Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree1Likes
  • 1 Post By cilek_22
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 17-08-2007, 17:58   #1
Dost
cilek_22 - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Feb 2007
Bulunduğu Yer: ev.
Mesajlar: 1,720
Tesekkür: 113
98 mesajina 198 kez tesekkür edildi
 cilek_22 isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Tunay Bozyigit

AT: Alamut Kalesi'nden günümüze Seyduna Türküleri
siteadi.com - Tunay Bozyigit
Tunay Bozyiğit'in Alamut Kalesi ve onun yılmaz bekçisi Seyduna'dan (Hasan Sabbah) esinlenerek söz ve bestelerine imza attığı "Seyduna Türküleri ve Şahrud" albümü Anadolu Müzik'ten çıktı.

Şahrud Irmağı'na giden yolun üzerinde, sarp kayaların başında yer alan hayalet bir kale... Alamut Kalesi yani Kartal Yuvası. Kendilerine cennet bahçeleri vaad edilen fedailer ve onların lideri Hassan Sabah, diğer adıyla Seyduna. Tarihin, mistik öğelerin ve aşkın işlendiği 15 türküyü Tunay Bozyiğit'in deyimiyle "yürekleriyle" Hakan Yeşilyurt, Kazım Koyuncu, Hakan Yeşilyurt, Arzu Görücü, Özlem Özden, İbrahim Koç, Hilmi Yarıyıcı, Zülfü Beyhan seslendiriyor.

Bir yıllık emeğin sonunda ortaya çıkan "Seyduna Türküleri ve Şahrud" albümü hakkında bilgi veren yapıtın mimarı, söz ve müziğin yetkin ismi Tunay Bozyiğit, türkülere olan ilgisizlikten yakındı. "Cepten yemeyi seven bir toplumuz. Zaten tüketiciliğin neredeyse yaşam biçimi olduğu bir süreçten geçiyoruz. Ve insanlar üretmek yerine hazırda olanı alıp nisbi değişiklikler yaparak ya da başka enstrümanlar katarak yeniden okuyorlar türküleri" diyen Bozyiğit, türkülere olan sevdasını ve neden böyle bir çalışma yapma gereğini duyduğunu şöyle anlatıyor:

"Bu türkülerimiz gerçekten çok yürekli. Ama ben biraz da kendi yüreğimde karayım istedim. Yılların birikimi türkülerimiz, Anadolu yaşamını aktaran bu ezgiler zaten yüreğimde harmanlanmış. Soluk bulayım istedim. Sözün üstüne söz koyabileyim, sesin yanına ses katabileyim. Varolanı tüketmeyeyim. Öyle bir kaygı da taşıdım. Türkülerimiz yavaş yavaş tükeniyor. Böyle olmamalı. İnsanlar üretmeyi esas almalı"

"Ticari kaygı gütmedik"

Kollektif bir ruhla üretilen albümün düzenlemesini Kemal Sahir Gürel ve Nail Yurtsever'in yaptığını belirten Bozyiğit albümde yer alan sanatçıların hiçbirinin ticari kaygı gütmeden, ortak gönüllülük temelinde çalıştığını vurguladı. "Hepsi usta arkadaşlar, nefesin ustasıdırlar. Yürekleriyle geldiler, katıldılar. Ortak bir gönüllülük esasında üretildi, harmanlandı, ortaya çıktı. Bu nitelik albümü gerçekten güzelleştirdi" diyen Bozyiğit iç dünyasını ve aşk halini Seyduna ve Şahrud'ta imgelediğini belirtti.

Seyduna ve Şahrud'un aşkı

Azeri olduğunu ama Anadolu ve Mezopotamya kültürüyle beslendiğini belirten Bozyiğit, albümdeki her türkünün ayrı bir öyküsünün olmasını çalışmaya renk veren bir olgu olarak tanımladı. Albümün tamamına hakim duygunun aşk, sitem ve sosyal adaletsizlik olduğunu vurgulayan Bozyiğit Seyduna ve Şahrud ile olan yakın ilişkisini ise şöyle açıklıyor:

"Hassan Sabah ilginç bir kişiliktir. Ben tarihi seviyorum. Mezopotamya tarihini, Azeri tarihini okumayı seviyorum. O başkaldırı biçimiyle, o işgale karşı mücadale biçimiyle çok ilginç gelmiştir. Şahrud, özünde bir semboldür. Yani Şahrud denilen birisi yoktur. Alamut Kalesi'nin altında geçen bir ırmağın adıdır. Ben sevdiğim kadını bir suya, bir akan suya benzettiğim için akıp durulan bir şeyden ürettiğim için ve hayat veren bir ırmağa benzettiğim için o ismi kullandım. Ve güzel bir aşk öyküsü oldu. Belki de ayrılıklar, ya da acı, ya da büyü sanatsal üretimin temelinde çok önemli bir yer işgal ediyorlar"

garfield67 likes this.
__________________
Sahiden de sürpriz olmaya başladı artık
"Bana gelişlerin"
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi cilek_22 üyemize tesekkür ettiler
Berberzade (07-05-2015), garfield67 (08-05-2022), kartal677 (01-02-2014)
Cevapla

Tags
bozyigit, tunay


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:20 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1