kişiyi “tazyikli sudan ıslanmış halde çadırın içinde” bulduğu, iki kişinin sokakta yakalandığı ve birinin üzerinden bıçak, diğerinden limon çıktığı iddia edildi. Daha sonra polis, eylem başlamadan önce çekilmiş resim ve çatışma sırasında TOMA aracı tarafından gece karanlığında kaydedilen görüntülerden yola çıkarak, 16 kişiyi gözaltına aldı. Savcı Çelik, 21 kişiye dava açtı.

40 yıla kadar hapis cezası isteniyor
Dava açılanlardan ikisi Ege Üniversitesi’nde okuyan 19 yaşındaki Ali Emre Ecer ve Seçkin Savaş’tı. SDP üyesi olan iki genç için, "silahlı örgüt üyeliği, mala zarar, kamu malına zarar, kimliğini gizlemek için başını örterek Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet, taş atmak suretiyle kamu görevlisine direnmek, dağılma uyarısını dinlemeyerek direnmek" iddiasıyla 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bilgi işlem çalışanı "bilirkişi" oldu
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, eldeki resimlerle TOMA görüntülerini karşılaştırması ve iki kayıttaki kişilerin Ecer ve Savaş olup olmadıklarına karar vermesi için dosyayı, bilirkişi listesinde adı bulunmayan, ses ve görüntü uzmanlığı olmayan, adliyenin bilgi işlem çalışanı Hakan Çelik’e verdi.

Adliyenin "bilirkişisi" çürütüldü

Çelik, 27 Şubat 2012’te hazırladığı raporda, “Fotoğraflardaki şahıslarla CDC/DVD içeriğindeki şahsın aynı olduğu, şahsın iki elinde de taş olduğu ancak taşı attığına dair bir görüntünün bulunmadığı” yönünde görüş bildirdi. Rapor üzerine gençlerin avukatları, aynı resim ve görüntüleri incelemeleri için Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç Dr. Hilmi Maktav ve Araştırma Görevlisi İlknur Gürses Aybaykal’a verdi. İki uzmanın hazırladığı yeni raporda ise adliyenin bilirkişisi çürütüldü.

"Tespit etmek mümkün değil"
Raporda Ali Emre Ecer için, “Saç şekli ve puşi benzer görünmesine rağmen kesin bir şekilde iki görüntünün aynı şahsa ait olduğunu belirtmek, yüzünün görülmemesi ve görüntünün net olmaması sebebi ile zordur. Ayrıca görüntünün çözünürlüğünün düşük olması sebebiyle elinde bir şey tutup tutmadığını anlamak mümkün değildir. Kişinin herhangi bir eylemde bulunduğu tespit edilmemiştir” denildi. Savaş için de “Şahsın kimlik tespitine uygun kareye rastlanılmamıştır. Yüzlerinin net şekilde seçilmesi ya da kimlik tespiti yapılması mümkün değildir. Öte yandan, elinde bir şey olduğuna dair görüntülü veri bulunmamakta, bir eylemde bulunduğu görülmemektedir” denildi.

"Raporumuz kabul edilmedi"
Bu rapor, son duruşmanın görüldüğü 13 Eylül 2012’de mahkemeye sunuldu. Ecer ve Seçkin’in de aralarında olduğu yedi tutuklu sanığın kaldığı bu davada bir sonraki duruşma 27 Kasım’a bırakıldı. Avukat Ali Koç, TOMA’dan çekilmiş karaltılar halinde görüntü olmadığını, bilirkişi listesinde 15 bilişim uzmanının adı yer aldığı halde, bilirkişi niteliğinde olmayan bir adliye görevlisinin hazırladığı raporla kanı oluşturulduğunu savunarak, “Bizim raporumuz kabul edilmedi. En azından üçüncü bir bilirkişiye ya da en azından TRT’ye gönderilmesini istiyoruz” dedi. Son duruşma bugün görülüyor.
Kaynak, Erişim 28.11.2012

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bir, delil, fotoğraf, hapsi, isteniyor, karanlık, oldu, yıl


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:42 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1