Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Siirler > Üstadlarin Siirleri > Orhan Kotan
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree1Likes
  • 1 Post By Aydındost
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 20-10-2012, 12:12   #1
Can Dost
Aydındost - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Bulunduğu Yer: LAMEKAN
Yaş: 52
Mesajlar: 1,442
Tesekkür: 970
389 mesajina 3749 kez tesekkür edildi
 Aydındost isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Orhan kotan kimdir


siteadi.com - Orhan kotan kimdir
Orhan Kotan, 1944 yılında Malazgirt’te doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Kürdistan’da tamamlayan Kotan, Üniversite eğitimine, Ankara’da Dil-Tarih ve Edebiyat Fakültesi’nde başladı… 68 gençlik hareketinin içinde aktif görev aldı. Aynı yıl Malazgirt’e döndü ve askerliğini er öğretmen olarak yaptı.

Siyasal çalışmalarına Kürdistan'da devam eden Kotan ilk olarak, Dr. Şıvan hareketi içinde yer aldı, bölge sekreterliğine kadar yükseldi.

74 sonrasında ise DDKO sürecinde “Ocak Komünü” ekibinin yanında yerini aldı. KOMAL yayınevini kuruluşuna katıldı ve yönetimini üstlendi. İkinci kitabı olan “Gururla Bakıyorum Dünyaya” da yer alan şiirleriyle, ’70’lı yıllarda militan Kürt gençliğini en çok etkileyen şairlerden biri oldu..Yine bu dönem Kürdistan tarihi üzerine pek çok belgenin su yüzüne çıkarılmasında büyük emeği geçti.

Kürdistan ulusal demokratik mücadelesinin , ideolojik, siyasal ve örgütsel tezlerinin tartışılması amacıyla 1976’da yayına başlayan rizgarî dergisinin yazı kurulunda görev aldı. Rızgari sürecinde hareketin önde gelen teorisyenlerinden biri olarak öne çıktı. Hareketin teorik ve siyasal tezlerinin kurulmasında etkin bir rol oynadı.

1976 yılında Ankara DGM tarafından tutuklandı ve 8 ay Merkez Kapalı Cezaevinde kaldı.

Kürdistan Komünist Partisi-Örgütlenme Komitesi’nde de yer alan Orhan Kotan, Rizgari kadrolarına yönelik operasyonların arttığı ve darbenin ayak seslerinin yakınlaştığı 80 darbesi öncesinde örgütlenme çalışmalarını yürütmek üzere önce Suriye daha sonra Avrupa’ya çıktı.

Avrupa’da Dengê Komal lyayınlarını ve KKP-ÖK’nin yayın organı olan “Yekiti” dergisini organize etti…Partiya Rizgariya Kurdistan/Rizgari örgütünün kuruluşuna katıldı ve yönetiminde yer aldı. Modern Kürt basınında bir dönemeç noktası olan “Kurdistan Press” in başredaktörlüğü sırasında ilk kez kendi imzasıyla yazılar yazmaya başladı.

1991 yılında partili arkadaşlarıyla görüş ayrılığına düştü. Marksist-Leninist ideolojik ve örgütsel görüşlerini terk etti.Yeni siyasal perspektifini yalnız savunmaya karar veren O. Kotan örgütsel ilişkilerden çekilerek, bundan sonra bir Kürt aydını olarak çalışmalarını sürdürdü..

Yıllar süren sürgünün ertesinde, 1995 yılında İstanbul’a döndü. Ve “Realite PRESS” gazetesinin yayınını örgütledi. …

Orhan Kotan yakın dönem Kürdistan Ulusal mücadelesinin en renkli politik simalarından biriydi... Bir politik teorisyen, bir şair ve bir mücadele adamı olarak ‘70 sonrası kuşaklar üzerinde derin izler bıraktı. Kamuoyunda ise Şair-Yazar- Gazeteci kimliğiyle tanındı Behram Çupin ve N.Bora imzalarıı da kullanan O.Kotan’ın, Komal ve Rizgari yayın kollektiflerine sunularak kabul görmüş ve yayınlanmış pek çok yazısı bulunmaktadır.

Fırtınalı mücadele yıllarının bir anısı olarak yakalandığı hastalıklar nedeniyle ağır sağlık sorunları yaşadı. Ülserle birlikte böbrek yetmezliği sonucunda uzun yıllar diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadı. Böbrek nakli ve kalp ameliyatları geçirdi. Ne yazık ki durumu giderek kötüleşmeye devam etti. 9 Temmuz 1998 tarihinde; Karolinska hastahanesinin ıssız odalarının birinde, hayata veda etti.

hhssaahhss likes this.
__________________



ilk meyvasını veren bir fidandan ham zerdaliler toplayıp
uzun yollar boyunca esaret ve zafer üstüne marşlar söylemiştik
yaşadığın günlerin hesabını soranlara
bildiğin marşları söylemeyi unutma .
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Aydındost üyemize tesekkür ettiler
MEHMETDOST (20-10-2012)
Cevapla

Tags
kimdir, kotan, orhan


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:00 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1