Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sinema
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Like Tree2Likes
  • 2 Post By Sisi
Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 03-11-2010, 09:47   #1
Dost
Sisi - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Mesajlar: 940
Tesekkür: 1356
683 mesajina 12236 kez tesekkür edildi
 Sisi isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı "Çöl Çiçeği" ve Kadın Sünneti


siteadi.com - "Çöl Çiçeği" ve Kadın Sünneti

Beyaz perdeye 2009'da aktarılan "Çöl Çiçeği", on yıllık mankenliğin ardından 1997'de küçükken sünnet edildiğini açıklayan ve kendini kadın sünnetinin ortadan kaldırılmasına adayan Waris Dirie'nin hayatını özetliyor. Film, kadın sünnetini ve bu geleneğe karşı yapılabilecekleri bir kez daha gündeme taşımanın da vesilesi oluyor.
Özgün ÜNVER


Londra'da temizlikçilikle hayatını kazandığı dönemde fotoğrafçı Terence Donovan tarafından keşfedilen ve dünyanın en çok aranan mankenleri arasında yer alan Waris Dirie'yi dünya "Çöl Çiçeği" (1998) adlı otobiyografik eseriyle tanıdı.
On yıllık mankenliğin ardından 1997'de Marie Claire dergisine verdiği bir röportajda küçükken sünnet edildiğini açıklayan Dirie, o günden sonra kendini kadın sünneti geleneğinin ortadan kaldırılmasına adadı ve aktivizmini hala sürdürüyor.
"Çöl Şafağı" (2002), "Çöl Çocukları" (2005) ve "Anneme Mektup" (2007) adlı üç kitabı daha yayımlanan Dirie, yıllardır aldığı film tekliflerinden birine sonunda onay verdi.
Beyaz perdeye 2009'da, aynı adla ve Sherry Horman yönetmenliğinde aktarılan Çöl Çiçeği, çocukluktan Birleşmiş Milletler elçiliğine uzanan bir hayatı iki saat içinde özetliyor.
"Yaşadıklarımı ancak bir kadın anlayabilirdi" diyen Dirie'nin, projenin yönetmenliği için bir kadını beklemesi belli ki yerinde bir karar olmuş ve bir hayatın kesitleri kadınların bakış açısıyla daha fazla insanla buluşma olanağı bulmuş.
"Senden alınanı geri veremem"

Şiddetli ağrı sebebiyle hastaneye gittiğinde doktorun "Senden alınanı geri veremem ama daha az acı çekmeni sağlayabilirim" dediği sahne, bence filmin en can alıcı sahnelerinden biriydi. Kadın sünnetinin kadınlardan ne aldığına kısaca bakalım isterseniz.
Kadın sünneti Mısır, Somali, Etiyopya, Sudan, Nijerya gibi pek çok Afrika ülkesinin yanı sıra Irak, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinde de varlığını sürdüren bir gelenek. Genellikle İslamiyet'le bağdaştırılsa da kadın sünnetinin aslında 2 bin 500 yıl kadar önce Mısır'da başladığı tahmin ediliyor.
Pek çok aktivist "sünnet" (female circumcision) tabirinin bu pratiği hafif gösterdiği ve "jenital sakatlama" (female genital mutilation - FGM) demenin daha uygun olacağını söylüyor.
Zira, "cinsel organların kısmen ya da tamamen kesilip alınması" olarak tanımlanan kadın sünnetinin klitorisin kısmen kesilmesinden, "firavun sünneti" de denen, klitorisin ve iç dudakların tümüyle kesilip vajinanın sadece adet kanaması ve idrar geçişine izin verecek biçimde dikilmesine kadar pek çok çeşidi söz konusu. Firavun sünneti kurbanı olan genç kızlar evlenip gerdeğe girdikleri zaman kocalarının bir bıçakla bu dikişi kesip açması bekleniyor.
Sünnet olmamış kadınlar "kirli" addediliyor

Afrika'da kadın sünneti, erkek sünneti kadar önemli ve kadın olmanın başlıca gereklerinden biri. Sünnet edilmemiş kadınların namuslarından şüphe ediliyor ve "kirli" addediliyorlar, asla evlenemedikleri gibi toplumdan da dışlanıyorlar.
Kızlar genellikle 14 yaşına kadar sünnet ediliyorlar ama evlenmeden önce veya hamile kadınlarda doğumdan önce sünnete de rastlanabiliyor.
Geleneksel olarak yaşlı kadınların yaptığı sünnet günümüzde ebeler, hemşireler ve hatta doktorlar tarafından da yapılabiliyor. Her yıl iki milyon kadın sünnet ediliyor ve binlercesi FGM'nin doğurduğu komplikasyonlar sonucu ömür boyu acı çekmeye ve hatta ölüme mahkûm oluyor. Yaşadıkları travma ise zaten yakalarını hiç bırakmıyor.
Her ne kadar gerekliliğini savunanlar sünnetli kadının sevişmekten daha fazla haz aldığını söylese de FGM'nin kadının cinsel hayatında onulmaz yaralar açtığı pek çok araştırmayla defalarca kanıtlanmış durumda.
Klitoris: Erkeğin kadın üzerindeki egemenliğinin sembolü

İnsan vücudunda tek işlevi kadına zevk vermek olan benzersiz organ klitorisin kesilmesi, erkeğin kadın üzerindeki egemenliğinin sembollerinden biri. Kızlarının rahat bir geleceğe kavuşmasını isteyen anneler bizzat kadın sünnetinin savunucusu oluyorlar.
Son araştırmalara göre eğitimsiz, kırsal kesimde yaşayan ve hatta bizzat sünnet olmuş Müslüman kadınlar FGM'yi daha çok savunuyorlar ve bu oran yaşlılara oranla genç kadınlar arasında daha yüksek.
Yani düzenin devamında kadının korkusunu içselleştirmesi yatıyor. Avrupa'daki Afrikalı göçmen topluluklar dahi gizli gizli bu pratiği devam ettiriyorlar.
Yasal düzenlemelerle bir yere kadar...

Peki ne yapmalı? Söz konusu olan kadim gelenekler olunca yasal düzenlemeler bir yere kadar caydırıcı oluyor. Kadınların ve erkeklerin eğitim ve bilinçlendirilmesi ise uzun dönemde kadın sünnetiyle başa çıkabilmenin en etkin yolu.
Ama elit ve eğitimli kesimin yukardan dayatması bilindiği gibi her zaman olumlu sonuç doğurmuyor. Bu noktada aklıma gelen, "Vajina Monologları"nda geçen küçük bir hile.
FGM ile savaşan bir grup aktivistin hedefi olmuş sünnetçi bir kadın sonunda, aslında kendisinin de bu pratiğe karşı olduğunu ve pozisyonunu kullanarak yıllardır zaten üzerine düşeni yaptığını söylüyor: Etraftakilere sünnet etmiş izlenimi vermek için klitorise pek zarar vermeden sadece biraz kan akıtmak.
Belki de kısa vadede en büyük görev sünnet edenlerde. Bu sayede geleneklerine bağlı insanların gururu zedelenmeden FGM sadece sembolik bir törene dönüştürülebilir.
Belki de bu şekilde, sünnet edilmiş kadınlardan alınan onlara geri verilemese bile en azından kızlarının bundan korunmasıyla daha az acı çekmeleri mümkün kılınabilir. (ÖÜ/BB)

IŞILTICAN and siran29 like this.
__________________
*********************************
Yaşamak, kendi kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak etinden kemiğinden kendi heykelini yapmaktır.

Goethe
*********************************
  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Sisi üyemize tesekkür ettiler
fettisay (05-11-2011), hurraf (02-04-2022), IŞILTICAN (28-10-2013), Kayven (26-02-2015), siran29 (18-04-2014), zacuuu (05-08-2013)
Eski 05-08-2013, 10:07   #2
Banlanmış Üye
Üyelik Tarihi: Aug 2013
Bulunduğu Yer: kayseri
Mesajlar: 7
Tesekkür: 8
1 mesajina 1 kez tesekkür edildi
 zacuuu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı

tşkr de link?????

  Alıntı ile Cevapla
Eski 05-08-2013, 10:44   #3
Admin
MEHMETDOST - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Bulunduğu Yer: Defne / Hatay
Yaş: 54
Mesajlar: 19,973
Tesekkür: 7377
2691 mesajina 33648 kez tesekkür edildi
  MEHMETDOST isimli üye çevrimiçidir (Online)
Tanımlı

Alıntı: zacuuu´isimli üyeden Alıntı | Mesajı Göster
tşkr de link?????


burası sinema film tanıtım bölümü olduğundan link bulunmaz

__________________
Bizim paşa gönlümüzden çıkmış paylaşıyoruz kıymet bilmeyenler UTANSIN!!
‐----------‐-----‐---------‐-----
Seni her halinle niye seveyim?FENERBAHÇEmisin sen.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
Çöl Çiçeği, kadın, sünneti


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:21 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1