Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Siyaset Kösesi
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 31-10-2009, 16:26   #1
Dost
Daywalker - ait Avatar
Üyelik Tarihi: Oct 2006
Bulunduğu Yer: İstanbul
Yaş: 36
Mesajlar: 1,302
Tesekkür: 41
92 mesajina 265 kez tesekkür edildi
 Daywalker isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Halkevleri Engelli Hakları Atölyesinden panel

Halkevleri Engelli Hakları Atölyesinden panel
siteadi.com - Halkevleri Engelli Hakları Atölyesinden panel



Engelli hakları ve örgütlü mücadele konuşuldu
Engelli haklarını; eğitim, istihdam, sağlık hakları ve haklar mücadelesi başlıkları ile irdeleyen panel, Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi adına Koordinatör Özgür Uğur’un sunumu ve engelli örgütlerinden Altınokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Kartal İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Fevzi Cebesoy, Türkiye Sakatlar Derneği Anadolu Yakası Şube Başkanı Vedat Osmanoğlu ve Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi Sözcüsü Mahmut Keçeci'nin konuşmaları ile başladı. Bütün engelli örgütlerinin ve EHA’nın konuşmalarının en büyük ortak noktası ise engelliler üzerinden yürütülen sadakalaştırma ve buna karşı örgütlü mücadeleydi. Etkinliğe yaklaşık 125 engelli katıldı.

Eğitim hakkı için koşullar yaratılmalı
Panelin ilk oturumunda işitme engelliler öğretmeni Nilgün Atıcı eğitim hakları üzerine hazırladığı sunumunu paylaştı. Uluslararası Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye'nin, öncelikle engellilerin eğitim haklarından yararlanabilmesi için uygun koşulların mevcut iktidar tarafından oluşturması gerektiğine dikkat çekti. Atıcı, engellilerin eğitim haklarını ancak ortak mücadele ruhuyla kazanabileceklerini de vurguladı. Akabinde engellilerin çalışma yaşamı ve hakları ile ilgili sunumuyla Şükrü Boyraz söz aldı. Türkiye'de engellilerin çalışma ve istihdam koşullarını yasalar ve uluslararası sözleşmeler ışığında dile getirerek engellilerin çalışma alanlarındaki hakları konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Engellilerin talepleri ve itirazları var
Panelin ikinci oturumunda ilk konuşma engellilerin sağlık hakkı ve hukuksal düzenlemelerle ilgili sunumu ile Dr. ve Avukat Yıldız Ertuğ Ünder tarafından yapıldı. Engellilerin sağlık hizmetlerine erişiminde karşılaştıkları zorlukları anlatan Yıldız Ünder, "önemli olan yasaların varlığı değil işlerliği diyerek" bunun için talep ve itiraz haklarının etkin kullanılması gerektiğini vurguladı. Sağlık kurulu raporu alımında karşılaşılan güçlüklere değinen Ünder, engellilere yasaların sağlayabileceği kolaylıklardan söz etmekle birlikte uygulama da buna dikkat edilmediğini belirtti. Bu yüzden engellilerin yasalarla ilgili bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yıldız Ertuğ’dan sonra Kartal Belediye Başkanı Altıok Öz engelliler ve yerel yönetime ilişkin konuşmasını yaptı. Engellilerin hak kazanımlarının örgütlülükten ve bulundukları yerel yönetimle ortak çalışmasından geçtiğini vurgulayan Öz; bu panelin engelli hakları için önemli olduğunu ve bu panelden yola çıkılarak Engelliler için Engelli Hakları Kitapçığının basılması gerekliliğini de dile getirdi.

25 Ekim’de Ankara’dayız
Panelin son konuşması engellilerin hak mücadelesine ilişkin yöntemler sunumu ile Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi temsilcisi Mahmut Keçeci tarafından gerçekleşti.
Hak kavramını tanımlayarak söze başlayan Keçeci, verdiği örneklerle hakların toplumsal pratikle kazanıldığını anlattığı ve hak kazanımları kadar hakların korunup geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, engelli hakları mücadelesinin ayakta kalabilmesi için bilinçli, sürekli ve sistematik bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi. 2 Kasım 2008'de Ankara'da gerçekleşen Aklamıyoruz Haklıyoruz mitinginde, engellilerin kürsüyü kullanarak sorunlarını yığınlarla paylaşmak sureti ile tarihsel bir adım atıldığını, dolayısı ile; engellilerin mücadelesinin toplumsal bir mücadeleye sıçradığını vurguladı. Keçeci, Ankara'da yapılacak olan 25 Ekim mitingine de çağrı yaptı ve "mağdur özneye, bireysel topluma dönüştürülmeden engelli hakları mücadelesi gelişemez" diyerek konuşmasını tamamladı.

Son olarak katılımcıların panelistlere yönelttiği sorular ile panel sona erdi.

  Alıntı ile Cevapla
Yandaki üye(ler) bu mesajindan dolayi Daywalker üyemize tesekkür ettiler
..demet.. (31-10-2009), MEHMETDOST (31-10-2009)
Cevapla

Tags
atölyesinden, engelli, hakları, halkevleri, panel


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:39 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1