Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Saglik Kösesi
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 07-09-2009, 11:44   #1
Dost
Üyelik Tarihi: Mar 2007
Yaş: 50
Mesajlar: 1,485
Tesekkür: 1366
808 mesajina 26427 kez tesekkür edildi
 Abudeniz isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Susuzluk bağırsak sorununa yol açıyor

Ramazan ayında az sıvı alımının birçok sağlık probleminin yanı sıra özellikle sindirim ve boşaltım sisteminde sorunlara neden olduğu bildirildi.
siteadi.com - Susuzluk bağırsak sorununa yol açıyor
AA

Bursa- Türk Gastroentroloji Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Faruk Memik, insan vücudunun yüzde 70'inin sudan ibaret olduğunu anımsatarak, bu nedenle suyun insanlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

İnsanın yemek yemeden, bitkin de olsa 25-30 güne kadar açlığa dayanabildiğini, ancak susuz sadece 4-6 gün hayatta kalabildiğini ifade eden Memik, insan vücudunun susuz olarak normal çalışmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Kalp, dolaşım ve sindirim sisteminin susuz olarak normal çalışmasının mümkün olmayacağını dile getiren Memik, şunları kaydetti:
''Mide günde 2 bin santimetreküp salgı üretirken tükürük bezi, ince bağırsaklar, pankreas gibi organların her biri bin 500 ve karaciğer de (safra olarak) 500 santimetreküp salgıyı sindirim sistemimize boşaltır. Bu yüksek miktardaki sıvı miktarı bir yandan salgılanırken, diğer yandan tekrar emilip sisteme karışır ve bir kısmı da dışkı ve idrar ile atılır. Bu mükemmel çalışma sayesinde de insan sağlığı dengede tutulabilir.''

Prof. Dr. Memik, ramazanda bol su içilmesinin önemine değinerek, şöyle devam etti:
''İçinde bulunduğumuz ramazan ayında, oruç nedeniyle su dengesinin bozulması kaçınılmazdır. Özellikle sıcak havalarda, ağır işlerde ter kaybeden kişiler susuz kalmamaya çok dikkat etmelidir. Günlük olarak idrarla bin 500, bağırsaklarla 200–250, akciğerlerle de 300 mililitre kadar su kaybederiz. Normalde içmemiz gereken 2 litre suyu, ramazanda daha da artırmak ve 10–12 bardağa çıkarmak gerekir.''

İftarda başlayarak sık aralıklarla su ve sulu yiyecekler, ayran ve komposto gibi yiyeceklerin tüketilmesinin faydalı olduğunu anlatan Prof. Dr. Memik, kahve, çay, kola gibi içeceklerden uzak durulmasını istedi.


Ramazanda kabızlık önemli sorun

Prof. Dr. Memik, oruç tutarken ortaya çıkan önemli sorunlardan birinin de kabızlık olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Ramazanda, vücut sıvı dönüşümü bozulduğundan kabızlık sorunu sık görülür ve birçok insanı hekimin önüne kadar taşır. Hastanelere kabızlık sorunuyla başvurularda artış olur. Kabızlığa bağlı olarak hemoroid (basur) şikayeti olanlarda, ramazanda kanamalar başlayabilir ya da şiddetli karın ağrıları ile oruçlarını bozmak zorunda kalabilirler. Burada çare ilaçlar değil, yenilen gıdaların düzenlenmesi ve yeterli su içilmesidir. Tuzlu ve ağır, kızartmalı yemekler, sucuk, salam sosis gibi tuz içerikli besinlerin yerine, sebze ve meyveden zengin, sulu yemekler seçilmelidir. Yoğurt ve ayran bol alınmalıdır. Et yemekleri kızartma yerine haşlanmış veya fırınlanmış şekilde tüketilmelidir. Daha çok sütlü tatlılar seçilmelidir.''

Ramazanda sık karşılaşılan sorunlardan birinin de daha önce gastrit veya ülseri olan hastanın oruç sırasında karşılaştığı şiddetli mide krampları, bulantı, kusma ve kanamalar olduğunu dile getiren Memik, uzun süren açlık döneminde mide asidinin çok artmasının, bu hastalarda ciddi problemler doğurabildiğini belirtti.

Memik, uzun süren açlıkta, safra kesesinde safranın koyulaşarak çamurlaşması ve taşa dönüşmesinin de gözden kaçırılmaması gerektiğini kaydederek, ''Muayyen bir sindirim problemi olan hastaların mutlaka önce hekimlerine danışarak oruca başlamaları ve önemli bir şikayette yine tıbbi kontrole başvurmaları gerekir'' dedi.

__________________
,,,BiLmeyen Ne BiLsin Bizi, BiLenLere SeLam oLsun,,,
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
açıyor, bağırsak, sorununa, susuzluk, yol


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:41 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1