Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Serbest Bölge!
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Serbest Bölge! Kategorize edemediğiniz her telden konuyu bu başlık altında tartışabilirsiniz.

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 01-07-2007, 13:04   #1
Dost
mavihhh - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Apr 2007
Bulunduğu Yer: istanbul
Mesajlar: 204
Tesekkür: 94
14 mesajina 26 kez tesekkür edildi
 mavihhh isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı sivas katliamı

2 TEMMUZ 1993 MADIMAK
siteadi.com - sivas katliamı
İki temmuz günü Sivastaki sağ eğilimli yerel basında ( Hürdoğan, Bizim Sivas, Hakikat, Anadolu, Yeni ülke, Taraf) da halkı tahrik edici başlıklarla bezenmiş haberler çıkmıştı. Tertipçiler, saldırıya geçmek için koşulların yeterince
olgunlaştığı kanaatine varırlar. 2 Temmuz günü camiler tıklım tıklım dolar. Bazı saldırganlar Cuma namazı tam bitmemiş olacakki, bir yanda ellerinde sopalar, bir yanda yarı bırakılmış namazlarını tamamlamak için sağına soluna selam vererek koşuşuyorlardı.

2 Temmuz Cuma günü saat 13.30'da saldırı başladı. Değişik camilerden akın akın insan,şenlik yapılan kültür merkezinin önünde toplandılar; taş ve sopalarla kültür merkezine saldırdılar.
"Sivas laiklere mezar olacak, Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak, Şeriat gelecek batıl zail olacak" sloganları atan gruplar kültür merkezinin içinde bulunan 1500 kişinin üzerine saldırdılar. Ancak etkinlikleri izlemekte olanların direnişleri ile karşılaşan ve sayıca az olan saldırganlar geri çekilmek zorunda kalırlar. Saldırganlara sürekli yeni katılımlar olmaktadır. Çeşitli camilerden çıkanlar koşarak saldırganlara katılmaktadırlar.
Kalabalık gruplar bir kez daha kültür merkezine saldırırlar. İzleyiciler ve görevliler bir yandan saldırıya karşı barikat kurarak direniyor öte yandanda içerideki insanları boşaltmaya ve arabalarla başka yerlere göndermeye çalışıyorlardı. Kültür merkezinin camları kapıları yerle bir edilmişti. Nihayet kültür merkezi boşaltıldı ve saldırıya uğrayanlar güvenli bölgelere gönderildiler. Bu arada yeni katılımlarla saldırganların sayısı on bine yaklaşmıştı. Gözlerini kan bürümüştü ve dişlerini gıcırdatarak parçalayacak insan arıyorlarlardı. Saldırgan kitle isteğine ulaşamamanın verdiği hırsla kültür merkezinden valiliğe yöneldi. Valilik önünde toplanan binlerce saldırgan "Şerefsiz vali istifa, Sivas size mezar olacak, Yaşasın şeriat, Yaşasın hizbullah, şeriat isteriz" sloganlarıyla binayı taşa tuttular.

saldırganların bir kolu yeni dikilen Halk ozanları heykeline yöneldi. Heykeli kazma ve balyozlarla parçalayarak sürüklemeye başladılar. Bu arda kimi saldırganların dişlerini heykele geçirmeye çalıştıkları görülüyordu. Diğer bir
grupta Kongre müzesinin yanında bulunan Atatürk heykeline saldırdı. Yere düşürdükleri Atatürk heykelinide sürüklemeye başladılar.

Saldırganların sayısı giderek onbeşbin'e yaklaşmıştı. Şeriat istemlerini ve sloganlarını haykırarak konukların kaldığı MADIMAK oteline yöneldiler. Otelde kent dışından gelmiş, çoğunluğu yazar, ozan ve sanatçı yaklaşık 150 kişi
bulunuyordu.Otelin önünde az sayıda polis vardı ve saldırganlara "Dağılın yapmayın" demeden öte birşey yapacak gibi görünmüyorlardı.

Otelde bulunanlar tehlikenin farkındaydılar. Telefonla Sivas valisini ve emniyet müdürünü arayarak önlemlerin arttırılmasını istediler. Bununlada yetinmediler, telefonla Ankara'da bulunan Başbakanı, Başbakan yardımcısını, içişleri bakanını ve parti liderlerini aradılar. Otelde bulunan yazar Aziz Nesin'de başbakan yardımcısı Erdal İnönü ve çalışma bakanı Mehmet Moğultay'ı arayarak önlemlerin arttırılmasını istedi. Ulaşılan her lider " Korkmayın, hertürlü önlem alınmıştır" cevabını veriyordu.

Saldırganların amacını sezen Sivas valisi Ahmet Karabilgin'de saat 14.30'da Başbakan ve içişleri bakanını arayarak bilgi vermişti. Saat 14.40'ta tekrar arayarak saldırının artık bir katliama dönüşmek üzere olduğunu bildirmişti. Saat
18.45'te tekrar arayarak mutlaka yardım edilmesi gerektiğini bildirdi, Çevre illerdende yardım istenmekteydi.
Sivas valisinin bunca çabalarının ve görüşmelerinin sonucunda Tokat emniyetinden 20 polis, Kayseri emniyetinden 31 polis Jandarma komutanlığından 20 jandarma olmak üzere toplam 71 güvenlik görevlisi gelmiştir. Sivas tugay komutanı 6 bin kişilik asker mevcudundan yalnızca 30-40acemi asker göndermiştir. Bir ara tugay komutanıda olay yerine gelir.
sağa sola bir göz attıktan sonra ayrılır. Otelde bulunanların Ankara'daki yetkililerle yaptığı telefon görüşmeleri ve önlem istemleride dikkate alınmamıştır. Bu girişimler ve devletin duyarsızlığı değerlendirildiğinde saldırganların korunduğu tartışması gündeme gelmektedir.

MADIMAK oteline sığınmış yüzlerce kişi pencerelerden saldırganların oteli yakmaya çalıştığını izlemekte, korku içinde beklemektedirler. Saldırganlar can almadan ayrılmayacak gibidir. Karanlık çökmüş, elektriklerde kesilmiştir.
Saldırganlardan kimileri otelin önündeki araçları ters çevirip ateşe vermekte, Kimiside bidonlarla benzin taşıyarak otelin içine atmaktadır. Alevler otelin giriş ve alt katlarını sarmaktadır. Sivas itfaiyesi gecikmelide olsa olay yerine gelmiştir. Ancak saldırganlar itfaiyenin çalışmasını engellerler. Hortumlar kesilir, araçların lastiklerinin havası boşaltılır.
Yangın oteli tamamen sarar. 8 saattir kurtulmayı bekleyenlerin ümidi tükenmeye başlamıştır. Dışarda gözlerini kan bürümüş katiller, otelden gelen yanmış insan eti kokusunu ciğerlerine çekerken, Ankara'daki bakanlar ve yetkililerde kokteyllerde kadeh kaldırıyorlardı.

2 Temmuz günü, Sivas'ın MADIMAK otelinde 35 can yakılarak katledilmiştir. 51 kişide kendi olanaklarıyla ağır yaralarla kurtulabilmişlerdir.
YAŞAMINI YİTİREN CANLARIMIZ :
_____________________________


BEHÇET SEFA AYSAN
YEŞİM ÖZKAN
NURCAN ŞAHİN
MUHİBE AKARSU
MUHLİS AKARSU
MURAT GÜNDÜZ
HANDAN METİN
AHMET ÖZYURT
HURİYE ÖZKAN
MENEKŞE KAYA
ÖZLEM ŞAHİN
YASEMİN SİVRİ
ASUMAN SİVRİ
UĞUR KAYNAR
SEHERGÜL ATEŞ
GÜLENDER AKÇA
GÜLSÜN KARABABA
MEHMET ATAY
HASRET GÜLTEKİN
SREKAN DOĞAN
MUAMMER ÇİÇEK
ASAF KOÇAK
KORAY KAYA
SAİT METİN
İNCİ TÜRK
SERPİL ÇANİK
BELKIS ÇAKIR
KENAN YILMAZ
ERDAL AYRANCI
NESİMİ ÇİMEN
METİN ALTIOK
AHMET ÖZTÜRK
EDİBE SULARİ AĞBABA
ASIM BEZİRCİ
CARİNA CUANNA THUIJS
Bütün sivas şehitlerimizi rahmetle anarken, öncelikle bu katliamı gerçekleştiren caniler olmak üzere, Bu olay gerçekleştiğinde duyarsız kalan devlet adamları ve diğer yetki sahibi ortaklarına lanet ediyorum. 2 Temmuz 1994 tarihinde yani olayın 1. yıldönümünde güvenlik için Merzifon'dan Sivasa gönderilen askerlerden biride bendim. MADIMAK otelini ve olayın yaşandığı yeri yakından gördüm. Yaşadığım dugu selini ve o anda yüreğime biriken acıları anlatamam.
2 TEMMUZ KATLİAMINI UNUTMAYACAĞIZ ve UNUTTURMAYACAĞIZ

---------------------------------------------

__________________
DÜŞÜNCELERİNE DİKKAT ET EYLEME DÖNÜŞÜR!

EYLEMLERİNE DİKKAT ET ALIŞKANLIKLARA DÖNÜŞÜR!

ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT ET KİŞİLİĞİNE DÖNÜŞÜR!

KİŞİLİĞİNE DİKKAT ET, KİŞİLİĞİN KADERİNDİR.
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi mavihhh üyemize tesekkür ettiler
MEHMETDOST (02-07-2013)
Cevapla

Tags
katliamı, sivas


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:24 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1