Ana Sayfa


Sonbahar Logosu Ana Sayfaya Gidin Ekibimiz Forum Kuralları Arama
Geri Dön   Dostun Sayfasi > Sanatçilarimiz, Ozanlarimiz , Sairlerimiz
Yardım Takvim Bugünkü Mesajlar Arama

Cevapla
 
LinkBack Konu Seçenekleri Bu Konuda Ara Modları Göster
Eski 14-04-2019, 22:57   #1
Can Dost
Üyelik Tarihi: Jul 2010
Bulunduğu Yer: antalya
Mesajlar: 409
Tesekkür: 3549
69 mesajina 101 kez tesekkür edildi
 hasanozer isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
Tanımlı Cemil DEMİRSİPAHİ

Cemil DEMİRSİPAHİ
siteadi.com - Cemil DEMİRSİPAHİ
BİYOGRAFİ



Kompozitör, besteci, müzikolog, şef, saz sanatçısı, araştırmacı, yazar, şair, avukat olan Demirsipahi, 04.10.1933 yılında İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde doğmuştur. Anne ve baba sülalesi akıncı olup, babası Sipahizadelerden Mustafa, annesi Akıncılardan Hamide Hanım’dır. Fatma ve Nazmiye adlarında iki kardeşi vardır. Maaruf Maarifçi Şevket Süreyya ile Öğretmen Cemile Aytaç’ın kızları Bilge ile evli olup, bu evlilikten Efe ve Eser adli iki çocuğu vardır. Kayınbiraderi ünlü açık kalp operatörü Prof. Dr. Aydın Aytaç’tır. Demirsipahi ilk ve orta öğretimden sonra Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1959/60 yılları arasında tamamlamıştır. Stajını aralıksız devam ettirerek, Ankara Barosu Avukatı olarak mesleğini sürdürmüştür. 1973 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi mezuniyet sonrası Fakültesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmış, 1975 yılında Akademik kadroda Öğretim Görevliliğine atanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzikoloji Koordinatörlüğü; Rektörlüğe bağlı Müzikoloji Ana Sanat Dalı Başkanlığı Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı Türk Halk Müziği ve Oyunları Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1987 yılında Üniversitelerarası Kurul Kararı ve Yükseköğretim Kurulu onayı ile Öğretim Üyeliğine yükseltilmiştir.2002 yılında emekli olmuştur. Sanat yaşamına küçük yaşta Keman-Piyano öğrenerek başlamış, Feruh Ersunar’dan nota ve Keman; Selahattin Pınardan Tanbur; Emrullah Sipahi’den Ud; Ahmet Yamaci'dan Divan ve Meydan Sazi; Ahmet Yatman'dan. Kanun; Yalçin Oker'den. Yaylı Tanbur; Ruşen Kam’dan Makam ve Fasıl; Kemal Eroğlu'ndan Mandolin ve Pompalı Ağız mızıkası dersleri almıştır. Ferruh Arsunar'dan ve Kemal ilericiden Armoni eğitimi almıştır. Ferruh ve Kemal Bey'le çalışmaları her ikisinin hayattan ayrılışına kadar aralıksız sürmüştür. Küçük yaştan beri Ankara Çocuk Kulübünde değişik çalgılarla müzik yapıtlarının seslendirme çalışmaları, daha sonra Profesyonel Saz Sanatçısı olarak sahnelerde devam etmiştir. Ankara Radyosu sınavını kazanarak Yurttan Sesler Saz Sanatçısı olarak 1973 yılına kadar devam etmiştir.1973 yılında bu düzeydeki çalışmaları yetersiz bularak istifa etmiştir.

1954 yılından itibaren, Uluslararası görevlerde İtalya, İsviçre, Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, İran, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Türkistan, Gürcistan, Macaristan, Yugoslavya'da sahne, radyo televizyon programları gerçekleştirmiştir.

Türkiye Radyo ve Televizyonlarda sayısız programlara katılmıştır. Ortaokul 8. Sınıftan itibaren kendisinin kurup çalıştırdığı topluluklarla şeflik çalışmaları yapmıştır. Ankara Atatürk Lisesi Korosu; Hukuk Fakültesi Korosu; Talebe Birliği Korosu; Talebe Federasyonu Korosu; Kız Teknik Yüksek öğretmen Okulu Korosu; Ankara Üniversitesi Korosu; Hacettepe Üniversitesi Korolarını kurmuş ve çalıştırmıştır. Bu korolarla Radyo Televizyon Programları ve Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Kapalı Spor Salonu ve çeşitli yerlerde konserler vermiştir. Fransa’nın Olimpia Konser Salonunda Bağlama Resitali ve Yunus Emre Resitali vermiş, Avla Algan'a eslik etmiştir. Almanya'da, kendi sesi ve çalgısı ile Türk Müziği alanında ilk 10 plak çıkarılmıştır. Kültür Bakanlığı’na besteleri ve çalgısı ile Yunus Emre Longplay’ını hazırlamış ve Bakanlık'ça yayınlanmıştır.

Beste çalışmalarına 1952 yılında başlamıştır. Geleneksel Türk Müziği formlarında ve uygusal yapıda 200'den fazla bestesi vardır, bu bestelerinden 17 tanesi Altın Plak almıştır.


Bestelerinden Bazıları:

• Cano (Amman güzel yavaş yürü) Altın Plak 13
• Yarey (Yana yana kül oldum) Altın Plak
• Ana beni eversene, Altın Plak 3
• Şen Ola Düğün Şenola (Davullar çift çift vurula) .Altın Plak
• Züğürt (Nem alacak felek benim) Altın Plak 3
• Oy gizli sır (Sevgiden düşmüşüm nazdan düşmüşüm)
• Fakir bir sairim amma yüreğim zengin a canim. Altın Plak
• Gitti (Ağla gönül ağla gelin oldu yar) Altın Plak
•Deliyim (Yelkeni suya daldırdım) Altın Plak
•Sen yanımda olunca
•Aşkın aldı benden beni
•Yarab bu ne derttir derman bulunmaz (insan pazarı)
•Vermediler ne yapayım (Karşı dağlar duman duman), Altın Plak
•Bir kez gönül yıktın ise kıldığın namaz değil
•Selam (Günah sende suç da sende). Altın Plak
•Yok Ayşe yok Ayşe çözen benden beter olsun, Altın Plak
•Kızıma (Evimizde çiçektin)
•Hızır gibi tut elimden. Altın Plak
•Sarhoş (Giysileri pembeden)
•Bülbül (Seher vakti garip garip), Altın Plak
•Gençlik (Gönlüm de kovalar eskiden beri)
•Bayrak Marşı (Ey göklerin kızıl ve beyaz süsü)
•Kara Kız (Saçların kara kara)
•Türkiye’me bir ben dönemiyorum (Gayri bıktım bu dönüşsüz gitmeden)
•Karagözlüm (Rüzgar esmeyince dal uyanır mı?)
•Kızlar naz ilen gelir
•Oho Ahmet (Keskin idin bıçak gibi)
•Karanfil (Karanfilsin kapkara)
•Kız sevdiğin var mi? Dedim
•Bu dünyaya gelmek gitmek içindir (Hey ağalar gönül asla tek olmaz)
•Yarasızlar,Altın Plak,


Bir Bütün Olarak Kurguladığı Sahne Eserleri:

1-Sesli Gazete
2-Kıvanç
3. Masal
4. Hoşgörü
5. Bin Mevsim
6. Düş ve Gerçek
7. Sevda Demeti
8. Büyülü Sözcük
9. Dünden Bugünden Sevmek
10. Türkülerin Getirdiği
11. Kızıl Yokuş
12. Kutsal Adim
13. Yıldızlar Yağmuru
14. Güneş Damlaları
15. Meslekler Destanî
16. Ata'ya Dünden Saygı
17. Minik Demet


Karma Fasıllar:

1. Semai Demeti
2. Damla Damla
3. Ankara'dan Esintiler
4. Sevda
5. Hoşgörüsüz Hoşgörü
6. Dünden Bugünden
7. Büyülü Sözcük
8. Minik Demet
9. Bin Mevsim
10. Düş ve Gerçek


Film müzikleri Tiyatro Müzikleri ve Televizyon Müzikleri yapmıştır. Uluslararası Kompozitörler Birliği’nin SACEM ve GEMA üyesidir.

Çok sayıda kurum ve kuruluşlarda görev yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, TRT Yüksek Kurullarında ve özel danışma kurullarında görev yapmıştır.

Türkiye, ilkokullar-ortaokullar-liseler-üniversiteler arası Türk Halk Oyunları ve Türk Halk Müziği yarışmalarının yapılmasını devletçe organize edilmesini önererek gerçekleşmesini ve yarışmaların yasal temele oturtulmasını sağlayarak yarışma esaslarını düzenlemiş ve yürütmüştür.
Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun kurulması ve gerçekleştirilmesinde katkıları olmuş ve Seçici Kurul Başkanlığı ile 36 kişilik bir çalgı orkestrası yetiştirmiştir. Binlerce oyun müziğini notaya alarak nota arşivi kurmuştur.

METOD SIPAHÎ BAGLAMA I kitabi 24 ders ve 72 saat uygulamaya dayalı lise düzeyi temel kabul edilen, kuramsal uygulamalı notasyon ağırlıklı olup üniversitede 1975 yılından beri denenmiş ve geliştirilerek bugünkü haline getirilmiştir.

Demirsipahi son olarak Bağlama Metodu, Makam ve Ses Sistemleri Notasyon Perde Sistemleri, Karsılaştırmalı Armonik Yapı ve Uygusal Sistem (Armonik Sistemler), Müzik Terimleri Sözlüğü gibi kitap çalışmalarını sürdürmektedir.


Kaynak:

http://www.modent.hacettepe.edu.tr/l...html?kontrol=1

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:15 .
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 © 2000-2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Modified by HAKANDOST

eXTReMe Tracker




Valid XHTML 1.0 Transitional


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1